Гастротренди, що заполонили Україну

Світ змінюється, а разом з цим приходять і тренди на певну їжу. Ще недавно найбажанішими стравами були хумус і фалафель, а вже сьогодні ми замовляємо у кафе тости з авокадо. До вашої уваги найбільш трендові страви та звідки вони до нас прийшли.

Апероль Шпріц

Далеко не новий коктейль Апероль Шпріц останнім часом став справжнім трендом в Україні. Готується він на основі лікеру Aperol і в Італії його п’ють уже 100 років, а в інших країнах Європи він вважається одним із найпопулярніших класичних коктейлів вже давно. Тим не менш, навіть у європейських країнах, Апероль Шпріц став таким бажаним тільки протягом останніх 2 років.

Якщо до України своєрідний тренд на цей коктейль дійшов тільки цього літа, то у Європі його називали головним коктейлем літа минулого року. На думку європейських видань, такої популярності він добився своєю Instagram-friendly політикою. Ви навряд станете сперечатися з тим, що промо у соціальних мережах сьогодні відіграють велику роль, так ось, Апероль - наочний тому приклад. Компанія збільшила кількість контенту на своїх сторінках і співпрацювала з блогерами та знаменитостями (від Мадонни до Челсі Хендлер), які постили фото з яскравим коктейлем.

У результаті кількість підписників у акаунтах збільшилась на 300%, а Апероль Шпріц заполонив усі тераси Європи.

Апероль Шпріц

Авокадо

Ще один тренд, який прийшов до нас не одразу, і також багато у чому завдяки шуму у мережах. На фоні росту популярності здорового харчування багато знаменитостей - від сестер Кардашьян до Гвінет Пелтроу почали активно розповідати про свої дієти та детокси, які складаються з авокадо. Це привело до того, що імпорт фрукту виріс більше, ніж у 70 разів. Тенденція захопила Європу та авокадо раптом став цілим культом: тости, салати, тартар - з авокадо стали готувати усе що завгодно. У цьому році світ заполонив ще більш божевільний тренд: люди стали робити пропозицію руки та серця, ховаючи каблучку в авокадо.

У нас авокадо популярне вже декілька сезонів: заклади включають його в меню, локальні бренди випускають з його зображенням сумки, футболки і навіть значки. Здається, авокадо в один день прокинувся і не зрозумів, як став солістом інді-групи. Модний молодіжний бар сьогодні в Україні не може вважатися таким, якщо у його меню немає хоча б однієї позиції з авокадо.

Принт з авокадо

Боули

Популярністю боулів ми зобов’язані все тим же факторам: здоровому харчуванню та соціальним мережам. Боули - це, по суті, ті ж смузі, тільки у тарілці. Є й відмінності: боули мають більш густу консистенцію, до них додаються цільні ягоди та шматочки фруктів, а також насіння. Але основу боулів становить той же йогурт.

У 2015 році боули, які завжди були популярною стравою у Бразилії або на Гавайях, стали активно готувати спершу в Америці, а потім і в Європі. Шеф-кухарі характеризували їх як чудову ідею для здорового та поживного сніданку. А додаткову славу боулам зробили блогери - за рахунок їх фотогенічного вигляду, страва заполонила Instagram. Боули навіть називали “новим тостом з авокадо”.

Поступово боули отримали багато інтерпретацій, у тому числі з овочами та м’ясом. В Америці такий різновид боулів стали називати “поке”, а у нас боулами сьогодні називають як солодкі, так і солоні страви. Це можуть бути овочеві боули з заправкою, може бути страва з рисом і м’ясом або ж рибою.

Смузі боул

Тости

Тренд на тости прийшов до нас з Америки пару сезонів тому, але досі залишається актуальним. Якщо раніше шматок хліба був просто доповненням до страви, то зараз йому відведені окремі позиції у меню. Так, завжди були брускетти, але їх, в основному, подавали на фуршетах, а якщо у ресторанах - то по декілька штук в порції. Сучасні ж тости - це один шматок підсмаженого хліба з якимись добавками.

У Штатах мода на тости з’явилась ще у 2014 році і багато видань, у тому числі The New Yorker, намагалися з’ясувати причину такої популярності цієї страви. Казали, що за вартість одного тосту (в це в середньому $4) можна купити буханку хліба, і згадували про те, що будь-хто може приготувати ідеальний тост: потрібно просто намазати підсмажений хліб і викласти на нього овочі, фрукти та злаки.

Справжньою сенсацією став, як і за кордоном, так і в Україні, авокадо-тост. Популярні самі по собі два продукти разом стали улюбленою стравою усіх хіпстерів - до речі, саме їх вважають популяризаторами тостів.

У 2017 році авокадо-тост вважався у Штатах сніданком №1, але інші варіанти приготування тостів також набирали обертів. Сьогодні в Україні, як і у всьому світі, популярністю користуються усі варіації тостів, як солодкі, так і солоні. Частіше всього, тости можна зустріти в меню українських кав’ярень, барів та міських кафе.

Авокадо тост

Матча-лате

У минулому році кава, приготована на основі японського чаю матча, заполонила спершу Європу, а потім добралася і до України. Вперше про неї заговорили селебріті, на кшталт Гвінет Пелтроу, які вирішили відмовитися від звичайної кави на користь матча-лате. Цьому прикладу послідували багато блогерів та лідерів думок, адже популярність такого напою підтримувалася ще й тим, що дієтологи та лікарі заговорили про користь матча: він не тільки заспокоює та розслаблює, а й прискорює обмін речовин, а значить, сприяє схудненню. Плюс матча-лате виглядає ну дуже фотогенічно та інстаграмно.

Матча-лате

Гранола

Гранола - не такий гарячий тренд, як, наприклад, Апероль, але протягом року ця каша стала обов’язковою позицією у меню сніданків багатьох ресторанів. За кордоном гранола також залишається у лідерах здорових сніданків - у 2017 році її назвали одним із трендів у здоровому харчуванні.

Прийшовши до нас з Північної Америки, вона швидко припала до душі прихильникам здорової їжі та стала альтернативою вівсянці. Головні інгредієнти граноли - вівсяні пластівці, горіхи, сухофрукти, цукати, ягоди, насіння, мед. За рахунок того, що гранолу підсушують у духовці, вона виходить більш хрусткою та розсипчастою, ніж звичайна вівсянка.

Гранола

А про найв'язані нам та не завжди корисні тренди у харчуванні розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/produkty-obmanky-navyazlyvi-trendy-u-harchuvanni.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.