Паста болоньєзе і макарони по-флотськи - у чому різниця

Не рідко можна зустріти людей, які доводять, що макарони по-флотськи і паста болоньєзе - це одне і те ж. І людей, які у відповідь на це схвально кивають головою.

Давайте дізнаємось, чим відрізняються ці дві страви, чому їх не слід плутати і, власне, як це все готувати.

Макарони по-флотськи - це спрощений варіант пасти болоньєзе. Дуже сильно спрощений, можна сказати. Беремо фарш, обсмажуємо його з цибулею, а потім перемішуємо з якимись макаронами - ось вам і по-флотськи. Кажуть, що ця страва стала популярною на початку 18 століття, коли у слов’янські країни почали прибувати італійські майстри. Ці майстри припливали на кораблях і в море з собою брали м’ясо у вигляді солонини. Для тих, хто не в курсі: солонина - це м’ясо, витримане у солі. Берете шматок, засипаєте його крупною сіллю та пливете собі на кораблі, скажімо, пару тижнів (або скільки там тоді пливли). Прибуваєте на місце - м’ясо готове.

Італійці привозили цю солонину цілими бочками, вимочували її, щоб прибрати залишки солі, а потім варили з неї бульйон. Із бульйону робили суп, а саме м’ясо витягували, дрібно нарізали (у 21 столітті з цим можна не заморочуватися і пропустити його через м’ясорубку або подрібнити блендером), а потім змішували з макаронами.

Макарони по-флотськи

Під час Другої світової макарони по-флотськи готували виключно з тушонкою: свіжий фарш під час морських походів зберігати було досить проблематично, тому моряки запасались банками з маринованим м’ясом (звідси, власне, і назва “по-флотськи”). Страва швидко набула популярності, що не дивно. Приготувати такий обід міг навіть найбільший чайник у кулінарії: вариш макарони і змішуєш їх із тушонкою. Страва готова.

А от з болоньєзе усе не так просто. По-перше, болоньєзе - це соус. Не макарони, ні, а саме соус. Оригінальна назва страви звучить як Ragù alla bolognese, тобто рагу. І готується воно в Італії у провінції Болонья. А оскільки італійці занадто прискіпливі до всього, що стосується їх національної їжі, то у приготуванні болоньєзе вони вимагають виконувати ряд чітких правил. І якщо ви пропустите якийсь пункт з інструкції, вашу страву “болоньєзе” ніхто називати не стане.

Є навіть офіційний рецепт, який рекомендує делегація від Болоньї у кулінарній академії Італії. Вони стверджують, що у рецепт болоньєзе повинен входити тільки певний набір продуктів: яловичина, свинина, панчетта (так італійці називають грудинку), цибуля, морква, селера, томатна паста, м’ясний бульйон, червоне вино і, за бажанням, молоко або вершки. Готувати потрібно чітко за рецептом і ніяк інакше.

І де тут одне і те саме?

Соус болоньєзе

Паста болоньєзе

Інгредієнти

  • М’ясний фарш (свинина+яловичина) - 0,5 кг.

  • Копчена грудинка або жирний бекон - 200 г.

  • Біла цибуля - 1 шт.

  • Морква - 2 шт.

  • Стеблина селери - 1 шт.

  • Часник - 2-3 зубчики.

  • Томатний сік - 1 склянка.

  • Бульйон - 0,5 л.

  • Червоне сухе вино - 1 склянка.

  • Рослинна олія для смаження.

  • Сіль, перець, спеції за смаком.

  • Макарони.

Інгредієнти для пасти болоньєзе

Технологія приготування

Дрібно нарізаємо грудинку або бекон, цибулю, часник, селеру і моркву.

Обсмажуємо усе це у глибокій пательні (ключове слово - глибокій, звичайна не підійде). Смажимо на невеликому вогні, поки овочі не стануть м’якими.

Додаємо фарш, ретельно перемішуємо з овочами та залишаємо тушкуватися, періодично помішуючи і розбиваючи грудочки фаршу.

Коли м’ясо перестане бути червоним, вливаємо бульйон і вино, добре перемішуємо, а потім доливаємо склянку томатного соку, солимо-перчимо і посипаємо улюбленими спеціями. Знову перемішуємо і залишаємо тушкуватися на повільному вогні годину-півтори, поки суміш не загусне.

Варимо макарони аль денте. Потім додаємо їх прямо у пательню з фаршем, перемішуємо та залишаємо тушкуватися хвилин на 5-7.

Як варіант, макарони можна варити до повної готовності, подати окремо, а м’ясний соус викласти зверху на макарони.

Паста болоньєзе

А як правильно їсти пасту розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/italiyska-dovga-pasta-yimo-pravylno.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.