Гід для м'ясоїда-гурмана

У цій статті мова піде... не лише про стейки. Якщо звичайна курка, свинина чи яловичина вже давно набридли, свій раціон можна урізноманітнити стравами з чорного м’яса Індонезійського цілющого курчати, смертельно небезпечної риби фугу або вишуканого окосту з чорної свині, вирощеної на сонячних просторах далекої Іспанії.

Викласти за одну порцію доведеться не менше 100 доларів, адже це рідкісне, екзотичне, таке жадане та найдорожче м’ясо з усіх видів. Та чи найсмачніше?

Хамон Іберіко

Це окіст чорної свині, яку вирощують на півдні Іспанії. Але його смак дійсно чудовий! Історія виробництва Хамону Іберіко налічує два тисячоліття, але до 13 століття їсти цей делікатес було привілеєм королів. Кожен рубіново-червоний шматочок цього ніжного вишуканого м'яса просочений багатим ароматом шинки, трохи нагадуючи прошутто, але, крім цього, має унікальний горіховий присмак.

Ці особливості хамону проявляються в результаті відповідної харчування годівлі свині і способу приготування шинки.

Породистих поросят годують спочатку добірним кормом, потім переводять на дієту з жолудів. Саме тому м'ясо набуває горіхової нотки.

Окіст дорослої чорної свині готується у кілька етапів: спочатку його засипають сіллю на кілька місяців, щоб витягнути вологу, потім близько року в'ялять при температурі 8-10 градусів тепла, і в фіналі відправляють до льоху на дозрівання. Чим довше витриманий хамон, тим багатшим стає його смак.

Кожен окіст хамону має кольорову етикетку. Якщо вам потрібен найякісніший, і разом з тим і найдорожчий, сміливо обирайте чорну. Це вища категорія - вона вказує на чистокровну іберійську свиню, яку годували тільки жолудями в період з жовтня до лютого. Ціна Хамону Іберіко досягає 300 доларів за кілограм, при цьому сам окіст важить близько 6 кілограмів.

Хамон Іберіко

Фугу

Що це - делікатес чи екстремальна розвага? Ця риба містить високу концентрацію нейротоксинів, які, через неправильне приготування, вбивають до 40 гурманів за рік, однак попит на неї залишається однаково високим. Варто зауважити, що в ресторанах допускають до роботи з фугу тільки висококваліфікованих кухарів з ліцензією, статистику псують люди, які пробують готувати цю рибу самостійно у себе вдома. Якщо небезпека померти від задухи вас не лякає, ви будете винагороджені тонким рибним смаком і приємною консистенцією фугу. Найбільш цінний вид цієї риби - Torafugu, вона найсмачніша, але і найнебезпечніша. Навіть якщо просто лизнути шматочок неправильно приготованої риби, можна покинути цей світ.

В Японії, звідки родом страви з фугу, цю рибу подають у найрізноманітніших варіантах: смаженою в паніровці, плаваючою в саке, і навіть десерти з риби фугу. Найдорожчими є страви з Torafugu, спійманої в морі. Ціна за скромну порцію сягає 200 доларів, подають рибу тоненькими слайсами або маленькими шматочками. Ця риба присутня, мабуть, у всіх рейтингах найдорожчого м’яса.

Фугу

М'ясо кита

Незважаючи на негативне ставлення суспільства до винищення китів, практика споживання їхнього м'яса сьогодні продовжується в Японії, Норвегії, Ісландії,  на Фарерських островах, у Південній Кореї, Китаї, деяких регіонах Сполучених Штатів, Канади, Гренландії, Сибіру, ​​а також на островах в Карибському басейні.

На смак готове м'ясо кита більше нагадує страву з копитної тварини, зокрема оленини, ніж рибну. Червоне, з тонкими мармуровими прожилками м'ясо готують різними способами: в'ялять, маринують, смажать, тушкують, тощо. Є тисяча й один рецепт з використанням китового м'яса, від яєчні з китовим беконом до гамбургера з китовою котлетою. Найделікатніша частина - від спинного до хвостового плавника. В Японії, наприклад, м'ясо китів їдять невеликими порціями і нечасто, тому що вартість 1 кг коливається в межах 200 доларів. Висока ціна зумовлена загрозою вимирання цих прекрасних тварин.

М'ясо кита

Блакитний тунець

Різновид тунця, якісне м'ясо якого ви ніколи не знайдете у жодному супермаркеті. Рідкісний і дорогий, він продається на спеціальних аукціонах для рестораторів-мільйонерів. Кілька років тому на одному з таких аукціонів 200-кілограмовий тунець був проданий за 1,8 млн доларів! Якість м'якоті цієї риби так високо цінується за високу кількість жиру по всій рибині, цей тунець вважається найкращою дегустаційної рибою. М'якоть світла і дуже ніжна, вона дійсно тане у роті.

Ловлять тунця в Атлантиці та Середземному морі виключно взимку, тому що в інші сезони він втрачає вагу та смак через нерест. Деякі фермери спеціально вирощують блакитного тунця, але штучно вирощена риба занадто втрачає смакові якості і є дешевим замінником. Кілограм якісного блакитного тунця коштує приблизно 500 доларів.

Блакитний тунець

Чорна курка

Курка Ayam Cemani через гіперпігментацію має чорні не тільки пір'я, а й кров, м'ясо і кістки. В Індонезії, звідки кури родом, вони є цілющими птахами, тому коштують близько 2 500 доларів за птицю. Особливість птахів вражає, але, коли справа доходить до використання у кулінарії, лише кілька шеф-кухарів проявляють інтерес до кулінарних особливостей цієї породи. Чи має чорна курка якісь смакові переваги в порівнянні зі звичайним курчам, досі незрозуміло, хоча гурмани стверджують, що вона смачніша, що, до речі, не дивно, зважаючи на розмір сплаченої за неї суми.

Чорна курка

Мармурова яловичина

Якщо говорити про дійсно дороге м'ясо, то не можна не згадати мармурову яловичину. Корови Кобе, батьківщиною яких є Японія - тварини класу люкс. Усе відведене їм життя вони просто тонуть у турботі: тільки кращі корми, пиво, масаж ... Якщо не враховувати сумний кінець, то їм можна навіть позаздрити. Завдяки такій турботі м'ясо корови активно і рівномірно обростає жирком, що проникає вглиб м'язів, і, як результат, м'ясо виходить зі специфічним малюнком, що нагадує мармур. Така яловичина через склад жиру вважається дієтичною та корисною. Найбільш «мармуровим» є м'ясо біля яловичих реберець і попереку. Ці білі прожилки роблять яловичину більш ніжною, соковитою, ароматною, набагато смачнішою від звичайної. За 1 кг такого м'яса доведеться викласти до 1000 доларів. Враховуючи всі її особливості, про мармурову яловичину можна сміливо говорити як про найдорожче м’ясо.

Мармурова яловичина

А якщо ви все ж прихильник традиційних м'ясних страв, то приготувати ідеальний стейк допоможе стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yak-prygotuvaty-idealnyy-steyk.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.