Найпоширеніші помилки у приготуванні зуппа інглезе

Історично зуппа інглезе є вільною італійською інтерпретацією англійського десерту під назвою трайфл (від англійського trifle – дурниця) — просоченого алкоголем бісквіту зі збитими вершками. Такий же простий у приготуванні та універсальний зуппа інглезе припав до душі італійським домогосподаркам. На цьому подібність двох тістечок закінчується — завдяки місцевим інгредієнтам смак у італійського десерту особливий.

Зуппа інглезе (zuppa inglese, у дослівному перекладі з італійського означає англійський суп”) зовсім не англійський і зовсім не суп. Але без англійців у його історії не обійшлося: цей традиційний десерт з'явився у 15 столітті в одному зі знатних домів Феррари з нагоди візиту англійського посла.

Зуппа інглезе

Інгредієнти для м'якого бісквіту

  • Яйця — 6 шт.

  • Цукор — 400 г.

  • Оцет — 5 мл.

  • Сіль — 3 г.

  • Борошно — 300 г.

  • Крохмаль — 100 г.

Інгредієнти для заварного крему

  • Молоко — 100 мл.

  • Збиті вершки — 200 г.

  • Яєчні жовтки — 3 шт.

  • Цукор — 300 г.

  • Борошно — 70 г.

  • Лимонна цедра — 5 г.

  • Ваніль — за смаком.

Інгредієнти для шоколадного крему

  • Збиті вершки — 500 г.

  • Шоколад (55% какао) — 75 г.

Для декору

  • Меренга по-італійськи

Інгредієнти для зуппа інглезе

Помилка №1

Використовувати не той лікер

В оригінальному рецепті використовується рубіново-червоний лікер “Алкермес”, оригінал якого у наш час готується тільки в одній-єдиній церкві Флоренції.

Alchermes (або Alkermes) — це лікер насичено-червоного кольору, який виробляється флорентійськими монахами з 15 століття. Він робиться з трав, цитрусів, спецій на кшталт мускатного горіху і ванілі та ще дечого незвичайного — карміноносних комах, згаданих у назві як kermes. Вони дають характерний вогняний відтінок, але і вони ж стали причиною того, що лікер так важко знайти — дізнавшись про пікантну подробицю виробництва, люди різко розхотіли споживати його у їжу. Але в Центральній Італії він популярний: його використовують в основному для приготування випічки.

Помилка №2

Додавати масло у крем

У кожній пристойній італійській булочній знайдеться багато тістечок з традиційним заварним кремом. У нас теж є щось подібне, але з додаванням вершкового масла — традиція все ж ближча до французької кухні. У італійському кремі немає масла, він легкий.

Головне тонкість приготування — зробити так, щоб вийшла однорідна кремова маса без грудочок борошна та шматків зварених яєць. Для цього важливо готувати на дуже повільному вогні і ретельно перемішувати інгредієнти. Спочатку збийте жовтки, а потім порціями додавайте цукор. Одночасно почніть підігрівати молоко, додавши туди ваніль і лимонну цедру. Коли молоко нагріється приблизно до 70 градусів, додавайте по ложці борошно. І далі починайте акуратно вмішувати збиті яйця. Терпеливо, не відволікаючись, готуйте крем близько 10 хвилин.

Заварний крем

Помилка №3

Ігнорувати шоколад

В оригінальному рецепті десерту шоколаду немає — у 15 столітті італійці ще не підорювали про його існування. Але на початку 20 століття батько італійської кухні Пеллегріно Артузі у своєму кулінарному альманасі позитивно відгукнувся про додавання шоколаду, а йому італійці вірять.

Шоколад не використовується тут сам по собі — його вмішують у крем, а так він стає повноправним учасником подій. Таким чином, вийде два види крему, з шоколадом і без. Щоб отримати потрібну консистенцію, готуємо шоколадний ганаш, змішуючи розплавлений темний шоколад і вершки — з цієї субстанції ще роблять трюфелі. Іноді у крем додають каву, втім це вже зайве.

Помилка №4

Підходити консервативно до вибору акомпанементу

Для прикрашання зуппа інглезе можна використовувати ягоди (малину, полуницю) або додати меренгу — давні італійські солодощі з білків та цукру.

Збираємо наш десерт: кладемо трохи бісквіту, потім зверху трохи лікеру — щоб пофарбувати бісквіт у червоний колір. Навіть якщо ви переборщите з ним, нічого страшного не станеться. Зверху кладемо крем — і повторюємо усе заново, поки інгредієнти не закінчаться. Далі ми додаємо меренгу по-італійськи. Її відрізняє від всесвітньо відомої меренги те, що ми спочатку готуємо сироп із цукру з водою і тільки після цього додаємо його у збиті з цукром білки — так виходить глянцева та щільна структура.

Зуппа інглезе

Помилка №5

Обмежувати себе одним форматом

Немає суворих правил по сервіруванню десерту зуппа інглезе. Якщо хочете по-домашньому — беріть велику тарілку, а для елегантної версії з індивідуальною подачею використовуйте келихи. 

Це більш вишуканий варіант страви, з шоколадним ганашем, тому ми використовуємо келихи на ніжці. А для домашніх приготуйте десерт у великій тарілці, так що всі зможуть пробувати скільки завгодно. Також у родині не завжди готують свіжий бісквіт, можуть використовувати і вчорашній. Ось ще одна причина популярності десерту: якщо пиріг підсох, можна перетворити його у зуппа інглезе. Італійські домогосподарки усе пускають у хід.

Зуппа інглезе

А про найпоширеніші помилки у приготуванні тірамісу читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/nayposhyrenishi-pomylky-u-prygotuvanni-tiramisu.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.