Що їсти у Римі

Що скуштувати у Римі, крім пасти та піци? Давайте більше дізнаємося про римську кухню, а також страви, які обов’язково там потрібно спробувати.

В італійській кухні, як і в будь-якій іншій країні, кухня розподілена на регіони. Римська кухня у цьому списку трохи виділяється - приблизно як у нас одеська. Тобто існує галицька кухня, бессарабська, кримська та слобожанська кухні, є кухні Лігурії, Базилікати, Тоскани, Ломбардії, Кампаньї і Калабрії, а є одеська та римська кухня.

Римляни дуже пишаються тим, що вони римляни та палко оберігають свою спадщину, у тому числі і кулінарну. Cucina Romana, вона “кучіна романа”, з одного боку, тісно переплетена з національною кухнею, але водночас, як кажуть одесити, це “дві великих різниці”.

Обов’язкова умова римської кухні: готувати тільки з місцевих сезонних продуктів. Тобто жодних турецьких помідорів взимку і голландських баклажанів ранньою весною. Усьому свій час, як кажуть.

Фіорі ді зукка

Типова сезонна страва у римській кухні, наприклад, фіорі ді зукка - смажені квіти цукіні. В Італії сезон цукіні починається у липні і триває до середини вересня. Їдять цукіні та квіти, відповідно, також тільки у цей період. Квіти обережно зривають, фарширують, зазвичай, моцарелою та анчоусами, а потім вмочують у кляр та смажать у великій кількості рослинної олії.

Серед рецептів пасти також типово римські рецепти. Наприклад, паста аматрічана. Аматрічана - це соус, який готують на основі гуанчіале (в’ялені свинячі щоки), томатів і сиру пекоріно. Традиційно подаються з букатіні - товстими спагетті з отворами всередині.

Соус аматрічана

Окрім того, популярна страва спагетті карбонара - також типова страва римської кухні. Карбонара - це також соус. Його готують на основі подрібненого гуанчіале з додаванням збитих яєць, солі, свіжемеленого перцю та тертого сиру пекоріно. Гуанчіале нерідко заміняють на панчетту - аналогом нашого бекону або грудинки (сало з м’ясним прошарком).

Обов’язково спробуйте тріппу. Це яловичий шлунок, який готують з томатами, дикою м’ятою та сиром пекоріно. Можуть подавати і як суп, і як самостійну страву - наприклад, з гарніром або з хлібом. Кажуть, цю страву готували ще у часи Давнього Риму. І якщо раніше готувати субпродукти вважалося ознакою поганого тону та робили це, як правило, тільки дуже бідні люди, які не могли дозволити собі викидати обрізки м’яса, то зараз коров’ячі тельбухи вважаються чи не національною гордістю Риму.

Тріппа

У якомусь ресторанчику замовте сальтимбокку алла романа. Тонкий шніцель (зазвичай, з телятини, рідше зі свинини або курки) з прошутто та шавлією. М’ясо спочатку вимочують у маринаді (на основі води або вина - кому як більше подобається), а потім смажать. Можуть подавати як у вигляді рулетиків, так і просто пластом, на який зубочисткою наколюють скибочку прошутто та листочок шавлії.

Супплі також спробуйте - смажені пиріжки з рису, фаршировані яловичим рагу і моцарелою. Із вигляду це звичайні котлети, які зліпили з вареного рису у паніровці та обсмажили потім у фритюрі.

Супплі

Їжте у Римі карчофі, вони ж артишоки. Італійці по артишокам буквально сходять з розуму. Їх тут варять, тушують, смажать, маринують, фарширують, їдять сирими, перемелюють у пюре і навіть роблять на їх основі міцні настоянки.

Типова римська страва  артишоків називається карчофі алла романа (артишоки по-римськи) - цілі артишоки начинають сумішшю часника та петрушки, а потім готують в оливковій олії. Ще одна популярна страва карчофі алла джудія означає артишоки по-єврейськи, його здавна готують мешканці єврейського гетто Рима. Готуються вони дуже просто: нечищені артишоки обсмажуються разом з перцем чилі. Такий метод робить зовнішні листочки артишоку хрусткими, як картопляні чіпси, під якими заключена м’якоть.

Карчофі алла романа

Пінцу спробуйте. І не плутайте її з піцею. Якщо піца буває тільки круглою, то пінца буває і круглою, і овальною, і прямокутною, і маленькою, і великою (на точках вуличної їжі її продають порційно). Головна відмінність пінци від піци у тому, що у пінці начинку викладають на вже готовий хлібець, у той час як у піці тісто випікається разом зі всіма добавками.

Пінца

Ньоки алла романа, вони ж кльоцки по-римськи, також маст-хев, якщо ви опинитесь у Римі. За традицією четверг - день ньоки у Римі, ця страва раз на тиждень обов’язково присутня у меню багатьох ресторанів. Невеликі кругляшки з картопляного тіста зазвичай випікаються під соусом бешамель.

Також внесіть у свій список кода алла ваччінара. Рагу з тушкованих телячих хвостів з томатним соусом, селерою та прянощами подають у Римі і як самостійну страву, і у якості додатку до пасти або картопляного пюре. Дуже ситно і пряно. І порція величезна.

Кода алла ваччінара

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.