Найпростіший рецепт приготування хліба

Хліб — усьому голова. Недарма ж у світі є безліч національних рецептів, різних за складністю, часом приготування і призначенням: цільний житній на заквасці, пшеничний на житній заквасці, тостовий формний молочний картопляний, бріош для французьких тостів, булочки для бургерів і хотдогів, піта, тощо. І немає нічого смачнішого за власноруч приготований, домашній хліб. Втім, який з рецептів обрати, щоб витратити якомога менше сил та часу, але отримати неперевершений результат. Є один, мабуть, найпростіший спосіб приготування хлібу, який буде по силі кожному.

Тісто і хліб

Для початку слід зрозуміти, якого результату ви хочете досягти. Наприклад, якщо ви хочете приготувати хліб з великими дірками, має значення тільки тривалість бродіння тіста. Неважливо, було воно приготоване на сухих дріжджах або на заквасці. Великі дірки утворюються від того, що тісто мало вимішувалось і довго бродило — так з'являється велика кількість газу, який створює піднімання тіста, надуває бульбашки.

Якщо ви жодного разу не пекли хліб, то починати з тіста на заквасці не варто — процес неспокійний, результат непередбачуваний, а мороки багато. Закваска ж жива, тому це все рівно що завести кошеня.

Піта

Є спосіб, при якому вимішувати тісто не потрібно, достатньо тільки з'єднати усі інгредієнти, перемішати і залишити на 18-20 годин. Усе дуже просто, але, з іншого боку, через довгий термін бродіння вам потрібно планувати свій час наперед.

Вперше цей спосіб став популярним після того, як американський шеф-кухар і журналіст Марк Біттман та власник пекарні Sullivan Street Bakery Джим Лейхі опублікували відео з цим рецептом. Насправді ж цій техніці уже мільйон років, ще у слов'янських селищах так пекли.

Тісто на заквасці

При собі потрібно мати ємкість, борошно, воду, сіль, дріжджі, час, духовку, деко або ще одну ємкість, у якій ви будете випікати хліб. На 1 кг борошна знадобиться 750 мл води, 1 г дріжджів та приблизно 8 г солі. Вибір борошна не є принциповим, підійде будь-яке хороше борошно вищого ґатунку. Сухі дріжджі краще додавати у сухе борошно. Свіжі, а також закваску або шматок тіста (15-20% від загальної маси) з минулого замішування — уже у вологу суміш. Неважливо, які ви будете використовувати дріжджі, є, звісно, нюанси смаку, але у м'якуші ніякої різниці не буде. Ключовий фактор у приготування такого хліба — час бродіння тіста. Що стосується солі, то, на відміну від складніших рецептів хліба, у даному випадку момент додавання не є принциповим. Просто перемішайте борошно з водою, сіллю та дріжджами.

Після цього тісто потрібно залишити у теплому місці або при кімнатній температурі — чим тепліше, тим менше знадобиться часу для бродіння. У домашніх умовах це зазвичай займає 18-20 годин.

У результаті ви отримаєте безформну клейку масу, яка буде тягнутись нитками. Посипте борошном стіл, викладіть на нього тісто та складіть його 8-10 разів, як конверт. Воно повинне перетворитись у грудку, хоч і досі липку. Присипте його борошном та залишіть у ємкості розстоюватись.

Замішування тіста

Чавунець, гусятниця або навіть квітковий горщик — пріоритетна техніка для цього хліба. Важливо, щоб посуд був розпечений у печі, коли ви почнете випікати хліб у духовці. Посуд потрібно закрити кришкою. Таким чином, кришка не буде випускати пару та спрацює як зволожувач, а духовка буде працювати за принципом подової печі. Якщо це все є недоступним, можна спробувати просто випікати тісто на деці. 

Випікати у будь-якому випадку потрібно протягом 30 хв при 220 градусах. Якщо хліб випікається у посуді то після можна зняти кришку і залишити хліб у духовці ще на 15 хв, щоб утворилась скоринка.

Хліб

Також спробуйте приготувати вдома банановий хліб з корицею - http://harchi.info/blogs/annie/banovyy-hlib-z-koryceyu.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.