Як відсвяткувати весело та економно

Тільки нещодавно, здається, закінчилися новорічні свята, а тут уже Великдень на носі. Свято — це завжди гарна нагода зібратись у колі сім'ї та друзів, забути на якийсь час про роботу та рутину, а, також, поласувати смачними стравами. І яке б не було свято — велике релігійне чи невеличке індивідуальне, а відсвяткувати хочеться. Ось тільки ціни на продукти як завжди кусаються, що особливо відчутно, коли плануєш бенкет.

Проте, не вибитись із сімейного бюджету, витративши усю зарплату на одне лише свято, а потім сидіти на хлібі і воді, цілком реально. Усе що потрібно — добре знайомі нам кроки — розумне планування самого свята та святкового столу. Давайте розглянемо основні принципи, що дозволять вам зробити теплу і приємну атмосферу на вашому святі і смачно почастувати ваших гостей, витративши цілком допустиму та посильну суму на святкування.

Святкування

Організація свята

Надайте перевагу домашньому святкуванню, а не бенкету у кафе або ресторані. Це однозначно вийде дешевше. Самостійна підготовка свята забезпечує повний контроль над витратами. Єдине — вам доведеться докласти більше часу та зусиль, ніж на просто замовлення столику та страв у закладі громадського харчування. Проте, ви отримуєте ряд інших переваг, на додачу до економії.

Боїтеся, що розміри вашої квартири/будинку не дозволяють святкувати? Ретельно продумайте список гостей, запрошуйте найближчу родину та друзів. Адже свято має бути святом не тільки для гостей, а й для вас. Навіщо запрошувати, грубо кажучи, 50 людей, з половиною або й більше яких, ви тільки вітаєтесь або зідзвонюєтесь раз у півроку. Невелика, але тепла і дружня компанія, дозволить не тільки зекономити на приготуванні святкового столу, а й забезпечить приємну атмосферу свята.

Не думайте про святкування тільки як про святковий стіл — дивіться ширше. Не забуваймо, що головна мета святкування не наїстися від пуза, а провести гарно час у теплій компанії. Позаяк, достатньо уваги приділіть сервіруванню столу та оформленню страв — адже це половина святкового настрою. Дістаньте святковий набір посуду та скатертин. При викладенні страв думайте креативно. Продумайте святкову програму — вдалий музичний фон, танці, ігри, конкурси, теми для бесід.

Якщо ви все ж вирішите провести бенкет у кафе або ресторані, то, звісно, у будні дні, та ще й у денний час, це буде набагато дешевше — у деяких закладах знижка може сягати 20%. Деякі заклади можуть надавати знижки іменинникам при пред'явленні паспорту. Тут потрібно буде провести гарну дослідницьку роботу, походити по різним ресторанам та кафе, порівняти ціни та умови.

Святковий декор

Приготування святкового столу

Згідно із результатами досліджень, проведеними агентством AgriSurvey Асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” на основі опитування, в середньому за час новорічних та різдвяних свят близько 10% куплених продуктів загальною вартість у 930 млн. грн викидається у смітник. У 59% респондентів псується та викидається до 5% куплених продуктів, а у 5% - понад 25%. Із середньостатистичного святкового столу для 4 дорослих та 2 дітей викидається продуктів харчування на суму 180 грн.

Якщо перевести викинуті 930 млн. грн через їжу у продукти харчування, популярні для новорічного святкового столу, то отримаємо 7500 тонн якісної ковбаси, 13 тис. тонн твердого сиру, або 60 тис. тонн мандаринів.

Така статистика показує нам, що більшість з нас неправильно підходить до організації святкування. Спрацьовує принцип приготувати якомога більше незвичайних страв, щоб вразити гостей і кількістю наїдків і рецептами. Як наслідок — ми купуємо багато непотрібних або забагато потрібних продуктів, багато страв не з'їдається, залишки їжі врешті-решт відправляться у смітник. А гроші - яких ми до речі витратили набагато більше, ніж могли б — по суті, викидаються на вітер. У наших силах цього уникнути, виконавши декілька легких кроків.

Складіть список гостей. Дізнайтеся (якщо ви не знаєте), які у кого кулінарні вподобання, як той чи інший гість ставиться до алкоголю. Це дозволить вам скласти розумне меню для святкового столу, де страви та напої смакуватимуть усім, а тому вірогідність залишків страв зводиться до мінімуму.

Святковий обід

Щоб гості залишились ситими та задоволеними достатньо, в середньому, 1-1,2 кг їжі на людину. Одному гостю із головою вистачає 400 г холодних закусок та салатів, 100 г гарячих закусок, 350 г гарячої страви та 100 г десерту, не більше 600 мл безалкогольного напою, якщо гості п'ють — то близько 300-400 мл міцних напоїв на кожного чоловіка і стільки ж вина для кожної жінки.

Скуповуйтесь наперед. Ні для кого не таємниця, що у період загальноприйнятих державних або релігійних свят ціни у магазинах та ринках підвищуються. Подумайте про святкування заздалегідь і складіть хоча б приблизне меню — адже основну частину продуктів можна купити заздалегідь.

Відштовхуючись від списку гостей, добре продумайте меню. Не полінуйтеся врахувати вподобання кожного із гостей. Наприклад, діти можуть не їсти і половину із запропонованих страв, а люди похилого віку нададуть перевагу традиційним наїдкам, а не кулінарним експериментам. Продумайте меню, страви якого прийдуться до смаку усім гостям, що зведе до нуля вірогідність залишку великої кількості нез'їдених страв та продуктів.

Святкування — це не привід купувати дорогезні продукти. Зовсім не обов'язково купувати кілограми червоної ікри та риби, червоне м'ясо, нарізку із десятків видів ковбас та шинки, екзотичні фрукти та цукерки, щоб вразити гостей святковим столом. Є безліч делікатесних страв із птиці, звичайної риби, овочів, які порадують око та шлунок ваших гостей. А замість магазинних солодощів приготуйте, краще , власноруч торт, спечіть пиріг чи тістечка, домашнє печиво. Також, чудовим десертом будуть фрукти або желе — не тільки смачно, а й корисно. Магазинні оливки або маслини замініть домашньою консервацією, а газовані води та соки замініть домашніми компотами та морсами — і дешевше, і корисніше.

Підлаштовуйте меню під сезон. Якщо святкування проходить у холодний період, то можна зробити ставку на гарячі страви та напої, можливо, більше ситних страв із м'яса. А якщо святкування проходить у теплий період то робіть ставку на більш легкі страви та прохолодні напої, на сезонні овочі та фрукти.

Дитяче святкування

Варіанти проведення свята

Святковий стіл у складчину

Непоганий спосіб зекономити гроші на святковому столі — готувати його у складчину. Дума, багато хто так робив у студентські роки. Звісно, такий спосіб підійде не для усіх свят. Якщо, наприклад, ви запрошуєте гостей на день народження, тощо, то буде досить незвично, якщо запрошені і на стіл скидатимуться, і подарунки вам даруватимуть. Проте, якщо це святкування нового року або щось на зразок, то святковий стіл у складчину є чудовим економним варіантом. Обговоріть із гостями можливі страви на святковий стіл, разом складіть меню. Можна одразу задати конкретний бюджет. Розподіліть обов'язки — хто що купуватиме, хто готуватиме.

Також, можна спробувати інший варіант, де не потрібно збирати зі всіх гроші на стіл. Нехай кожен із запрошених приготує свою страву і принесе свою випивку. Якщо не готувати нічого екстравагантного, то такий спосіб дозволить кожному із гостей ще більше зекономити гроші та час. До речі, у західній Європі такий тип святкування уже набув широкої популярності.

Шведський стіл або фуршет

Попередьте гостей наперед про те, що плануєте шведський стіл із закусками та коктейлі. Зекономлені на покупці м'яса, картоплі та різних інгредієнтів для супів, салатів та другий страв підуть на покупку напоїв та інгредієнтів для канапок та випічки.

Не бійтеся експериментувати із канапками та випічкою. Для шведського столу чудово підійдуть різноманітні пироги, розрізані на шматочки, піцца, невеликі пиріжки, гарячі та холодні канапки, можна доповнити овочами. У якості десерту можна приготувати (краще саме приготувати, а не купити) різноманітні печива та тістечка, доповнити фруктами. Продумайте цікаві напої — як алкогольні, так і безалкогольні коктейлі. До речі, шведський стіл допоможе не тільки зекономити, а й урізноманітнити святкуваннясвято не буде прикуте до столу та споживання незліченної кількості страв. Присвятіть більше часу танцям, іграм, бесідам.

Коктейльна вечірка

Солодкий стіл

Давайте згадаємо дитинство та влаштуємо солодкий стіл. Все одно більша частина святкувань проводиться ввечері. Усі гості пообідають вдома, запланувавши влаштувати собі вечір десертів. Скільки різноманітних, і, до речі, досить економних тістечок та тортів можна приготувати. Також, не зайвими будуть морозиво та фрукти, останні — навіть, корисними. Як і в попередньому випадку, приділіть увагу напоям. Чудовим доповненням стануть не тільки коктейлі, а й звичайні кава/чай/какао — до солодощів це буде дуже доречно, і нікому навіть на думку не спаде, що ви зекономили на святковому столі.

Тематичний святковий стіл

Якщо ви із друзями любите креатив, то можна задати конкретну тему святкового столу і продумати меню, яке дозволить весело провести час, не відчуваючи брак їжі, але, поряд з тим, обійдеться у копійки. Наприклад, проведіть вечірку у стилі англійського чаювання, і домовтеся, що на святковому столі будуть тільки чорний чай та канапки і тістечка.

Можна провести свято у шотландському стилі, тоді доречними будуть і алкогольні напої, зокрема, віскі.

Пікнік

У теплу пору року чудовим варіантом є влаштувати пікнік. Для пікніку не потрібне якесь вишукане меню. Чудово підійдуть звичайні продукти — м'ясо для шашлику(навіть добре, якщо це буде курятина), свіжі овочі та фрукти. А якщо провести пікнік поряд із водоймою, де можна ловити рибу — то можна ще й зварити смачну уху. Це хороший варіант проведення свята, який дозволить не тільки гарно провести час, а й змінити буденну офісну/домашню обстановку. До того ж, такий варіант святкування обійдеться не дуже дорого.

Пікнік

Детальніше про те, як організувати вечірку, щоб відсвяткувати весело та економно - покроково - читайте у наступній статті - http://harchi.info/articles/yak-vidsvyatkuvaty-veselo-ta-ekonomno-organizovuyemo-vechirku.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

КЛАС