Фізика і хімія на вашій кухні

Роберт Вольке - американський професор хімії і колумніст Washington Post. Він також є автором книги “Про що Ейнштейн розповів своєму кухарю. Фізика і хімія на вашій кухні”.

Академік займається популяризацією науки, тому вирішив розповісти громадськості, що насправді відбувається з вашою їжею на кухні. Допомогла йому у цьому дружина Марлен Парріш, гастрономічний оглядач і кулінар зі стажем.

Суть багатьох кулінарних процесів і явищ можна просто пояснити з точки зору хімії і фізики. Ось найбільш цікаві та корисні поради з книги Вольке.

Книга “Про що Ейнштейн розповів своєму кухарю. Фізика і хімія на вашій кухні”

Розпилювач для олії

Мода на здорове харчування нікуди не дівається. Дієтологи і лікарі рекомендують готувати їжу без олії або використовувати мінімальну її кількість. Вольке радить перелити олію у ємкість із розпилювачем, щоб додати у страву рівно стільки олії, скільки потрібно.

Свіжі або сушені: трави і спеції

Шеф-кухарі закликають використовувати для приготування страв тільки свіжі трави. Їх аромат є більш яскравим і насиченим, і страва у результаті тішить вас своїм вишуканим смаком. Зрештою, є такі трави, які сміливо можна використовувати і в сушеному вигляді. Це, наприклад, орегано, розмарин, майоран, лавровий лист, чебрець, шавлія. А петрушку, базилік, кінзу, м’яту, зелену цибулю, кріп, щавель і естрагон краще додавати саме у свіжому вигляді.

Свіжі трави

Кладіть яйця у гарячу воду

Далеко не завжди яйця легко і просто почистити від шкарлупи. Запам’ятайте маленьку пораду: при варінні кладіть яйця у гарячу, а не холодну воду. У холодній воді білок буде приклеюватися до шкарлупи зсередини.

Повітряні оладки

 

Цей лайфхак Вольке точно перейняв у своєї чарівної дружини. Якщо ви хочете, щоб оладки вийшли повітряними, додавайте білки та жовтки у тісто окремо. Білки також потрібно добре збити до м’яких піків.

Оладки

Як легко почистити яйця від шкарлупи

Зварили яйця? Помістіть їх у холодну воду, потримайте деякий час, а потім починайте чистити. Намагайтесь не чекати, поки яйця охолонуть. При високих температурах шкарлупа легше чиститься. До речі, краще починати з тупого кінця, оскільки там є повітряна кишеня.

Правильно готуйте яйце-пашот

Вольке радить не одразу розбивати яйце у воду. Візьміть сито з дрібними отворами. Розбийте яйце у нього і дочекайтесь, поки білок почне трохи стікати донизу. Потім занурте сито у киплячу воду. Зачекайте, коли білок зафіксується, а потім перегорніть сито. Яйце-пашот буде ідеальної форми.

Яйце-пашот

У омлет додайте сіль наперед

Сіль помітно впливає на текстуру яєць. Посоліть омлет наперед і залишіть яєчну суміш на 15 хвилин. Тоді страва вийде дуже апетитною і смачною.

Витисніть максимум соку з лимону

Вольке радить поєднати одразу декілька лайфхаків або скористатися соковитискачем. У другому випадку ви і так отримаєте максимум соку. А ось в першому доведеться постаратися: щільно притисніть лимон до столу, а потім відправте у мікрохвильовку на пару хвилин. Готово!

 

Витискання лимону

Готуйте овочі під паперовими рушниками

Якщо ви хочете приготувати овочі у мікрохвильовці, то беріть на озброєння крутий лайфхак з книги. Наріжте овочі на шматочки і викладіть у жаростійку форму, накрийте паперовими рушниками у 3 шари і готуйте близько 5 хвилин. Цей спосіб схожий на приготування овочів на пару.

Як врятувати пересолений суп

Вольке розкритикував поширену пораду, яку дають господиням, що пересолили суп. Не додавайте картоплю! Відбудеться тільки те, що вона також стане солоною. Єдиний спосіб врятувати суп, на думку автора, додати більше бульйону або води.

Приготування супу

Не спішіть додавати сіль у фарш

Сіль у фарш потрібно додавати безпосередньо перед приготуванням. Тут працює те ж правило, що і з яйцями. Сіль руйнує структуру білка, тому якщо додати її занадто рано, то м’ясо вийде жорстким.

Не виливайте воду, що залишилася після варіння пасти

Певно всі зустрічалися з рецептами пасти, у яких радять не виливати воду, яка залишилася після варіння, а використовувати її для приготування соусу. Це не вигадана забаганка. У цій воді залишаються гранули крохмалю, які роблять соус легким та однорідним і перешкоджають злипанню пасти.

Варіння пасти

Більше цікавих книг про їжу шукайте тут - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/knygy-pro-yizhu-yaki-slid-prochytaty-ciyeyi-zymy.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.