Калабас та бомбилья - смакуй мате на повну

Калебаса (калабас) — посуд, зроблений з калебасового дерева або висушеного гарбуза. Найбільш поширеним є цей посуд в Африці, Південній Америці та Новій Гвінеї.

Виготовляться калабас для зберігання та заварювання місцевих традиційних напоїв, зокрема мате. Нерідко посуд прикрашають етнічними орнаментами, яскравим розписом або вирізанням різноманітних малюнків.

Частіше всього калабас виготовляють з гарбуза. Спеціально вирощені для цього овочі сортуються за розміром. Потім з них роблять посуд різного типу: особистий або для сумісного пиття.

Бомбилья

Калабас практично завжди використовується разом з металевою або тростинною соломинкою, яка має назву “бомилья”.

Вона також призначена для споживання напою мате. Також, як і калебасу, бомбилью часто декорують в африканському або південному стилі.

Зазвичай бомбилья складається з 3 частин: металевої трубки; наконечника, що виконує роль фільтру; і, безпосередньо, верхньої частини, яка торкається губ.

Якщо ви любите пити мате гарячим, варто вибрати коротку дерев'яну бомбилью. Якщо ж надаєте перевагу прохолодному напою — вам підійде довга срібна тростина.

Калабас і бомбилья вважаються ритуальними предметами. У народів Африки, а також давніх індійців існують повір'я, що розповідають про магічну силу посуду та тростинки. Людина, яка випиває напій у калебасі, відчуває чудесний, позитивний вплив.

Калебаси і бомбильї

Використання калебаси

Перед тим, як почати використовувати калабас, посуд необхідно “оживити”.

Ритуал оживляння відбувається наступним чином: калебасу наполовину засипають мате, заливають гарячою водою та залишають на 10 годин. За цей час посуд повинен просочитись духом мате. Потім калабас ретельно промивають та висушують.

Тільки після такої підготовки посуду, у ньому можна заварювати мате — подрібнене висушене листя падуба парагвайського.

Калабас, який не використовували протягом 2 тижнів, потрібно оживляти заново.

Вважається, що калебаса набуває саме того аромату мате, який був заварений першим для процедури оживляння. Тому не пошкодуйте купити для цього якісний смачний напій. Хорошими сортами мате вважаються “Union”, “Taragui”, “La Merced”. Для заварювання напою також існує особлива технологія, яка сприяє повному розкриванню смаку та аромату мате.

Заварений мате у калебасі

З чого роблять калабас

Вибирати калебасу можна за декількома параметрами. Кожний з них відіграє важливу роль у смаку та ароматі завареного у посуді мате.

Калабас з гарбуза

Як було сказано вище, найбільш традиційним та правильним буде гарбузова калебаса.

Природний та екологічно чистий матеріал найкращим чином підійде для заварювання мате. Однак за таким посудом потрібно ретельно доглядати, інакше він може покритись пліснявою або тріснути.

Також варто пам'ятати і те, що гарбуз має здатність всотувати усі запахи, які надовго залишаються в текстурі. Особливо стійким є запах молока.

Калебаса і бомбилья

Дерев'яна калебаса

Окрім розкривання аромату мате, напій у такому калабасі отримує і аромат самого дерева.

Зважаючи на це, потрібно звертати увагу на вид дерева, з якого виготовлений посуд. Деякі дерева мають дійсно приємний “лісовий” аромат і смак, але далеко не всі.

Загалом, дерев'яний калабас є також непоганим, до того ж, для нього не обов'язково потрібно робити процедуру оживляння.

Металевий та керамічний калабас

Калабас, виготовлений з металу або кераміки є дорожчим варіантом. З одного боку, такий посуд справді є престижним, але з іншого — пити мате у такому калабасі не настільки приємно.

До того ж, втрачається таїнство поколінь та звичаїв, калебаса з таких матеріалів не виглядає магічним предметом. Хоча і має свої переваги — метал та кераміка не всотують запахів.

Якщо поки що ви не маєте калебаси, мате можна заварювати і в звичайному чайнику для газової плити, головне дотримуватись техніки заварювання.

Керамічний калабас

Як вибрати розмір калабасу

Насправді розмір калабасу відіграє дуже важливу роль. Від цього параметру дуже залежить смак напою.

Чим більшим є калабас, тим міцнішим виходить мате, а це підходить далеко не всім. А маленькій калебасі напій виходить не таким насиченим, доведеться часто підливати воду та заново заварювати напій. Позаяк, найкращий вибір — посуд середнього розміру.

Яку небезпеку становлять різні малюнки

Дорогі варіанти калабасу часто прикрашають саме різними малюнками.

Виглядає це дуже гарно, але має свій недолік. При ритуалі оживляння у прорізах можуть утворюватись щілини та отвори. Це приводить до нетримання тепла та протікання калебаси.

А фарбований гарбузовий посуд може виділяти фарбу, яка залишається на руках.

Якщо ж ви все таки вирішили придбати калабас з малюнком, то вибирати варто обпалений посуд

Смак готового мате залежить не тільки від самого чаю, а й від виду калабасу, у якому його заварювали. Великий вибір матеріалів, з яких зроблений калабас та розмірів посуду, дозволяють кожному готувати свій унікальний мате.

Калабас з різним малюнком

Також читайте більше цікавого про таджин - http://harchi.info/articles/tadzhyn-marokkanskyy-chudo-gorshchyk.

А про ніж-півмісяць - меццалуну - розкаже стаття - http://harchi.info/articles/nizh-pivmisyac-meccaluna.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.