Користь і шкода шоколаду

Шоколад - найбільш поширений десерт у світі. Щороку покупці витрачають 7 мільярдів доларів на ці солодощі, а пік продажу приходиться на кінець осені. Дослідники ж то присвоюють цьому продукту цілющі властивості, то лякають солодкоїжок неприємними побічними ефектами шоколаду. Давайте дізнаємося більше про користь і шкоду “солодкого антидепресанту”.

Чорний шоколад

Існує декілька основних різновидів шоколаду. Гіркий шоколад готують з масла какао, тертого какао та цукрової пудри. Користь гіркого шоколаду суттєва - цей вид десерту не всім припадає до смаку, але вважається найкориснішим, оскільки солодощі містять мінімум цукру, і не мають вершків і молока. Більшою прихильністю користується молочний шоколад: він солодший та калорійніший за гіркий. Інгредієнти молочного шоколаду - перетерте какао (але у набагато менших кількостях, ніж у гіркому), цукор, масло какао, вершки або молоко. Недобросовісні виробники додають у шоколад сою, що помітно впливає на смак і якість продукту. Тому обов’язково звертайте увагу на склад десерту - сої у ньому бути не повинно. Ще один популярний різновид солодощів - білий шоколад. Від молочного його відрізняє відсутність тертого какао у складі. Шкода білого шоколаду незначна, але цей вид десерту не так корисний, як інші, через високий вміст цукру та різноманітних добавок.

Білий шоколад

Якісний шоколад при ламанні повинен хрустіти і не кришитися, не прилипати до зубів і не танути у руках.

Існує маса вигадок стосовно користі та шкоди шоколаду. Ті, хто прагне схуднути, у першу чергу викреслюють саме його з переліку дозволених продуктів. Але такий суворий підхід не є виправданим - розумне споживання шоколаду не шкодить фігурі. Не відмовляйте собі в улюбленому десерті, але намагайтесь обмежити його споживання до 30 г на добу. Краще всього тішити себе такими солодощами у першій половині доби - до сповільнення процесів обміну речовин.

Швейцарці - головні прихильники шоколаду у світі: у середньому вони з’їдають близько 10 кг шоколаду на рік.

Какао-боби

Зловживання шоколадом небезпечне: ударна доза цукру різко підвищує рівень глюкози у крові, що може привести до серйозного порушення вуглеводного обміну. Позаяк краще не поглинати шоколад плитками - намагайтесь отримувати задоволення від невеликих порцій десерту.

Шоколад володіє властивостями афродизіаку завдяки наявності у ньому множини активних хімічних речовин-антидепресантів - таких, як кофеїн, теобромін і фенілетиламін.

Досить поширеною є думка про те, що шоколад покращує настрій - і це дійсно так. Організм реагує на солодощі посиленим продукуванням гормонів щастя (серотоніну) та ендорфінів (які знімають психологічне напруження і біль). Головне - не допускати передозування цього антидепресанту: навряд  вас порадують надбані після шоколадної терапії зайві кілограми.

Шоколадні цукерки

Важливо пам’ятати, що у шоколаді (як у гіркому, так і в молочному) міститься теобромін - алкалоїд, який збуджує нервову систему. Надлишок цієї речовини в організмі небажаний.

Час зростання какао-дерев може сягати 200 років, але дають плоди вони усього протягом 25 років.

Шоколадні дієти - далеко не кращий спосіб підтримання форми.Обмеживши раціон простими вуглеводами та жирами, і відмовившись від достатньої кількості білків, харчових волокон і мінеральних речовин, ви піддаєте небезпечному навантаженню підшлункову залозу. Замість того, щоб проводити такі сумнівні експерименти зі здоров’ям, включіть невелику кількість шоколаду у збалансований дієтичний раціон у якості приємного бонусу.

Рідкий шоколад

А як приготувати корисний шоколад вдома розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/korysnyy-shokolad-gotuyemo-vdoma



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.