Чи потрібно випивати 2 л води на добу

Навколо здорового харчування існує багато міфів. Один іх них — про те, що абсолютно необхідно випивати не менше 2 л води на добу. Давайте розберемося, чи так це насправді.

Ствердження

Людині потрібно випивати не менше 2 л води на добу (8 склянок).

За останні роки люди стали частіше пити звичайну воду. Пляшка води є з собою у кожного спортсмена і у багатьох студентів на лекціях. У брошурі, яка поширюється у Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі, студентам радять “носити з собою пляшку води і пити на заняттях частіше”. При цьому багато хто признається, що їм важко заставляти себе пити багато води, а в інтернеті можна навіть зустріти лайфхаки про те, як споживати добову ному.

Важко сказати, хто перший встановив норму у 2 л води на добу. Ймовірно, ця догма закріпилась ще у 1945 році після публікації Національної ради з продовольства та харчування США: “Норма споживання рідини для дорослої людини становить близько 2,5 л на добу”.

Про значення води для організму людини читайте у статті - http://harchi.info/articles/voda.

Чоловік і жінка п'ють воду

Чому це не так

Доказів того, що 2 л води на добу — необхідна норма, не існує.

Вода, безперечно, є корисною — хоча б тому, що насичує організм і при цьому не містить калорій. Але досліджень, які б підтверджували норму 2 л води на добу, на сьогодні не існує. Аргументи на користь великого споживання води, які зустрічаються у ЗМІ, зводяться до наступного: наше тіло переважно складається з води (50-70% маси), як і кров, м'язи, мозок та кістки (85%, 80%, 75% і 25% відповідно), а тому організм потребує воду, щоб нормально працювати, — не менше 2 л води на добу. І якщо з першим висновком важко сперечатися, то другий ні на чому не базується.

Навіть у публікації Національної ради з продовольства та харчування США згадувалось, що у вказану ними норму 2,5 л входить не тільки питна вода, а й усі інші напої, а також вся їжа, де також міститься значна кількість води. Позаяк, щоб отримувати достатньо води, не потрібно випивати декілька пляшок протягом дня — достатньо просто правильно харчуватись. Для тих, хто хоче впевнитись, що до його організму надходить достатня кількість води, існують мобільні додатки, які допомагають підрахувати, що вам дала склянка молока або скільки відібрало горнятко кави.

Вода

Воду часто рекомендують пити, щоб схуднути. Але залишається нез'ясованим, чи помітно вода скорочує споживання їжі, як довго триває ефект і який об'єм рідини потрібний, щоб вплинути на насичення. У дослідженні Американської спілки клінічного харчування йде мова про те, що вода у складі продуктів (наприклад, у курячому супі), можливо, краще справляється з роллю “попереднього навантаження” перед трапезою, ніж та сама кількість води, випита окремо. Зв'язок між споживанням великої кількості води та високою тривалістю життя, також не встановлений.

Цікаво, що траплялось і таке, коли люди помирали, випивши забагато води, тобто від водної інтоксикації. Правда на частину людей, які загинули, вплинув екстазі, який посилює спрагу. 

Люди еволюціонували, виконуючи важку фізичну працю в умовах спеки та засухи. Ми можемо без особливих проблем отримувати меншу кількість води, ніж зазвичай, у той час як навіть невелика інтоксикація водою приведе до набагато сумніших наслідків. Кажучи простими словами, пити забагато води так же погано, як не пити її зовсім.

Дитина п'є воду

Про інші міфи стосовно здорового харчування розкаже стаття - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/ruynuyemo-mify-iz-populyarnyh-knyg-pro-zdorove-harchuvannya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.