Корисні властивості овочів та фруктів залежать від кольору

Щоб їжа приносила організму тільки користь, а не пусті калорії, дієтологи рекомендують споживати овочі та фрукти різного кольору. Вони розповіли, як колір продуктів впливає на їх корисні властивості.

Червоний колір овочі та фрукти набувають завдяки лікопіну. Це один з найпотужніших антиоксидантів, який захищає шкіру від шкідливого впливу ультрафіолету та злоякісних новоутворень, а також знижує ризик захворювань серця та судин. Окрім того, червоні овочі та фрукти містять велику кількість антоціану — рослинного пігменту, що є є сильним флавоноїдом. Ця речовина зменшує ризик інфаркту, є потужним профілактичним засобом онкологічних захворювань, зміцнює пам'ять та здоров'я органів сечової системи.

Червоні овочі та фрукти

Жовті і помаранчеві овочі та фрукти є головними помічниками імунної системи людини. У цих продуктах міститься багато каротиноїдів, які у результаті переробляються організмом у вітамін А. “Сонячні” овочі та фрукти налагоджують роботу репродуктивної системи, оздоровлюють шкіру, надаючи їй сяяння, а також оберігають організм від сезонних вірусних захворювань типу грипу або ГРВІ.

Жовті і помаранчеві фрукти та овочі

Зелені продукти рослинного походження є найкращими помічниками у схудненні, оскільки вони багаті на клітковину і містять мінімум калорій. Ці овочі та фрукти є цінним джерелом хлорофілу, який ефективно бореться з виникненням багатьох пухлин та чинить лужний ефект. Багато людей страждають від підвищеної кислотності шлункового соку, яка виникає через неправильне харчування, а зелені овочі сприяють відновленню оптимального рівня pH. Листова зелень ефективно руйнує канцерогени, а також зміцнює здоров'я кісток та зубів.

Зелені овочі та фрукти

Овочі та фрукти бежевого та білого кольору, як правило, не привертають до себе великої уваги. Тим не менш саме вони є справжнім джерелом антиоксидантів, які знижують рівень поганого холестерину і ризик захворювань серцево-судинної системи, а також нормалізують артеріальний тиск. Наприклад, у часнику міститься багато аліцину — речовини, що зменшує ризик розвитку раку шлунку та сповільнює ріст злоякісних новоутворень 

Білі і бежеві фрукти та овочі

Овочі та фрукти фіолетового кольору є ефективними захисниками організму від раку, інсульту, хвороб серця, а також зміцнюють пам'ять. Зі слів вчених, баклажани і червонокачанна капуста містять таку ж кількість цінних антиоксидантів, як і чорниця та ожина.

Баклажани

Також фрукти та овочі у раціоні роблять людей щасливішими - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/frukty-ta-ovochi-u-racioni-dlya-shchastya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.