Міфи про каву

Чомусь за кавою залишається репутація шкідливого напою, а її реальний вплив на організм прихований під купою легенд, міфів і жахів. Багато людей відмовляються від споживання кави з такою гордістю, ніби позбулися від давньої залежності і згубної для свого тіла звички. Звісно, скільки людей стільки думок, але може все ж пора пролити більше світла на правду про те, як кава впливає на наше здоров’я.

Чорна кава

Кава вимиває кальцій з кісток і приводить до затримки росту

Ця байка схожа на відмовку батьків, які не дають дитині спробувати свій щоденний напій. Немає жодних підтверджень того, що кава може сповільнити ріст. Щодо виведення кальцію: ця легенда має реальні підстави, але звісно, масштаби трагедії значно перевищені. Існують дослідження, які підтверджують виведення незначної кількості кальцію із кісток разом з кавою, але такий ефект більше спостерігається у людей похилого віку. До того ж, регулярне споживання молочної продукції компенсує втрату кальцію організмом.

Кава підвищує рівень холестерину

Правда, але, по-перше, це не страшно для людей з нормальним рівнем холестерину, а по-друге, цей ефект можна попередити за допомогою паперового фільтру. Кава справді змінює рівень холестерину в організмі за рахунок дії кафестолу. Це сполука у складі олійної частини кави, яка є потенційним стимулятором підвищеного рівня холестерину. Паперовий фільтр для кави затримує ту частину суміші, котра містить кафестол.

Зерна кави

Кава приводить до зневоднення

Мабуть, це найпопулярніший з міфів про каву. У результаті дослідження британських вчених було доведено, що, всупереч популярній думці, кава не віднімає рівень споживаної рідини, а є її частиною.

У експериментах приймали участь 50 чоловіків, і виявилося, що споживання води однією групою та споживання кави іншою продемонстрували однаковий рівень рідини в організмі. Якщо раніше людям радили пити 8 склянок рідини на добу, не враховуючи каву та чай, то тепер ці напої перейшли у категорію тих, які дають, а не віднімають рідину в організму. Хоча кофеїн - це природний сечогінний засіб, кількість походів до туалету не дуже впливає на рівень рідини в організмі.

Кава

Кава рятує від похмілля

Кава не виводить алкоголь з організму, тому з її допомогою тверезим ви швидше не станете. Тим не менш цей напій стимулює центральну нервову систему і може додати вам бадьорості, сфокусованості та зібраності. Тобто чашка кави допоможе вам прокинутись, але похмілля не вилікує.

Кава зменшує розмір грудей

 Правда, але є два важливих моменти: груди жінки повинні змінюватися з віком, і помірне споживання кави не впливає на їх розмір. Шведські вчені провели дослідження змін об’ємів грудей у жінок, які споживають каву. У тих учасниць дослідження, які випивали три і більше чашок кави на добу, об’єм грудей був у середньому на 17% меншим, ніж у тих, хто обмежував споживання кави. Кожна додаткова чашка регулярної кави посилювала ефект. Дослідники кажуть, що надлишок кофеїну може через вплив на гормони змінювати розмір грудей. Проста істина: усе добре в міру, і кава не виключення.

Капучіно

Кава шкідлива для серця

Кофеїн може привести до короткочасного підвищення артеріального тиску, але не несе шкоди у довгостроковій перспективі. Навіть навпаки: складно знайти продукти, які справляються з попередженням захворювань артерій краще за каву. Хоча у кавоманів цей ефект може не проявитися після однієї порції кави через набутий імунітет.

Людям з високим тиском крові слід проконсультуватися з лікарем щодо необхідності обмеження щоденного об’єму кави.

Альтернативна кава

Кава сприяє схудненню

Чашка кави може сприяти короткочасному прискоренню обміну речовин, але немає доказів ефективності кави для втрати ваги. До того ж, якщо ви любите каву з цукром, вершками або молоком, ефект може бути і зовсім протилежним.

Кава - канцероген

Абсолютна брехня. Кава багата на антиоксиданти, які, навпаки, допомагають клітинам відновлюватися і залишатися здоровими. Існує багато досліджень, які доводять позитивний вплив кави на ризики розвитку раку молочної залози, шкіри. меланоми та передстатевої залози.

Кава з собою

Що ще треба знати про каву розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shcho-treba-znaty-pro-kavu.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.