Ваніль - пряність, що сприяє виділенню “гормону задоволення”

Запах ванілі сприяє виділенню “гормону задоволення” - серотоніну. Стручки ванілі — одна із найдорожчих спецій у світі. Чому — читаємо далі.

Стручки ванілі

  • Ботанічне поширення, тобто місця, де зростає ваніль, — зосереджені навколо екватора. Ваніль — одна із найдорожчих прянощів у світі, наряду із шафраном. Із великим ціновим відривом, далі за ними йдуть мускатний горіх та горошини рожевого перцю. 

  • Грубо кажучи, ваніль — це орхідея, а заповітний стручок — плід квітки, що утворюється після завершення цвітіння. На ціноутворення впливають як популярність пряності, високий попит, так і трудомісткість вирощування ліан. Навіть при штучному запиленні, плоди дає лиш половина квітів.

Стручок ванілі у розрізі

  • Батьківщиною ванілі прийнято вважати Центральну Америку, а якщо точніше — Мексику. Саме там і по цей день її можна зустріти у дикорослому вигляді. Там же проводиться фестиваль ванілі, який святкують у червні. Аромат чути у повітрі на декілька кілометрів.

  • Із понад 100 відомих видів пряності, культивують та спеціально вирощують всього 3: Vanilla planifolia Andrews – кращі стручки мають довжину до 25 см, вирощуються, в основному, у Мадагаскарі; Vanilla pompona Schiede – стручки є коротшими, але не гіршої якості; Vanilla tahitensis J.W.Moore – таїтянська ваніль, нижчої якості.

Ванільна паста

  • У 19 столітті ацтеки використовували стручки ванілі у якості грошей. На них можна були придбати усі необхідні продукти харчування, товари, ними сплачували данину.

  • Ванілін — синтетичний замінник натуральної ванілі — не має нічого спільного із рослинними стручками. Безколірні кристали мають хімічну формулу С8Н8О3. Ванілін синтезують із 1858 року, використовуючи як основу речовини із, спочатку, соснової кори, а пізніше і олії гвоздики, лігніну (відходи при виробництві паперу), рисових висівок, а зараз і зовсім із нафтохімічної сировини.

Ванільний екстракт

  • У кулінарії високо цінують насіння стручка ванілі. Не зважаючи на гіркий та інтенсивний смак, пряність частіше всього використовують у якості ароматизатора для кондитерських виробів та молочних продуктів.

Насіння ванілі

Натуральний ванільний цукор у домашніх умовах

Найпростіший рецепт для дому — ванільний цукор. Ароматизувати можна як рафінований білий (буряковий), так і темний, тростинний цукор. Для цього візьміть один стручок ванілі, розріжте вздовж і ножем зіскребіть насіння. Змішайте їх у закритій ємності (банка, цукорниця) із 500 г цукру, туди ж покладіть стручок ванілі та залиште на 3-5 днів, щільно закривши кришкою. Чим довше вони будуть стояти, тим інтенсивнішим буде аромат. Такий цукор можна використовувати у випічці або як підсолоджувач для чаю, кави, компотів, киселів.

Ванільний цукор



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.