Фільми про їжу та гастрономію - частина 2

Мандрівка”

Їдка комедія Майкла Уінтерботтома із відмінно зіграним комедійним дуетом Роба Брайдона та Стіва Кугана — про поїздку двох затятих друзів у оплачений гастротур по британським селищам. Тиждень у британській пасторалі незадовго до Різдва пройде у героїв у постійних жартах, суперництві та конкурсі пародій на легендарних британських акторів — від Шона Коннері до Х'ю Гранта. Не дуже везучі і не дуже щасливі, британці будуть дратувати і жартувати один над одним так же часто, як і на білих скатертинах будуть змінюватись тарілки зі стравами високої кухні.

“Мандрівка”

Бенкет Бабетти”

Оскароносний данський фільм з акторами Дрейера та Бергмана розповідає про французьку служницю, яка у кінці 19 століття після багатьох років життя на чужині готує для аскетичних мешканців скандинавського селища вечерю у кращих традиціях паризьких ресторанів. Меланхолійний та неземний фільм про трапезу як жертвоприношення — справжній пам'ятник французькій кухні та улюблене кіно сучасного Папи Римського про доброзичливість та життя з іншими. Із “Бенкету Бабетти” очевидно, що історія може бути безпощадною, протестантська етика має мало спільного із католицькими церемоніями, а якоїсь одної та усім зрозумілою Європи просто не існує.

“Бенкет Бабетти”

Хліб щастя”

Ідеалістична та проста японська історія про пару закоханих дауншифтерів, які відкрили невелику пекарню у селищі, де намагаються допомогти місцевим мешканцям. Інфантильний “Хліб щастя” — надихаючий та безпечний сімейний фільм про традиційні цінності, де на усі кризи сучасної людини дається однозначна відповідь. За правилами японського життя, допомога іншим, ручна праця, проста їжа та вікові звичаї приводять до щастя у скромності та простоті. У явно відірваному від реальності фільмі немає керівництва для тих, хто збирається відкрити власну справу (а значить немає конкуренції, страхів, капіталізму, стресу та заздрості), але є яскрава фантазія про іншу долю, яку хоче для себе чи не кожний другий мешканець сучасного мегаполісу.

“Хліб щастя”

Джулі і Джулія: готуємо щастя за рецептом”

Одна із блискучих ролей Меріл Стріп, яка виконала у фільмі роль легендарної Джулії Чайлд — телеведучої, кухаря та автора книги “Освоюючи мистецтво французької кухні”. У фільмі дві паралельні історії — сучасної дівчини Джулі, яка вирішила готувати по книзі Чайлд і вести блог та самої Джулії, чия історія розгортається у 40-ві роки. Добрий фільм без стрімкого сюжету, який занурює у світ гастрономії та епоху життя Джулії Чайлд.

“Джулі і Джулія: готуємо щастя за рецептом”

Шеф”

Гастрономічна комедія про невідомого, але дуже талановитого кухаря та його стосунки з уже “зірковим” шефом. У ролях — неперевершений Жан Рено, чийому герою доведеться поступитися першістю молодим кулінарним талантам та Мікаель Юн, який спеціально для фільму брав уроки кулінарної майстерності у відомого французького шеф-кухаря Алена Дюкасса.

“Шеф”

Смак життя”

Американський варіант європейського фільму “Неперевершена Марта”, який розкриває історію шеф-кухаря Кейт Армстронг (Кетрін Зета-Джонс), яка повністю присвятила себе роботі. Вона сувора і вимоглива до себе, рецептури, неосвіченим гостям, її страви надзвичайні. Але нещасний випадок змінює усе в її житті — тепер вона відповідає за осиротілу племінницю. Кейт вчиться не тільки бути другом та матір'ю, а й жити заново, з маленькою дівчинкою, яка переверне її світ. Окрім того, на роботу беруть нового су-шефа (Аарон Екхар), із яким у неї зав'язується роман.

“Смак життя”

Неперевершена Марта”

Європейський варіант фільму “Смак життя”, хоча фільми порівнювати не варто. Голлівуд проти європейського кіно — хто переможе не завжди вдається вибрати, дуже вже вони різні. Тут головна героїня — шеф-кухар французького ресторану у Гамбурзі. Та ж історія із вдочерінням та новим коханням, а заодно, і суперником по кухні — Маріо, кухарем з Італії. Уся картина — чудова історія, приправлена безкінечною харизмою Серджіо Кастелліто.

“Неперевершена Марта”

Душевна кухня”

У невеликому ресторані головного героя справи йдуть не дуже добре. Його звична, проста кулінарія добре відома рідким, але постійним клієнтам, знайомий намірився відібрати заклад і запустив туди санітарну інспекцію. Окрім того, Зіноса кинула дівчина і вийшов із тюрми легковажний брат. “Душевна кухня” — фільм про відродження ресторанчика, талантами запрошеного кухаря. У 2009 році німецька комедія отримала одразу 2 нагороди Венеціанського фестивалю.

“Душевна кухня”

Тост”

Екранізація однойменної автобіографії кухаря Найджела Слейтера. Найджел Слейтер, дев'ятирічний хлопчик, любить свою матір, яка є безнадійним кухарем. Її краща страва — тост, у той час як у хлопчика великий кулінарний талант. Коли його мама помирає, Найджел залишається із батьком та прибиральницею (ще й чудовим кухарем), із якою вони змагаються за шлях до серця батька.

“Тост”

Продовження читайте у статтях - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/filmy-pro-yizhu-ta-gastronomiyu-chastyna-1 і http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/filmy-pro-yizhu-ta-gastronomiyu-chastyna-3.

Також читайте що говорить про людину те, як вона їсть - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/skazhy-meni-yak-ty-yisy-i-ya-skazhu-hto-ty.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.