Чим лунго відрізняється від американо

Способів приготування кави багато, і не завжди легко розібратися, чим один відрізняється від іншого. Усе більше кав’ярень відмовляються від приготування американо та пропонують гостям альтернативу у вигляді лунго. У чому різниця між цими двома напоями і у чому переваги, давайте дізнаємося в експертів кавової індустрії.

Приготування кави у кавомашині

Якщо в американо еспресо розбавляється великим об’ємом води, то у австралійському лунго весь об’єм води проходить через кавову таблетку, що у результаті дає більш насичений смак. Якщо говорити про вміст кофеїну у цих двох напоях, то він +- завжди рівний - все ж таки рецепт у кожної кав’ярні буде більш-менш відрізнятись. Великою перевагою австралійського лунго є те, що у більшості кав’ярень, де є цей напій, можна спробувати його на різних сортах, та й готується така кава швидше, ніж V60 або аеропрес. У ресторанах та кав’ярнях не третьої хвилі також часто можна зустріти класичне лунго.

Це лунго, як і основна частина кавових напоїв, родом з Італії і переводиться як “довгий”. По суті, це і є довге еспресо: при приготуванні просто продовжується остання фаза еспресо на декілька секунд. Якраз у останній фазі еспресо відбувається виділення кофеїнів, танінів та інших речовин, які загалом відповідають за гірчинку у смаку. Завдяки довгому проливу виходить еспресо досить великого об’єму (близько 100 мл).

Американо

Зараз багато кав’ярень пропонують спробувати австралійське лунго як альтернативу американо, позиціонуючи лунго як більш правильну чорну каву. Американо не люблять у кав’ярнях третьої хвилі, оскільки вся ця культура крутиться навколо того, щоб максимально розкрити потенціал того чи іншого зерна. І звісно ж, додавання у збалансоване еспресо з його особливим  тілом, смаком, ароматом, смаковими характеристиками 100-200 мл гарячої води просто-напросто позбавляє сенсу весь процес налаштування еспресо та пошуку ідеального рецепту.

Приготувати американо смачно можна, але тоді потрібно окремо підійти до обсмажки. Зазвичай каву смажать окремо для еспресо і окремо для фільтрових способів заварювання. У випадку з американо вам потрібно використовувати для його приготування окрему кавомолку, щоб молоти крупніше, ніж для еспресо. На думку багатьох баріста, у цьому мало сенсу, коли є можливість приготувати смачнішу чорну каву - лунго. Або, якщо ви маєте трохи часу в запасі, можна насолодитися більш делікатним та легким на смак харіо.

Заварювання кави альтернативним методом

Щодо австралійського лунго, то напій був вигаданий на чемпіонаті світу бариста Меттом Пергером, який виступав за Австралію і в результаті став чемпіоном світу 2013 року. Пергер представив своє лунго як авторський напій, а тепер ця кава відома широкій аудиторії як австралійське лунго. Бариста вирішив приготувати чорну каву об’ємом близько 200 мл, але при цьому порушити усі канони еспресо: взяти світлу обсмажку кави, крупний помол і довгий пролив.

Правильності у виборі одного з цих трьох напоїв немає, хоч десь вам напевне і будуть доводити інше. Все ж таки у кожного свої кавові звички, але поточна ситуація з якістю і кількістю хорошої кави дає нам дуже багато можливостей для отримання смакового досвіду, і кожний точно зможе знайти своє.

Кавова таблетка

А чому американо дорожче за еспресо читайте тут - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/chomu-amerykano-koshtuye-dorozhche-za-espreso.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.