Ірландська дієта 16 століття

Якщо машина часу стане реальністю, злітаємо в Ірландію періоду Відродження.

Пиво поряд з хлібом було найважливішим елементом дієтичного харчування на світанку сучасної Ірландії. Деякі робітники щодня отримували 8 л елю.

Хліб

Про це говорять результати нещодавнього дослідження. Доктор Сьюзен Флавін, лектор з ранньої сучасної історії у британському Університеті Англія Раскін, дослідила сімейні рахунки, солдатські пайки і портові книги з Ірландії 16 століття.

Як виявилося, у той час ель та пиво вважалися життєво важливими джерелами поживних речовин та споживалися у надзвичайних об’ємах.

Записи від січня 1565 року свідчать про те, що каменярам, які працювали на кар’єрі у Клонтарфі, надавалось по 8 л елю на добу. Документи підписані іменем проктора собору Христа у Дубліні. А записи з Дублінського палацу свідчать про те, що обслуговуючий персонал за 1590 рік випив 150 тисяч літрів пива (у середньому 4,5 л на людину на добу).

Рука бере пиво

Порівнюючи давні записи із сучасними, доктор Флавін визначила, що пиво у 16 столітті було більш калорійним: 400-500 калорій проти сучасних 180-200 у 0,5 л. Пиво мало високий вміст вівса, оскільки ячмінь було складно вирощувати в умовах вологого клімату Ірландії.

Якщо ви думаєте, що ірландське пиво 16 століття було слабоалкогольним напоєм, то помиляєтесь. Якщо припустити, що у той час використовувати таку саму кількість дріжджів, як сьогодні, то міцність пива була у середньому 7-10%.

Інгредієнти для пива

Пиво не було виключно чоловічим напоєм: жінки приймали участь як у процесі пивоваріння, так і в регулярному споживанні. Коли у Пітера Льюїса, проктора собору Христа, закінчувалися запаси власного пива, він звертався до одного і того ж постачальника - жінки на ім’я Мег Хогг.

Домашнє пивоваріння було завданням жінок. І вони разом з дітьми пили пиво з робочими наприкінці трудового дня. У Дублінському палаці збереглися записи про жіночі пивні “вечірки”.

Наступним кроком дослідження доктора Флавін буде приготування пива за давніми ірландськими рецептами для оцінювання його харчової цінності.

Різні види пива

А як поєднати пиво і пиріг у сучасному світі розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yak-poyednaty-pyvo-i-pyrigх



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.