Кава цікава

Думаєте, ви бачили у цьому житті все? А як щодо лате з буряком або броколі? Остання, до речі, набирає популярності у складі кавових напоїв у Австралії.

Давайте більше дізнаємося про незвичайні добавки, які бариста зі всього світу додають у лате, капучино та інші види кави. Після того, як ви побачите повний список, у вас виникне одне-єдине питання: “Навіщо?”.

З броколі

Одна із останніх диковинок. Броколі у каву додають і вигляді порошку. Чудо-добавка зроблена за допомогою спеціальної обробки, яка зберігає аромат, колір та поживні речовини овочів. Вперше добавку із броколі протестували на каві у одному з кафе Мельбурна. Там на основі порошку зварили лате, яке одразу найменували “броколате”.

Ті, хто спробував несподіваний напій, зазначають, що смак трохи відрізняється від натуральної броколі. Окрім кави з броколі, вчені також пропонують додавати такий порошок у різні коктейлі, супи та випічку.

Броколате

З блискітками

На перший погляд може здатися, що хтось просто перекинув у чашку баночку лаку для нігтів. Але ні. Ці блискітки - їстівний гліттер, який використовують кондитери. Хитрі бариста навчилися додавати блискітки у каву, внаслідок чого Інстаграм вибухнув фотографіями “латешечки та капучінки, що переливається всіма кольорами веселки”.

Суть напою полягає у тому, що блискітки додаються в еспресо на самому початку його приготування, змішуються з рідиною та піднімаються з плівкою по мірі додавання у каву молока, створюючи блискучу поверхню. Винайшли цю штуку у мережі індійських кафе Coffee By Di Bella, яким набридло спостерігати однотонні кавові напої.

Лате з блискітками

З буряком

Буряковий лате - ще одна дивна річ, яку придумали у погоні за корисними аналогами кави. Тренд на бурякове лате набирає обертів у Австралії, точного рецепту у напою немає. Проте колір радує око - насичений рожевий, Інстаграм плаче при вигляді такої краси.

Автори бурякового лате стверджують, що основна фішка цього напою - у його незвичайному смаку та користі. До складу лате входить фреш з солодкого буряка і молоко - кокосове або класичне. Базова версія не містить кофеїну, але при бажанні гостя у чашку додадуть порцію еспресо.

Бурякова кава

З вугіллям

Активоване вугілля - ще одна добавка, яка побила всі рекорди популярності. Хоча, в принципі, не кавою єдиною: вугілля сьогодні можна знайти практично у будь-якій страві - починаючи хлібом і закінчуючи морозивом.

Найцікавіше, що у цьому лате насправді кави немає. Замість неї молоко (як рослинне, так і коров’яче) змішують просто із розкришеними таблетками активованого вугілля. Дама, яка придумала напій з вугілля та молока, вважає його хорошим засобом для детоксу, оскільки вугілля виводить з організму шкідливі речовини.

Чорне лате

З гарячим вугіллям

В Індонезії тим часом у каву додають інше вугілля - розпечене. Ні, ми не зійшли з розуму, і не жартуємо, така кава називається Kopi Joss, її рецепт був вигаданий ще у 1960-х роках. Власник кавового магазину, відомий під псевдонімом Містер Мен (Mr.Man), почав додавати у каву вугілля для заспокоєння свого хворого шлунку.

Як розповідає легенда, одного разу під час приготування кави Містера Мена осінило. Він подивився на палаюче вугілля, яке зазвичай йшло на підігрів води, і кинув шматочок прямо у свою чашку з кавою. Трюк допоміг зняти біль у шлунку, і з тих пір він почав продавати такий напій усім своїм клієнтам, які наважуються на таке частування.

Приготування Kopi Joss

З вином

Ні, це не суміш кави та вина. І навіть не глінтвейн з кавовим зерном. Винну каву вигадали у кафе Molinari Private Reserve у Долині Напа (відомий виноробний регіон). Бариста закладу бере мерло і обсмажує у ньому кавове зерно, створюючи новий сорт кави. Зерно не тільки пахне як вино, а і напій, зварений з такого зерна, має присмак “напою богів”.

І так, сп’яніння від такої кави не буде, нотки вина присутні тут тільки для смакових відчуттів, їх концентрація недостатня для інших ефектів.

Кава Molinari

З авокадо

У цю каву сам овоч не додають, проте наливають напій у шкірку з-під авокадо і подають у такому вигляді. Аволате з’явилося у минулому році, його придумали у австралійському закладі Truman Cafe, і завдяки інтернету ідея такого сервірування розлетілася по всьому світу з неймовірною швидкістю. Автори аволате кажуть, що таким чином вони вигадали “найбільш природний та екологічний спосіб додати нотку смаку авокадо прямо у кавовий напій”.

 

Аволате

Без кольору

А ця кава підійде усім прихильникам кави, які турбуються про колір своїх зубів (адже всі в курсі, що від кави темніє зубна емаль?). Безколірну каву створили брати Девід і Адам Найджі зі Словаччини, вони витратили 3 місяці на те, щоб безколірна кава за смаком ідеально нагадувала класичний напій.

Інноваційний напій брати Найджі назвали CLR CFF (clear coffee), запевняючи, що прозора кава зроблена з високоякісного кавового зерна арабіка і чистої води без консервантів, штучних ароматизаторів, цукру та підсолоджувачів. Формулу безколірної кави брати тримають у суворій таємниці.

Кава CLR CFF

Селфі на пінці

Випити обличчя своєї колишньої - чому б і ні? Потрібно тільки завантажити фото через спеціальний додаток, а потім бариста переносить картинку на пінку кави лате або капучіно, використовуючи їстівний харчовий барвник. Напій уже отримав офіційну назву “селфічіно”. В Україні, до речі, цей тренд поки що популярний переважно у Львові.

Кава з селфі на пінці

У коробці з-під айфону

У відповідь на всі ці тренди співробітники видання Marshable знайшли ще один спосіб подавати каву модникам - у коробці з-під айфону. І зняли про це жартівливе відео.

А що треба знати про каву читайте у статті - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shcho-treba-znaty-pro-kavu.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.