Корисні властивості кукурудзи ч.2

Кукурудзу можна зустріти у багатьох стравах: варені качани кукурудзи влітку, як інгредієнт для піци чи салатів, основа для попкорну, цей продукт є доступним і популярним. Тож давайте дізнаємося більше про те, як кукурудза впливає на організм.

1 качан кукурудзи містить

Також кукурудза містить багато вітамінів, мінералів та інших рослинних сполук, корисних для здоров’я.

Смажена кукрудза

Важливі мінерали

Із кожним шматочком кукурудзи організм отримує багато важливих мінералів. Зокрема, продукт багатий на калій, який, як відомо, допомагає знизити тиск, підтримати міцність кісток і запобігти утворенню каменів у нирках.

Кукурудза і м'ясо, приготовані на грилі

Антиоксиданти

Усі фрукти, овочі та злаки містять рослинні сполуки, більшість з яких є пігментами, тобто забезпечують колір плодів. Поряд з тим, вони є дуже корисними для здоров’я. Наприклад, дві сполуки, які забезпечують кукурудзі жовтий колір — лютеїн та зеаксантин — мають вирішальне значення для здоров’я очей і зору.

Якщо вірити звіту, опублікованому в Nutrients, ці сполуки є основними пігментами сітківки, і вони є необхідними для захисту очей від синього світла. Також, вони допомагають у вирішенні таких проблем, як катаракта і дегенерація жовтої плями.

Тож подбайте про свої очі й поласуйте цього літа свіжою кукурудзою.

Кукурудзяна запіканка

Ситість

Якщо ви шукаєте ситну корисну закуску, яка допоможе протриматися до обіду чи вечері, завжди можна похрумтіти попкорном.

Попкорн може похвалитися високим вмістом клітковини та низьким вмістом калорій. Щоб отримати всі переваги від закуски, готуйте попкорн власноруч або обирайте попкорн з мінімальним вмістом солі, відмовившись від шкідливих топінгів на кшталт потрійного сиру чи карамелі.

На щастя, дослідження підтверджують, що попкорн є корисною закускою. Як стверджує Antioxidants, попкорн все ще містить рослинні сполуки та корисні антиоксиданти, як і цільна кукурудза.

Попкорн

Вітаміни групи В

Кукурудза має високий вміст вітамінів B6 і B9. Вони відіграють важливу роль в енергетичному обміні та інших функціях організму.

Також продукт містить інші вітаміни групи В у менших кількостях, зокрема пантотенову кислоту — вітамін B5.

Загалом існує 8 вітамінів групи B, які допомагають організму перетворювати вуглеводи на паливо (тобто енергію). Також фолієва кислота (вітамін B9) підтримує здоров’я печінки, шкіри та волосся, здоров’я нервової системи. Вітамін B6, тим часом, відомий своїм позитивним впливом на когнітивні функції.

Ще у кукурудзі можна знайти вітамін B3, чи PP, також відомий як ніацин. Його вплив пов'язаний зі здоров’ям шкіри та травної системи. Дорослим людям рекомендованої отримувати близько 16 мг ніацину на день. 1 качан кукурудзи містить приблизно 2,5 мг.

Звісно, не можна повністю задовольнити усі потреби організму у вітамінах групи B тільки за рахунок кукурудзи, але продукт однозначно стане корисним доповненням до раціону.

Кукурудзяний суп

Синдром подразненого кишківника

Їжа та напої безпосередньо впливають на синдром подразненого кишківника,  який є досить незручним розладом, що вражає травний тракт. Деякі люди відмічали, що кукурудза також викликає чи погіршує симптоми цього захворювання.

У звіті, опублікованому в Journal of Nurse Practitioners, йдеться про те, що серед усіх продуктів, що спричиняють погіршення симптомів СПК, найпоширенішими є банани, цитрусові, цибуля, картопля, певні молочні продукти та зернові, зокрема пшениця, овес, ячмінь і кукурудза.

Це не означає, що потрібно повністю відмовитись від кукурудзи, але людям, що страждають на СПК слід звернути увагу на самопочуття після споживання цього продукту.

Салат з кукурудзою

Кукурудзяний сироп

З кукурудзи виготовляють кукурудзяний сироп, але, на жаль, цей продукт не має переваг для здоров’я, на відміну від цільної кукурудзи.

Кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози став досить популярним у харчовій промисловості, але його пов’язують з багатьма хронічними захворюваннями, зокрема діабетом, хворобами печінки та серця.

Кукурудзяний сироп



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.