Що таке гіпо- та авітаміноз

Вітаміни мають для людини дуже велике значення, адже саме вони запускають більшість фізіологічних реакцій у нашому організмі. Нестача вітамінів відображається на самопочутті та зовнішньому вигляді, стані та функціональності тканин та внутрішніх органів, і роблять наш організм дуже уразливим до дії зовнішніх подразників.

Авітаміноз та гіповітаміноз є серйозними відхиленнями у роботі організму. Дуже часто ми не помічаємо відсутність або значну нестачу вітамінів у власному організмі, посилаючись на інші захворювання.

Основною причиною авітамінозу та гіповітамінозу є недостатнє або неякісне харчування, або ж незасвоєння того чи іншого вітаміну нашим організмом.

Вітамінні пігулки

У чому різниця між авітамінозом та гіповітамінозом

Авітамінозом називають стан організму, коли в організмі повністю відсутній один або декілька (поліавітаміноз) вітамінів. Якщо ж вітамін чи вітаміни наявні, але їх кількість є недостатньою, то це гіповітаміноз.

АвітамінозГіповітаміноз
Харчові фактори виникнення
У маленьких дітей — штучне годування неправильними продуктами або неадаптованими сумішами, несвоєчасний початок прикорму, його недостатня кількість. Прийом антивітамінів — речовин, що перешкоджають засвоєнню вітамінів (сульфаніламіди, антикоагулянти, хіміотерапевтичні препарати).
Раціон харчування, у якому немає вітамінів, харчування їжею поганої якості, недоїдання або голодування.Раціон харчування, що містить мало вітамінів. Споживання продуктів, що внаслідок неправильного або довгого зберігання, або ж нераціональної кулінарної обробки, втратили більшу частину вітамінів. Порушений баланс вітамінів у раціоні харчування. Недостатня кількість білкової та жирної їжі.
Внутрішні фактори виникнення
Порушення у процесах травлення Порушення у роботі травних органів. Порушення в обміні речовин та мікрофлорі (наявність травних ферментів). Індивідуальні особливості обміну речовин (дитячий та похилий вік, вагітність та годування груддю, патологічні стани).
Порушення реакцій перетворення вітамінів в активну форму — коферменти. Несформованість або дефекти механізмів засвоєння вітамінів. Порушення проникності клітин для вітамінів.Спадкові дефектні порушення ферментних та транспортних систем всотування вітамінів, зміни засвоєння вітамінів та процесів утворення їх активних форм.
Зовнішні фактори виникнення
Несприятливий екологічний вплив (пестициди, важкі метали, підвищений радіаційний фон).Екстремальні умови для організму (стрес, низькі температури, високі фізичні навантаження, тощо). Шкідливі звички (паління, алкоголь).
Захворювання
Патогенна мікрофлора кишечника, паразити у травному тракті, інфекційні хвороби. Ендокринні патології, хвороби печінки. Хвороби, що пришвидшують та підвищують виведення вітамінів з організму (гострі кишкові інфекції, захворювання нирок, харчові отруєння). Дисбактеріоз.

Авітаміноз та гіповітаміноз є патологічними та дуже серйозними станами організму. Такі відхилення здатні за короткий час спричинити деструктивні зміни тканин, що може зробити відбиток на функціональність нашого організму протягом всього подальшого життя. Позаяк, дуже важливо приділити достатню увагу повноцінності раціону харчування, його збалансованості за вмістом поживних речовин, вітамінів та мінералів, і не захоплюватися монодієтами. Що стосується дуже популярних зараз полівітамінів та БАДів, то щодо їх споживання варто проконсультуватись з лікарем, і основну частину вітамінів для організму все одно варто забезпечувати шляхом натуральних продуктів харчування.

Сонна дитина

Детальніше про різні авітамінози, їх симптоми та дієтотерапію, читайте туті - http://harchi.info/articles/avitaminozy-symptomy-i-diyetoterapiya.

А про інші хвороби, що виникають від неправильного харчування, розкаже стаття - http://harchi.info/articles/hvoroby-yaki-vynykayut-vid-nepravylnogo-harchuvannya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.