Гарячі напої підвищують ризик розвитку раку

Міжнародна агенція по вивченню раку (International Agency for Research on Cancer, IARC) виступила з заявою про те, що надто гарячі напої можуть привести до збільшення ризику розвитку раку стравоходу. Водночас вчені виправдали каву — вона більше не вважається канцерогеном.

Міжнародна агенція по вивченню раку, яка підпорядковується Всесвітній організації охорони здоров'я (ВООЗ), вивчила більше 1000 наукових досліджень у пошуках взаємозв'язку між споживанням кави та розвитком онкологічних захворювань. На думку спеціалістів, напої, температура яких є вищою за 65 градусів Цельсія, можуть бути потенційно канцерогенними. Споживання надто гарячих напоїв може спровокувати рак стравоходу, від якого щороку помирає близько 400 тисяч людей. 

Дослідження, проведені у Китаї, Південній Америці, Туреччині та Ірані, де більшість людей звикла пити дуже гарячий чай (при близько 70 градусах) засвідчили, що ризик розвитку раку стравоходу збільшується через надто гарячі напої. Водночас, який саме це напій — чай або кава — не має суттєвого значення для розвитку хвороби. Втім, ще у 1991 році ВООЗ оголосила каву потенційним канцерогеном. Тепер вчені дійшли до думки, що така заява має недостатньо підстав.

Гарячі напої

А ось їстівні квіти, навпаки, можуть допомогти у боротьбі з раком - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yistivni-kvity-dopomozhut-u-borotbi-z-rakom.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.