Міфи про устриці

Устриці давно перестали бути якоюсь заморською диковинкою: сьогодні їх можна знайти у меню кожного другого закладу. Однак поряд зі скаженою популярністю устриці також обростають множиною міфів, у які всі чомусь сліпо вірять та відмовляються через них їсти ці надзвичайні (не побоїмося цього слова) дари моря.

Устриці - це насамперед задоволення. І не слід відмовляти собі у задоволенні тільки тому, що хтось колись вигадав якусь дурницю. Позаяк, час зруйнувати найпопулярніші міфи про устриці та почати їх їсти - з лимоном, оцтом, подрібненою червоною цибулею. І запивати іспанським ігристим Cava.

Устриці з лимоном

Заборона на устриці влітку

Це, мабуть, найпоширеніший та найдурніший міф про устриці. Ніби-то, устриці можна їсти тільки з вересня по квітень, а влітку у жодному випадку. Нічого подібного. Просто влітку устриці активно розмножуються, відповідно, постачаються до ресторанів у вагітному вигляді. Тобто, з молоками.

Молоки в устриць жирні, одною такою устрицею можна добре наїстися (особливо якщо заїсти її шматком хліба з маслом). Тому, якщо ви любите молоки - скоріше в устричний бар. Якщо ж ні, доведеться зачекати до осені.

Устриця

Ні, вони не пищать

Ще один не дуже розумний міф, який, до речі, існує тільки у російськомовному середовищі. Скажіть про це французу, ірландцю або хорвату, і всі вони здивовано витріщать на вас очі та покрутять пальцем біля скроні.

Справа в тому, що на початку 19 століття якийсь московський ресторан в рекламі у газеті написав, що у них нові поставки устриць: “Отримали найсвіжіші устриці. Такі свіжі, що навіть пищать”. На додачу до цього трохи пізніше Антон Палович Чехов написав розповідь “Устриці”, де описав як їдять устриці у досить своєрідній манері: “... Дорослі беруть його і їдять… їдять живцем, з очима, з зубами, з лапками! А воно пищить і намагається вкусити за губу…”

Лапок, як ви розумієте, там немає, та і зубів, якими устриця може вкусити, також. Пищати устриця також не може.

Устриці з начинкою

Справжні устриці - тільки у Франції

На жаль, чи на щастя, але ні. Устриці (справжні, живі!) вирощують не тільки у Франції, а й у США, Японії, Португалії, Хорватії, Великобританії, Ірландії, Канаді, Новій Зеландії, Китаї, Австралії та Норвегії.

Устриці - потужний афродизіак

Це взагалі науково не доведений факт. Так, вони містять багато корисних елементів. Однак прямого впливу на сексуальну активність ще ніхто не довів.

В устрицях можна знайти перлини

Серйозно? Устриці, у яких знаходять перлини - це інший біологічний вид. Їх не їдять і розводять тільки для того, щоб отримати з них ці заповітні камінчики.

Устриці

Розмір має значення

Не має. Не слухайте тих, хто каже, що чим менша устриця, тим краще. Немає прямого зв’язку між розміром устриці та її смаком. Різні розміри - це просто різні сорти або різний вік у рамках одного сорту. Багато гурманів надають перевагу маленьким устрицям тільки тому, що їх зручніше з’їдати за один раз.

І так, устриці зазвичай нумеруються у зворотному порядку. Чим меншим є номер, тим більшою є устриця. Тобто устриця №1 - величезна. Найбільш популярні та доступні устриці - це №3 і №2.

Існує мільйон видів устриць

Белон, фін-де-клер, жилардо, “Біла перлина” - це не різні біологічні види устриць, а, швидше, маркетингові назви за місцем і способом вирощування. Глобально їстівні устриці поділяються на 2 види:

Глибокі (вони ж увігнуті, вони ж тихоокеанські, вони ж японські). Таких устриць переважна більшість на планеті, оскільки вони досить невибагливі у розведенні.

Пласкі (вони ж круглі, вони ж європейські, вони ж Ostres Edulis). Ці устриці більш ніжні і вибагливі до умов, а тому і більш цінні.

А ось за смаком всі устриці дуже відрізняються. Усе залежить від регіону, де були вирощені устриці. І від пори року, у яку ви їх їсте. І від свіжості устриць. І від того, наскільки солоною була морська вода, у якій вони жили. Навіть один вид, якщо його виростити у воді з іншою солоністю та температурою, буде кардинально відрізнятися за смаком.

 

Устриці у льоді

Краще всього запивати устриці ігристим

А це вже не міф, а чиста правда. Базове правило каже, що до солонуватого, йодистого, ніжного смаку устриць не можна подавати потужне вино. Червоне вино, наприклад, повністю забиває смак устриць, а таніни, присутні у червоному, тільки посилюють смак заліза.

Краще всього ці молюски поєднуються з ігристим - наприклад, іспанським вином Cava. Майже як шампанське, тільки виробляють його з інших сортів винограду. Виробляють каву переважно у Каталонії та Валенсії традиційним методом шампанізації з трьох основних сортів винограду: Macabeu, Parellada та Xarello. Разом вони створюють витончене збалансоване вино з фруктовими нотками.

Якщо до традиційних сортів винограду додають іспанський виноград Garnacha, виходить розе з нотами малини і полуниці у смаку. Ще один сорт, який відповідає за приємний рожевий відтінок - виноград Morrastel. Завдяки широкому діапазону стилів Cava можна підібрати до будь-якої страви: від паельї та різотто до десертів і сирів. Ну а поєднання “устриці + Cava” виробники ігристого називають просто ідеальним.

Устриці з вином

А найпоширеніші міфи про вино читайте у статті - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/nayposhyrenishi-mify-pro-vyno.

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.