Макарони і паста - у чому різниця

Чому італійці не товстіють від пасти болоньєзе, у той час як ми ростемо як на дріжджах від макаронів по-флотськи? Давайте дізнаємося, чому не слід плутати пасту і макарони.

Різні види пасти

Уся річ у складі. Паста, яка, як відомо, прийшла до нас із Італії, готується виключно з твердих сортів пшениці. Таке борошно багате на клітковину і містить мінімальну кількість крохмалю. Ці продукти легко засвоюються організмом, і, відповідно, від них не товстіють. Саме тому італійці виглядають досить стрункими при безкінечному поїданні спагетті, лазаньї, тальятелле та інших видів пасти.

А ось макарони готують з м’якого скловидного борошна, яке, зазвичай, характеризується більш низькою ціною. Вироби з такого борошна швидко злипаються і жодної харчової цінності організму не приносять.

Справедливості заради слід відмітити, що багато виробників зараз поєднують звичайну пшеницю з твердими сортами, намагаючись таким чином хоча б якось покращити якість макаронів. Однак результату від цього мало. Користі від такого продукту немає жодної, вагу ви набираєте точно так само, як після шматка батону з маслом і варенням, а самі макарони злипаються точно так само, як пельмені, забуті у каструлі на невеликому вогні.

Паста пенне

Як відрізнити пасту від макаронів

Читайте інформацію на упаковці. У складі повинні бути вказані тільки вода і борошно, приготоване з твердих сортів пшениці (Durum Semolina). І все, більше нічого. Жодних добавок або змішаних сортів пшениці.

Дивіться на колір. Правильна, якісна паста з твердих сортів пшениці має приємний жовтувато-золотистий колір. Винятки становлять тільки види пасти з різноманітними добавками (чорні - з чорнилами каракатиці, яскраво-жовті - з яйцем). Якщо ви бачите у пачці фігурки блідого, майже білого або сірого кольору - краще поверніть її на полицю.

Спагетті

Як правильно приготувати пасту

Найпопулярнішим варіантом приготування пасти у всьому світі вважається варіння до стану “аль-денте”, коли серединка пасти зберігає невелику твердість. До готовності пасту доводять уже на пательні з якимось соусом.

Одним із головних таємниць приготування пасти є посуд більших об’ємів. Об’ємні каструлі допомагають макаронам не злипатися. Деякі господині з цією метою додають у воду оливкову олію, однак італійські шеф-кухарі цього робити не радять, оскільки через це погіршується взаємодія пасти з соусом. Ще одна таємниця приготування полягає у тому, що пасту не потрібно промивати після варіння: ця проста процедура здатна вбити смак навіть найкращого виробу.

Паста

Основні дії для приготування правильної пасти

  • Заповнити каструлю водою потрібно із розрахунку 1 л на кожні 100 г пасти.

  • Довести до кипіння, після чого додати у киплячу воду сіль із розрахунку 1 ст.л. без гірки на 1 л води.

  • Опустити у киплячу воду суху пасту і ретельно розмішати - щоб паста не прилипла до дна каструлі і не злиплася між собою.

  • Свіжа паста вариться до готовності 3-5 хвилин, суха паста з твердого борошна готується від 6 до 15 хвилин залежно від товщини.

  • За одну хвилину до закінчення повного часу приготування потрібно витягнути шматочок і перевірити його на готовність. Якщо у серцевині розламаної пасти можна побачити тоненьку білу крапку або лінію, значить, вона готова “аль денте”.

  • Готову пасту потрібно швидко відкинути на друшляк, перемішати з соусом, після чого одразу подавати до столу.

Приготування пасти

А у чому різниця між макаронами по-флотськи та пастою болоньєзе розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/pasta-bolonyeze-i-makarony-po-flotsky-u-chomu-riznycya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.