Рекордні ціни на продовольство в світі можуть підскочити ще на 22% через війну

Рекордно високі світові ціни на продовольство можуть зрости ще на 22% внаслідок початку Росією війни проти України призупиняє торгівлю та знищує майбутні врожаї.

Про це повідомляє Bloomberg.

У звіті Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) показано далекосяжні наслідки війни для світової продовольчої системи, наслідки яких напряму вплинуть на наступний сезон. На Україну та Росію разом припадає понад десяту частину продовольства, що продається в усьому світі, і ці потоки були зупинені внаслідок війни.

Зростання виробничих витрат означає, що інші країни лише частково зможуть компенсувати "раптове та різке скорочення" чорноморського експорту зерна та соняшнику в наступному сезоні 2022-23 років. Це, ймовірно, підвищить міжнародні ціни на продукти харчування та корми ще на 22%, а значний розрив у постачанні збережеться і надалі, якщо війна триватиме, а енергоносії залишаться дорогими.

"Ймовірні збої в сільськогосподарській діяльності цих двох основних експортерів основних товарів можуть серйозно загострити продовольчу безпеку в усьому світі", — сказав в окремій заяві гендиректор ФАО Цюй Дунью, і додав, що голод також може зрости в Україні

Усього 13,1 мільйона людей у всьому світі можуть опинитися у стані голоду наступного сезону за найгіршого сценарію. Це передбачає падіння на 25 млн тонн експорту пшениці та кукурудзи, а також падіння олійних культур на 3 млн тонн. Більш помірний шок пропозиції може означати, що ще близько 8 мільйонів людей зіткнуться з голодом.

За оцінками ФАО, війна, ймовірно, залишить від 20% до 30% посівних площ в Україні на сезон 2022 року незасіяними або не зібраними. Озимі зернові, такі як пшениця, були висаджені кілька місяців тому, але зазвичай фермери починають сіяти кукурудзу та соняшник за кілька тижнів.

"Масове переміщення населення" означало нестачу робочих рук, деякі поля затоплені в зонах бойових дій, а виробники, ймовірно, матимуть проблеми з доставкою добрив і хімікатів.

Поле

Джерело - Економічна правда.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.