Правила безпеки при приготуванні їжі

Хто би що не казав, але людина може прожити без серіалів або інтернету, а ось без їжі ні. Тому практично кожного дня ми займаємося приготуванням їжі, щоб це не було - від легкого салату до вечері на 6 позицій.

Як показує статистика, на Заході 98% людей їдять у закладах харчування, а у нас навпаки - 98% готують вдома.

Поки що ми тільки на шляху зміни харчової поведінки, і давайте дізнаємося про шкідливі звички, якими ми грішимо на кухні.

Приготування їжі

Куштувати їжу, щоб перевірити, чи не зіпсувалася вона

Ні на смак, ні на запах ви не виявите усі шкідливі бактерії. Але навіть невелика кількість зіпсованої їжі може викликати серйозне отруєння. Якщо у вас з’явилися хоча б найменші підозри у придатності у їжу продукту, краще викиньте його.

Класти готову їжу на тарілку, де лежало сире м’ясо

Ніколи не допускайте, що сирі м’ясо та риба контактували з іншими продуктами. Інакше бактерії з них потраплять на готову їжу, а це може привести до харчових отруєнь.

Завжди використовуйте для сирих і готових продуктів окремі тарілки, дошки для нарізання і ножі.

Пуста тарілка

Розморожувати продукти прямо на столі

Шкідливі харчові бактерії дуже швидко розмножуються при температурі від 4 до 60 градусів Цельсія. Тому завжди розморожуйте м’ясо тільки у холодильнику або мікрохвильовці.

Мити сире м’ясо

Краще не мийте сире м’ясо. У процесі миття бактерії разом з водою переносяться на раковину, стіл та інші поверхні.

Експерти радять, якщо на шматку м’яса немає видимих слідів бруду, то не мийте його. Продукт із пилом, тирсою, слідами брудних рук навряд чи потрапить до вас на стіл. Та й сам процес обробки туші на виробництві не передбачає того, що м’ясо може забруднитися. Небезпека у тому, що під струменем води бактерії поширюються по всій поверхні раковини. Це прямий шлях до отруєння, адже так вони легко потраплять у ваші тарілки.

Сире м'ясо

Охолоджувати їжу перед тим, як прибрати її у холодильник

Не залишайте їжу на столі довше 2 або 1 години, якщо температура у кімнаті вища за 32 градуси. Патогенні бактерії дуже швидко розмножуються у продуктах при температурі від 4 до 60 градусів. А під час мандрівок та пікніків прибирайте їжу у переносний холодильник.

Куштувати сире тісто

Ніколи не їжте сирі яйця у жодному вигляді. У них може міститись бактерії сальмонелли або інші шкідливі мікроорганізми. У тому числі не можна їсти сире тісто, навіть якщо воно без яєць. У борошні можуть бути присутні кишкові палички, які провокують харчові отруєння.

Тісто для печива

Використовувати маринад від сирого м’яса із готовою їжею

Не залишайте сирі м’ясо або рибу маринуватися на столі. Прибирайте їх у холодильник, щоб уникнути розмноження бактерій.

Ніколи не використовуйте маринад, який залишився від сирого м’яса, з уже готовою їжею. Якщо хочете використати його як соус, прокип’ятіть маринад.

Недоварювати м’ясо, рибу та яйця

Їжа безпечна тільки після того, як її нагріли до достатньо високої температури. При цьому гинуть усі шкідливі бактерії. Щоб продукти не залишилися недовареними або недосмаженими, використовуйте при приготуванні кухонний термометр.

Не орієнтуйтесь лише на вигляд, запах або смак, щоб визначити, готова страва чи ні.

Варіння яєць

Не мити руки

Бактерії живуть на усіх поверхнях, у тому числі і на руках. Завжди мийте руки теплою водою з милом перед тим, як готувати. А коли закінчили, помийте їх ще раз.

Не міняти губки для миття посуду

Губки та ганчірки для миття посуду - найбільш брудні предмети на кухні. На них накопичуються небезепечні бактерії. Дезінфікуйте їх принаймні через день, і міняйте кожний тиждень або два.

Губка для посуду

Більше про харчові отруєння розкаже стаття - https://harchi.info/articles/harchovi-otruyennya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.