Як вибирати хурму

Осінь - один із найбагатших на фрукти та овочі сезонів. Багато прихильників хурми з нетерпінням чекають закінчення літа, коли на прилавках нарешті з’явиться цей свіжий та стиглий сезонний фрукт. Однак вибрати хурму, щоб вона була солодкою і не в’язала, не завжди просто.

Давайте дізнаємося, на що звертати увагу, які бувають сорти хурми, і що таке насправді корольок.

Восени прилавки ринків та магазинів ломляться від яскравих плодів різних сортів, стрічка інстаграму майорить натюрмортами у жовто-помаранчевій гамі, а ресторани оновлюють своє меню сезонними страва з хурмою - від салатів до десертів. Хурма смакує і сама по собі: чого тільки вартує медовий азербайджанський корольок - шоколадний сорт з характерними візерунками - тріщинами на маківці.

Хурма

Як визначити чи хурма буде солодкою

Насамперед, потрібно навчитися вибирати хурму. Чим вона твердіша, тим більшою є ймовірність, що плід в’яже. Так часто буває з абхазькою хурмою: вона обов’язково повинна бути м’якою, це гарантує її солодкавість. А ось з іспанською все навпаки: цей сорт має насичений жовто-помаранчевий колір, а самі плоди можна гризти, як яблуко, не боячись неприємних в’яжучих відчуттів.

Плоди хурми на дереві

Що робити, якщо купили невдалу хурму

Якщо вийшло так, що хурму ви ніби вибирали по всім правилам, а все одно в’яже, то просто помістіть її на день-півтора у морозилку: плід стане м’якшим, солодшим, а в’язкість пропаде. Якщо ж хурма в’яже зовсім трохи, не слід одразу кидатися до морозильної камери: плоди з легкм в’яжучим смаком дуже корисні для здоров’я щитовидної залози.

Хурма у руці

Як відрізнити іспанську хурму від королька

Десь всередині листопада (залежно від погоди) достигають і вітчизняні сорти. А іспанську хурму, яка, окрім природного середовища, росте і в численних теплицях, можна знайти на прилавках магазинів практично цілий рік.

Іспанська хурма в основному крупна, глянцева і майже завжди продається досить твердою, але вона вона майже ніколи не в’яже. Узбецька та азербайджанська хурма доїжджає до нас в основному зрілою, плоди мають меншу форму з гоструватим кінчиком і більш помаранчевий, темний, насичений колір, на дотик м’які, навіть складається таке враження, що від натиску вони луснуть, соки всередині плоду напирають на шкірку. Є ше маленький різновид хурми - свічка, типу пальчиків, вона солодка. Возять плоди з Азербайджану та Узбекістану.

Корольок - це також сорт хурми, який практично ніколи не в’яже. Всередині такий плід завжди темніший, тому і назва сорту - шоколадний. Корольок-дівчинка - з маленькими затемненнями у носика, вона буде трохи в’язати: хлопчик - з круглими розводами знизу навколо центру, не в’яже ніколи. Краще беріть їх.

Шматочки хурми



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.