Національні особливості кави

Для справжніх кавоманів.

Кава по-в’єтнамськи

Каву люблять у всьому світі, незалежно від рівня життя мешканців конкретної країни. Іноді обмеженість у ресурсах приводить до невеликих, але чудових експериментів і рецептів. Так, наприклад, у В’єтнамі, де замість дорогої арабіки використовують робусту, придумали свій спосіб приготування кави. Справа в тому, що вершки і молоко - досить дорогі продукти, які швидко псуються, і тому їх замінили тут на згущене молоко, яке можна спокійно привозити з інших країн, і бути впевненим, що продукт не зіпсується. Для кави по-в’єтнамськи нам потрібно: чашка, дно якої щедро полито згущеним молоком, а також фільтр - його потрібно поставити чашку зверху, і покласти туди свіжозмелену каву. Трохи полити її кип’ятком, і дати настоятися, а потім уже доливати необхідну кількість кип’ятку - чашка буде наповнюватись протягом 2-3 хвилин.

Кава по-в’єтнамськи

Кава по-австралійськи

Кавова столиця Австралії Мельбурн, де кафе з неперевершеним ароматним напоєм можна зустріти буквально на кожному кроці - вагомий привід відправитися туди у мандрівку. Насправді, кава по-австралійськи - це добре знайомий нам флет-вайт. Його рецепт вперше відкрили саме тут: один баріста довго експериментував із співвідношенням молока та еспресо, внаслідок чого придумав новий рецепт: у чашку з 60 мл кави впливають 100-120 мл підігрітого молока з легкою піною. На відміну від лате, на перший план тут виходить смак кави, а не молока та різноманітних добавок.

Кава по-австралійськи

Кава по-турецьки

Усі знають, що в Туреччину слід їхати не лише за спекотним сонцем, пам’ятками Стамбулу і готелями “все включено”, але й заради чудової кави, яку тут готують у турці на піску. Однак далеко не кожному відомо, що однією із найпопулярніших добавок до цього міцного і суворого напою є жовток. До свіжозвареної кави додають 1 ч.л. цукру, і потім вливають у неї добре збитий жовток. Внаслідок цього напій виходить дуже поживним: зазвичай його подають зі склянкою води та лукумом.

Кава по-турецьки

Кава по-японськи

Якщо на заході основними прихильниками кави тривалий час були ділові чоловіки, які пили напій без цукру і, як правило, навіть без молока, то в Японії він став скоріше бадьорливим десертом - приємним доповненням до ланчу або сніданку. Якщо можливості відправитися у Японію у вас на даний момент немає, можете скористатися їх досить нетривіальним рецептом, і все приготувати вдома самостійно. Для кави по-японськи нам потрібно: приготувати у турці саму каву (40 г меленого зерна), дати трохи охолонути, після чого додати у нього 6 ч.л. какао-порошку і, звісно, не забудьте про цукор. Отриману суміш поставити назад на плиту, і довести до кипіння. Тепер кава готова, і її можна подавати до столу - щедро прикрасивши чашку збитими вершками.

Кава по-японськи

Кава по-ірландськи

Легендарний коктейль на основі кави з’явився завдяки шеф-кухарю Джозефу Шерідану, який у першій половині 20 століття працював в кафе у портового містечка Фойс: річ у тім, що у ньому розташовувався транзитний вузол трансатлантичних авіаліній. Щоб важливі гості не нудьгували в очікуванні свого літаку, їх розважали різноманітними наїдками та напоями - у тому числі, пропонували і зігріваючу каву по-ірландськи. До речі, у цьому місті щороку 19 липня влаштовують свято на честь Шерідана, під час якого професіонали зі всього світу практикуються у мистецтві приготування цього напою. А ми тим часом можемо приготувати його вдома: потрібно взяти 80 мл гарячої чорної кави, розмішати у ній ложку коричневого цукру до повного розчинення. Потім додати 40 мл віскі, і щедро прикрасити збитими вершками.

Кава по-ірландськи

Кава по-англійськи

Кава по-англійськи зовсім не схожа на каву по-ірландськи. Її рецепт, насамперед, підтверджує той факт, що Великобританія тривалий час була могутньою імперією, і благородні мешканці Англії могли дозволити собі розкіш використовувати одразу декілька різних сортів кави. Для приготування кави по-англійськи нам потрібно з 200 г колумбійської кави змішати такий же об’єм індійської. І, головне, до цієї суміші потрібно додати ретельно просмажений і дрібно нарізаний інжир (120 г). Пропустивши усе через кавомолку, можна приступати до заварювання кави класичним способом.

Кава по-англійськи

Кава по-кубинськи

Для тих, хто втомився від кави по-ірландськи, але любить поєднання кави та алкоголю, чудовою альтернативою стане рецепт з Куби. На сонячному острові каву готують дуже довго: її не просто варять, а буквально кип’ятять, так що напій виходить дуже густим і міцним. Коли кава доходить до потрібної кондиції, у неї додають цукор (багато цукру), і потім приходить черга рому: теоретично, ром можна замінити коньяком, але для чистоти смаку цього краще не робити.

Кава по-кубинськи

Кава по-віденськи

Для європейського мешканця нічого незвичайного у каві по-віденськи немає, однак не можна оминути її, адже саме Австрії (а також Венеції) ми зобов’язані появою кави та кавового зерна. Як і будь-який закордонний продукт, каву могли собі дозволити тільки заможні імперії - напій сприймався ними, насамперед, як десерт. Саме через цю солодку славу, каву по-віденськи прийнято прикрашати збитими вершками, карамеллю та шоколадною стружкою.

Кава по-віденськи

А про цікаві рецепти кави читайте у статті - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/kava-cikava.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.