Чому четвер - рибний день?

Четверрибний день” — ця фраза з десятиліттями чітко закріпилась у нашій свідомості. Зараз як такої традиції не їсти м'яса у четвер немає, хоча у радянські часи це було загальноприйнятим правилом. Але звідки воно взялось? Чому риба і чому саме в четвер?

Четвер у Радянському Союзі був особливим днем — рибним. Усі столові годували своїх відвідувачів виключно рибними стравами. До п'ятниці м'ясо та птиця були забуті, а на столах з'являвся варений мінтай, котлети із мойви або смажена тріска.

Рибний день

Рибний день придумав і ввів у 1932 році Анастас Мікоян. Саме він виявився ініціатором наказу Наркомснабу СРСР “Про введення рибного дня на підприємствах громадського харчування”. Причини його є зрозумілими. З одного боку, у країні не вистачало м'яса. Скажімо, з 1929 року у Ленінграді діяли продуктові картки. А з іншого — виникали серйозні плани по розвитку рибної та консервної промисловості. І найголовніше, прививанню населенню нових смаків, що сприяють більш різноманітному та корисному харчуванню. Невипадково у ці роки вводяться нові види круп, консервів та напівфабрикатів. Таким чином раз на тиждень радянських людей привчали до риби.

Трохи пізніше, у 1939 році, різноманіттю рибного дня сприяли зусилля наркому рибної промисловості Поліни Жемчужинної. Саме завдяки їй з'являються наші традиційні консерви — сайра, лосось, шпроти. У Мурманську і на Дальньому Сході створюється потужна консервна промисловість.

Рибні консерви

Після війни тема рибного дня відійшла на другий план і забулась. Однак в кінці 60-х проблема знову стає актуальною. Радянський дефіцит поступово наростає. Керівництво країни приймає рішення про початок океанського вилову риби.

Уже скоро СРСР виривається у світові лідери за кількістю пійманої океанічної риби та китів. Радянські громадяни починають звикати до назв невиданих порід: макрурус, нототенія. Риба ця, звісно, не така смачна, як рідний налім або стерлядка, але все ж краще, ніж нічого. А простому народу запропонували мінтай. Цю рибу довгі роки називали їжею для котів, настільки вона була досить гидкою, вічно перемороженою та без смаку. Це сьогодні ми розуміємо, що свіжий мінтай — чудова за смаком риба із породи тріскових: біла, дієтична, потрібна у всьому світі. А тоді вона доходила до покупця у жалюгідному вигляді. Плюс океанічну рибу не дуже вміли готувати. Продавали її зі шкіркою, а вона гірчила при приготуванні.

Риба

Ось і прийшлось владі вдатися до перевіреного способу. 26 жовтня 1976 року ЦК КПРС видав повторну постанову про введення рибного дня. У звичному радянському стилі це аргументувалось не нестачею інших продуктів, а прагненням збільшити виробництво рибної продукції. На цей раз за рибним днем був закріплений постійний день тижня — четвер.

Чому саме цей день? У друці тоді приводилось немало аргументів, статистичних даних, покликаних підтвердити: реалізація риби саме у четвер буде максимальною. Насправді ж, ймовірно, спрацювала проста думка — піти наперекір релігії. Адже навіть перед Пасхою у продажу з'являвся кекс “Майский”, покликаний замінити ідеологічно шкідливу паску. Ось і рибний четвер був створений спеціально для того, щоб збити релігійний календар, у якому пісні дні без м'яса — середа та п'ятниця.

Також читайте цікаві факти про віскі - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shche-bilshe-cikavogo-pro-viski.

Рибні консерви



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.