Популярний бренд - реклама чи якість.

Ціна продукту залежить від багатьох факторів: виробника, якості, бренду та упаковки.

Дуже часто ми переплачуємо саме за упаковку та бренд, оскільки це підсвідома реклама товару, на що виробник витрачає немаленькі кошти.

Мозок людини влаштований таким чином, що ми схильні вибирати продукт на несвідомому рівні подобається — не подобається І, зазвичай, вибираємо найкрасивіші (та найдорожчі) упаковки. А вже потім читаємо склад та дивимось на ціну.

Продукт, який знаходиться у звичайному пакеті або простій упаковці, дуже часто може бути однакової якості із яскравим та привабливішим за упаковкою товаром, але коштувати помітно дешевше.

Необхідність закладати у ціну товару не тільки прибуток продавця та виробника, а й витрати на рекламу та реалізацію, роблять продукт досить дорогим. У кінцевому результаті, споживач змушений платити за продукт на 40-50% більше його собівартості.

Логотипи різних брендів

Дивимося ширше

Вибираючи продукт, спочатку подивіться на його ціну, потім на склад, а вже потім — на упаковку.

Висока вартість продукту, на жаль, не є гарантією якості. Перед тим, як вкинути той чи інший продукт і свій кошик, не полінуйтеся добре оглянути усі полиці магазину: поряд може стояти такий самий товар, але у простій упаковці, і коштуватиме він, як правило, значно дешевше. Адже нам вже відомо, що найдорожчі та брендові товари у магазинах завжди розташовуються на передньому плані, на легкодоступних полицях на рівні очей.

А продукти, що продаються на вагу, коштують ще менше. До того ж, у цьому випадку ви маєте можливість звернути більше уваги на якість самого продукту, а не упаковки.

Пам'ятайте, що ваша мета — купити хороший та недорогий продукт, а завдання маркетологів — схилити нас до витрат, у декілька разів більших.

Позаяк, намагайтесь купувати їжу, а не упаковку та бренд.

Не купуйтесь на ціну та рекламу

Дуже часто ми обманюємо себе самі, вважаючи, що дорога ціна + популярність бренду однозначно зроблять їжу смачнішою. Що підтверджується багатьма дослідженнями.

Наприклад, німецькі вчені пропонували групі добровольців скуштувати вина із різних келихів, на кожному з яких була вказана ціна — від 5 до 30$. Учасники експерименту одноголосно заявили, що вино із бокалів з вищою ціною смачніше та краще за дешевше. Насправді ж, в усіх бокалах було вино усього двох сортів, яке не сильно відрізнялось за своїми властивостями і ціною. Також, у ході цього експерименту вчені вивчали активність головного мозку добровольців, і відмітили, що споживаючи вино із вказаною високою вартістю, у людей були задіяні ділянки мозку, що відповідали за задоволення.

Пляшки з пустими етикетками

 

Власні торгові марки супермаркету

Дедалі більшої популярності набувають власні торгові марки супермаркету — марка товарів, яка представлена тільки у торговій мережі (наприклад “Премія”, яка продається у супермаркетах “Сільпо”, “Фора”). На даний момент майже усі крупні столичні та регіональні мережі мають такі власні торгові марки.

Мережа бере на себе розробку дизайну, контроль якості, маркетинг та поширення такої торгової марки. Зазвичай, ціна на такі продукти є на 5-25% меншою за ціну аналогічних продуктів відомого бренду.

Коли і скільки можна переплатити за бренд

Звісно, у деяких випадках переплатити за бренд можна. Хоча, навіть, вірніше сказати “заплатити більше”, оскільки це має бути дійсно виправдана ціна і все ж таки, вища у розумних межах.

Наприклад, у випадку дитячого харчування. Пам'ятайте, що їжа для дитини повинна бути, найвищої, перевіреної та надійної якості. Тут краще обрати декілька перевірених виробників, а не ставити експерименти, як тільки з'виться щось дешевше. Якщо з'явиться якийсь новий продукт, ви можете спробувати, чи не підійде він вам та вашій дитині, але обережно, у невеликій кількості ввівши його до раціону, поки не переконаєтесь, що він буде безпечним. Економити на дитячому харчуванні не можна - http://harchi.info/articles/zaboronena-ekonomiya-ne-mozhna-ekonomyty-na-dityah.

Ще одним випадком, коли переплата за бренд, є допустимою, є, наприклад, подарунок. Скажімо, ви хочете подарувати комусь пляшку хорошого вина або-що. Звісно, у такому випадку буде зовсім недоречно, якщо ваш подарунок не вразить своєю якістю через те, що ви вирішили, що “оте вино хоча й хороше, але дуже дороге, візьму я щось дешевше”.

Проте, потрібно розуміти, що таких випадків одиниці, а випадків, коли бренд — це не більше, ніж — безліч.

Щоб не переплачувати у магазинах, керуйтесь відомим принципом: “Довіряй, та перевіряй!” Дорогий та розрекламований продукт — не значить якісний та корисний, а дешевий і непоказовий (і плані упаковки) — не значить поганий. Дивіться на склад, зовнішній вигляд, пробуйте на смак, порівнюйте ціни — і обирайте те. Що підійде і вашому смаку, і гаманцю.

Дитина їсть торт



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.