Ідеальні поєднання вина та їжі

Чи можна влаштувати собі цікаву гастрономічну подорож, не виходячи з квартири? Однозначно так, і це не так вже й важко.

Відправитись у Іспанію можна, приготувавши на вечерю гострі морські гребінці і подавши їх у парі з вердехо. Щоб відчути дух Франції достатньо кот-дю-рону у поєднанні з курячими гомілками під соусом барбекю. Готуйте м’ясо з кмином і дістаньте пляшку ксіномавро, якщо плануєте віртуально опинитися у Греції.

Вина

До вашої уваги продукти, які чудово підійдуть до вина, окрім фруктів та сиру.

  • Вина ігристі (наприклад, ламбруско, кава, зект, шампанське, асті) ідеально поєднуються із солоним: ікра, анчоуси, суші, риба, м’ясо птиці, картопля фрі.

  • Білі вина повнотілі (віоньє, шардоне, семільйон) - м’який сир, овочі, гриби, горіхи, пряна риба, курка, індичка, свинина.

  • Білі ароматні вина (наприклад, рислінг, мускат білий, шенен блан) - свинина, бекон, курка, смажені овочі, м’який сир.

  • Білі сухі вина (токай, мускат, аліготе, піно-грі) - овочі, салати, курка та риба.

  • Червоні вина середньої щільності (каберне-фран, гренаш, мерло, барбера) - усі смажені страви італійської та іспанської кухонь.

  • Рожеві вина (наприклад, мерло розе, піно-нуар розе) - індійська, марокканська, середземноморська кухні.

  • Червоні насичені вина (бордо, шираз, мальбек, неббіоло) - практично усі м’ясні страви.

  • Червоні легкі вина (гаме, піно-нуар) - паста, сир, хліб, піца, курка, качка, індичка.

  • Вина десертні (мадера, марсала, черрі, портвейн) - фрукти, десерти, м’який сир.

Є ще декілька універсальних продуктів, які можуть підійти до різних вин - це гіркий шоколад, ягоди (полуниця, малина, чорниця та ожина), кеш’ю або фісташки, виноград і, звісно ж, сир. Окрім того, список можуть доповнити практично усі італійські страви, а очолить його один із найвідоміших салатів родом з Італії - капрезе.

Це загальні рекомендації, але хочеться і конкретики, адже тонкий смак та аромат того чи іншого вина насправді є унікальним.

Читайте далі ідеальні поєднання різних вин з іноді досить неочевидними стравами. Колись пробували шампанське у парі з локшиною удон?

Вина та їжа

Піно-нуар та страви з грибами

Практично усі страви, приготовані з грибами (трюфелі, як завжди, займають особливе місце), чудово поєднуються з такими червоними винами, як піно-нуар і дольчетто - легкими, але водночас повними смаку.

Шампанське і солоні страви

Більшість сухих ігристих вин - таких як шампанське брют та іспанська кава, мають слабкий відтінок солодкавості. Це робить їх поєднання з солоними продуктами більш тонким та вишуканим. Подавайте шампанське, наприклад, із хрусткою локшиною удон. Будете приємно здивовані.

Шампанське з локшиною удон

Шардоне та морепродукти

Шовковисті білі вина - наприклад, шардоне із Каліфорнії, Чилі або Австралії - неперевершені з рибою. У цьому випадку чудово підійдуть лосось та будь-які морепродукти з густими соусами.

Каберне совіньйон і соковите червоне м’ясо

Каліфорнійські каберне надзвичайно добре поєднуються зі стейками та відбивними. Не забудьте додати до страв трохи цибулі та подрібнених трав.

Каберне совіньйон і червоне м’ясо

Совіньйон блан і терпкі соуси

Гострі морські гребінці з салатом із грейпфруту та руколи всупереч очікуванням не будуть пригнічувати совіньйон блан, виньо-верде з Португалії або вердехо з Іспанії, а навпаки, підкреслять їх смак.

Піно гріджіо та легкі рибні страви

Легкі страви з морепродуктів (наприклад, тарталетки з морепродуктами) набудуть більше смаку у поєднанні з такими делікатними білими винами, як піно гріджіо, арнеїс з Італії або шаблі з Франції.

Піно гріджіо та риба на грилі

Мальбек і солодкий соус барбекю

Мальбек, шираз і кот-дю-рон - сильні та сміливі вина. Настільки, що їх благородний смак не перебити навіть соусом барбекю. Позаяк сміливо подавайте ці вина, наприклад, з курячими гомілками, щедро приправленими цим соусом.

Москато д’Асті та фруктові десерти

Помірно солодкі ігристі вина - такі як москато д’Асті або асті спуманте, допоможуть підкреслити фруктові десерти. Спробуйте їх, наприклад, з італійською кростатою - відкритим пирогом із фруктами. Почати радимо із медової кростати з інжиром.

Москато д’Асті

Сіра та м’ясо з кмином

Коли м’ясо приготоване із сильними травами на кшталт кмину, шукайте червоне вино з пряними нотками. Сіра з Вашингтону, каберне фран із Франції та сіномавро з Греції стануть чудовим доповненням до подібних страв.

Вина старого світу і традиційні страви

Продукти і вина, які “зростали” разом протягом століть - це, мабуть, ідеальне поєднання. Наприклад, практично усі тосканські рецепти чудові у доповненні тосканських вин. Папарделле (пласка яєчна паста) із телячою вирізкою у поєднанні з червоним сухим вином к’янті стане дуже смачною вечерею.

Парпаделле

А як поєднати пиво та пиріг читайте у статті - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yak-poyednaty-pyvo-i-pyrig.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.