Буряковий сік сприяє омолодженню мозку

Споживання бурякового соку перед заняттями спортом омолоджує мозок та покращує його роботу, заявляють вчені у статті, опублікованій у журналі Gerontology.

Склянка бурякового соку

“Ми досить давно знаємо, що фізичні вправи позитивно впливають на мозок. Але наше невелике дослідження показало, що інтенсивні фізичні навантаження у поєднанні з буряковим соком змінюють мозок гіпертоніків похилого віку ще сильніше, роблячи його схожим на те, що ми бачимо у голові молодих людей”, — заявив Джек Реджескі з університету Уейк-Форест (США).

Сік буряка, окрім вітамінів, нутрієнтів та мікроелементів, містить у собі велику кількість нітратів, сполук азоту, потрапляння яких в організм сприяє утворенню молекул монооксиду азоту, які керують звуженням та розширенням кровоносних судин. Вчені виявили, що подібна властивість бурякового соку допомагає людям переносити кисневий голод у горах, а також покращує самопочуття гіпертоніків.

Буряк

Як розповідають Реджескі та його колеги, проблеми з роботою мозку у людей похилого віку часто бувають повязані з поганою роботою капілярів та інших судин мозку, через що його клітини не отримують достатню кількість нутрієнтів та кисню. Це, на думку вчених, можна виправити, регулярно споживаючи великі дози соку буряка та займаючись зарядкою, під час якої нітрати з соку будуть перетворюватись у оксид азоту.

Вони перевірили цю теорію, зібравши групу з 26 чоловіків і жінок віком від 55 років та більше, які не займались спортом і страждали від високого тиску. Половина з них пила справжній буряковий сік три рази на тиждень і займалась на біговій доріжці, а інші — пили підфарбовану воду зі смаком буряка і робили аналогічні вправи.

Склянка бурякового соку

Під час цього експерименту вчені спостерігали за роботою мозку своїх підопічних за допомогою магнітно-резонансної томографії, відстежуючи те, як змінювалась активність його клітин та які звязки між ними формувались.

Як показали досліди, і в тому, і в другому випадку робота мозку покращилась, однак пенсіонери, які пили справжній сік буряка, досягли набагато більших успіхів, ніж інші учасники проекту. Активність нервових клітин у тих частинах мозку, які відповідають за рух ніг та рук, і число звязків між ними у таких добровольців підвищилось до значень, характерних для здорових 30-35 річних людей усього через шість тижнів вправ. 

Що цікаво, подібні звязки не утворились у мозку людей, які пили несправжній сік, що говорить про те, що омолодження мозку та набуття ним здатності формувати нові звязки між клітинами при заняттях спортом все ж не відбувається. Найближчим часом команда Реджескі перевірить, чи зберігається цей ефект протягом більш тривалих періодів і вивчить позитивний вплив бурякового соку у більш масштабних клінічних випробуваннях.

Люди похилого віку

А як вибрати соковитискач читайте у статті - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/vybyrayemo-sokovytyskach.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.