Ніж-півмісяць - меццалуна

Як тільки не називають у нас ніж меццалуна: в інтернет-магазинах частіше всього можна можна зустріти назву “ніж для рубки”, а на різних кулінарних блогах — шинковка, качалка, а то і взагалі січка. Між іншим, меццалуна аж ніяк не шинкує і не січе. Рубить — так. І качається. Але рубить та качається цей ніж саме завдяки своїй формі. І хоча б з поваги до цієї форми перекладати його назву з італійської не варто. Півмісяць (меццалуна) — він і є півмісяць.

Меццалуна — втілення абсолютного апофеозу інтуїтивного підходу до питань кухонних технологій. Навряд чи знайдеться джерело, яке вкаже на достовірну інформацію щодо винайдення ножа якимось конкретним італійцем, який проводив фізичні розрахунки, щоб вивести, що для швидкої рубки у дрібну крихту вигнутий ніж з двома ручками є набагато кращим за звичайний.

Ніж меццалуна і спеціальна дошка для нарізання

Також, якщо спробувати кинути під меццалуну не пучок зелені, а добрячий шматок м'яса, то стає очевидним і те, що кращого інструменту для рубки фаршу також не знайти — м'ясорубки та кухонні комбайни відпочивають.

Ніж має дві дерев'яні ручки, форма яких спеціально продумана для зручності тримання ножа долонями. Округлість та гладкість ручок — запорука ідеально твердого натиску на ріжучу поверхню. Ручки ножа можуть бути виготовлені з дерева (добре відполірованого), нержавіючої сталі або з високоякісного пластику (такі більше застосовуються на професійних кухнях).

Лезо у формі півмісяця краще всього проявляє себе разом із спеціальною дошкою для нарізання із заглибленням, схожою на неглибоку тарілку. Зрештою, після того, як ви звикнете до ножа, її наявність стає зовсім необов'язковою. Також, меццалуна може мати як одне, так і два леза.

Нарізання меццалуною

Головний принцип роботи меццалуни — натискаємо на ручки ножа та похитуємо лезо.

Одна з переваг меццалуни полягає в тому, що цим ножем важко (хоча й не неможливо — через гострі леза) порізатись, адже ручки дві. 

Серед виробників гарних та якісних ножів меццалуна можна виділити такі бренди, як WMF, Pintinox, Paderno, Arcos, Wuesthof, Zwilling. Часто ніж пропонується у комплекті з тією самою дошкою для нарізання із заглибленням.

Меццалуна

Також читайте про пательню вок та її переваги - http://harchi.info/articles/patelnya-vok.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.