Як вибирати оливкову олію

Яка оливкова олія найкраща? Іспанська? Грецька? Або, може бути, італійська? Як її вибирати? На що звертати увагу, коли у магазині перед тобою батарея пляшок з різними етикетками? І яка оливкова олія підходить для салатів, а на якій можна смажити?

Почнемо з країни-виробника. По-перше, грецька, іспанська та італійська олії кардинально відрізняються за смаком одна від одної.

Грецька оливкова олія - дуже яскрава і насичена на смак, яка характеризується присутністю медових нот та трохи фруктових ароматів. Іспанська олія володіє різкуватим ароматом та гіркуватим, ніби перцевим смаком. Можна сказати, що вона більше за інші нагадує смак самих оливок. Італійська оливкова олія м’яка, трохи солодкава на смак, з ледь відчутним ароматом трав. Саме в Італії виробляють олію з додаванням різних прянощів та спецій - базилік, орегано, чилі, розмарин, часник та інші ароматні добавки.

І так, окрім Греції, Іспанії та Італії, оливкову олію також виробляють у Туреччині, Ізраїлі, Сирії, Тунісі, Марокко, Португалії, США та Франції. Усі вони відрізняються за смаком, оскільки усе залежить від сорту оливок, а також від клімату, у якому вони ростуть. Сперечатися, яка олія найкраща та найсмачніша - марна трата часу, це визначається вашими смаковими вподобаннями. А ось як обрати хорошу оливкову олію у магазині, читайте далі.

Оливкова олія та оливки

Надпис Extra Virgin на етикетці

Ця олія вважається найкращою, оскільки вона йде без будь-яких добавок або консервантів. Її можна порівняти зі свіжим фруктовим соком, по суті це такий собі фреш з оливок: олія отримана за допомогою відтискання оливок виключно механічним способом, тобто без застосування хімічних і біохімічних добавок.

Визначтесь, для чого вас потрібна олія

Збагачена вітамінами олія extra virgin ідеально підходить для заправки салатів, а ось для смаження та інших видів термічної обробки зовсім не придатна.

Корисні речовини під впливом високих температур перетворюються практично на отруту. Якщо ви купуєте оливкову олію для того, щоб смажити на ній або додавати її при запіканні, то слід зупинити свій вибір на рафінованій оливковій олії - refined olive oil, також відомій як Pure.

Оливкова олія Extra Virgin

Упаковка

Правильна упаковка відіграє дуже важливу роль. В ідеалі оливкова олія повинна знаходитись у затемненій скляній пляшці. Такі заходи мають захистити оливкову олію від шкідливого впливу зовнішніх факторів. Саме тому оливкову олію рекомендують зберігати у темному та дещо прохолодному місці. Якщо пляшка прозора, то й олія у ній, відповідно, не дуже хорошої якості.

Кислотність

Ще один важливий параметр, який необхідно враховувати, щоб придбати хорошу оливкову олію - це рівень кислотності у ній. Він визначається вмістом в олії олеїнової кислоти. Ваше завдання полягає у тому, щоб купити оливкову олію з максимально низькою кислотністю.

Оливкова олія

Колір

Як ми вже говорили, якісна олія продається у пляшках із затемненого скла, через яке не видно колір олії. Тому перевірити колір ви зможете уже вдома. Та все ж зверніть увагу на цей факт, коли відкрите кришку на кухні. Якісна оливкова олія володіє приємним золотистим відтінком. Сірий або насичено-зелений колір олії говорить про те, що її зробили із перестиглих оливок.

Дата виготовлення

Оливкова олія - це вам не вино. Із часом вона не набирає корисних властивостей, а тільки втрачає якість. Тому обов’язково звертайте увагу на дату виготовлення. У середньому від дати виробництва до закінчення терміну придатності повинно пройти приблизно 18 місяців. Це і є період, протягом якого оливкова олія залишається корисним та якісним. Намагайтесь вибирати максимально свіжу оливкову олію.

Оливкова олія

Пробуйте

Смак оливкової олії завжди відіграє вирішальну роль. Очевидними відхиленнями вважаються водянистість, прогірклий, оцтовий або металевий присмак. Хороша ж олія може бути солодкавою, трохи гіркуватою або з кислинкою - усе залежить від сорту та країни-виробника.

Але! Навіть якщо ви оберете олію згідно з усіма правилами, немає жодної гарантії, що вам сподобається її смак. Як ми вже казали, олії з різних країн кардинально відрізняютсья одна від одної. Може бути, вам не підійде олія з Греції, а ось іспанську або турецьку ви полюбите одразу. Тому, пробуйте.

Оливкова олія у піалці

А як роблять трюфельну олію читайте у статті - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shcho-take-tryufelna-oliya-i-chy-spravdi-yiyi-roblyat-iz-tryufelyu.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.