Продовольча безпека в Україні: допога тим, хто недоїдає

Те, що полиці супермаркетів завалені продуктами харчування, ніяк не означає, що населення має можливість їх купити. Так само як і те, що продукти харчування були куплені не є показником того, що раціон харчування людини є збалансованим і здоровим.

Згідно із офіційним визначенням, продовольча безпека характеризується тим, що усі громадяни держави забезпечені продовольством у необхідній кількості, асортименті та відповідної якості.

Продовольча безпека — не просто удосконалення сільського господарства, а соціальна проблема. Особлива увага приділяється класифікації та підтримці основних груп ризику — найбільш вразливих категорій населення, яким особливо важливо харчуватись повноцінно. Населення поділяється на вагітних, матерів-годувальниць, дітей віком 1-5 років, дітей віком 5-18 років, робочу силу, інвалідів та осіб із розумовими розладами та пенсіонерів і осіб похилого віку.

Методи підвищення продовольчої безпеки у світі є зовсім різними. Спосіб, у який та чи інша країна бореться із даною проблемою залежить від специфіки самої країни, характеристики її мешканців, котрі потребують допомоги на харчування, а, також, сильних і слабких сторін економічного та політичного становлення держави.

В Україні близько 15 млн людей, які страждають від недоїдання, доходи 1/3 частини із них є меншими за мінімальний прожитковий рівень. Щоб забезпечити продовольчу безпеку населення держава повинна організувати фізичну та економічну доступність продуктів харчування населенню, а, також, допомогу малозабезпеченим та соціально незахищеним верствам населення.

Хто ж в Україні займається цим питанням: а саме допомогою тим, хто недоїдає?

Рука допомоги

Територіальні центри соціального обслуговування

Державним представником соціальної допомоги є територіальні центри соціального обслуговування. Це бюджетна установа, дільність якої спрямована на допомогу та надання соціальних послуг громадянам зі складними життєвими обставинами. Діяльність таких центрів регламентується Конституцією і законами України.

Фінансуються територіальні центри із місцевих бюджетів на соціальний захист населення і за рахунок інших надходжень, наприклад, надання платних соціальних послуг, діяльності структурних підрозділів та благодійних коштів громадян та організацій.

До сфери діяльності територіального центру соціального обслуговування входить забезпечення продовольством та гарячим харчування усіх, хто цього потребує.

Також, значна частина допомоги тим, хто недоїдає здійснюється за рахунок діяльності некомерційних благодійних організацій і фондів. Деякі з них надають широкий спектр соціальної допомоги, а деякі спрямовані суто на продовольчу допомогу.

Соціальна столова

Благодійні організації

Київський міський благодійний фонд “Фудбенк” (FoodBank) — непідприємницька організація, основним напрямком діяльності якої є продовольчу допомогу соціально незахищеним верствам населення. Благодійний фонд об'єднує зусилля різноманітних організацій, юридичних і фізичних осіб, і організовує благодійні заходи, направлені на боротьбу із голодом.

“Фудбенк” діє в Україні за підтримки Європейської Федерації Фудбенк (The European Federation of Food Banks – FEBA).

КМБФ “Фудбенк” піклується про отримання продовольства соціально незахищеним населенням. Організація не закуповує продукти харчування, а отримує їх безкоштовно, як благодійність, від виробників та супермаркетів, внаслідок публічних акцій. Забрані продукти харчування надходять до населення через посередництво різноманітних благодійних та громадських організацій — партнерів “Фудбенк” - які опікуються тими, хто потребує продовольчої допомоги. Наразі таких таких партнерів нараховується близько 57 по всій Україні.

Благодійний фонд “Соціальне партнерство”. Основною метою фонду є налагодження партнерства між суспільством, державою та НДО для подолання проблеми бідності та голоду в Україні. Фонд включає в себе програми допомоги для пенсіонерів, багатодітних сімей, інвалідів та бездомних: гуманітарна, медична та продовольча допомога, центри обігріву, реабілітації та пункти харчування. Зокрема, одна із програм фонду — денний центр для малозабезпечених “Стефанія”, який надає 20 безкоштовних послуг для малозабезпечених та бездомних, і приймає 200-360 осіб кожного дня. Тут є столова, яка годує людей, які цього потребують.  

Подібних центрів є досить багато. Більшість локальних і невеликих благодійних центрів допомоги діють під керівництвом церков та монастирів.

FoodBank

Міжнародна допомога

Міжнародними організаціями, що займаються допомогою людям, зокрема, забезпеченням продовольства є Червоний Хрест та FAO (продовольча та сільськогосподарська організація об'єднаних націй). FAO – є найбільшою світовою організацією, о займається проблемою голоду та бідності у світі. Позаяк, регулярно виділяє продовольчу допомогу, зокрема, населенню, яке опинилося в умовах надзвичайної ситуації (стихійні лиха, катастрофи), а, також, в умовах війни.

Більше про діяльність FAO, читайте у статті - http://harchi.info/articles/svitovi-organizaciyi-shcho-zaymayutsya-harchuvannyam.

Про голод у світі і найбільш голодні країни - http://harchi.info/articles/golod-u-sviti.

Допомога World Food Programme



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.