Горілка з туману

Каліфорнійське узбережжя і Сан-Франциско зокрема відомі своїми туманами - через різницю температур більшу частину міста накривають тумани, які гарно огортають міст “Золоті ворота”. У туману навіть є ім’я - Карл.

При цьому, хоч Карл і складається з чистої води, Сан-Франциско та околиці постійно страждають через нестачу водних ресурсів - виснажуються підземні запаси та снігові шапки у горах.

Міст Золоті Ворота

Головний винокур Hangar One Кейлі Шумейкер розповідає, що виробництво їх крафтової горілки потребує величезної кількості води. Вони довго шукали спосіб зекономити воду і знайшли рішення - взяти воду у Карла.

Воду з туману конденсують у багатьох посушливих регіонах світу - для цього застосовують спеціальні вертикальні сітки з поліетилену або поліпропілену. Наприклад, у Чилі, у пустелі Атакама, воду з туману використовують для варіння пива.

Сітка для конденсування туману

За допомогою міжнародної некомерційної організації ForQuest, яка пропонує рішення для отримання води з туманів посушливим районам, Hangar One у 2015 році встановила сітки на найвищих пагорбах у околицях Сан-Франциско.

У 2016 році з цієї води зробили першу горілку - точніше, зібрану воду змішали з горілкою, отриманою із червоного вина з місцевих виноградників. Продукт отримав захоплені відгуки. Протягом 2017 року за допомогою ForQuest були встановлені вдосконалені сітки, які збирають більше води. Але все рівно знадобився рік, щоб набрати воду для релізу Fog Point Vodka.

Горілка Fog Point Vodka

Влітку, у піковий сезон, квадратний метр сітки за день збирає близько 4 л води. Зібрану воду знову змішали з дистилятом із місцевого винограду, цього разу білого.

Вийшов напій з ароматом теплого вологого каміння, яскравим цитрусовим смаком і нотами кокосу та карамелі. Зі слів Кейлі Шумейкер, “ці смаки дійсно віддзеркалюють характер Сан-Франциско”.

А у Шотландії тим часом варять пиво з дощової води - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/pyvo-z-doshchovoyi-vody.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.