Неоднозначна користь чорного та білого хліба

Біологи не знайшли однозначних свідчень користі чорного і шкоди білого хліба, виявивши значні відмінності у реакції організму людей на споживання і того й іншого продукту - йдеться у статті, опублікованій у журналі Cell Metabolism.

Хліб

“Це відкриття є цікавим не тільки тому, що воно потенційно є дуже важливим для здоров’я населення, а й тому, що воно поставило нас перед фактом: люди можуть реагувати зовсім по-різному на одну і ту ж їжу. Досі дієтична цінність продуктів вважалася однаковою для всіх людей. Як показує практика, дієти на базі цього підходу завжди з тріском провалюються”, - заявив Еран Елінав з інституту Вейцмана у Реховоті (Ізраїль).

За останні роки у ЗМІ часто з’являються заяви дієтологів про те, що білий хліб містить багато вуглеводів, мало клітковини та сприяє розвитку діабету і ожиріння. Чорний хліб та хліб на основі висівок, навпаки, вважається корисним, оскільки у ньому багато мікроелементів, рослинних волокон та інших нутрієнтів.

Чорний хліб

Елінав та його колеги вирішили перевірити, чи так це насправді, зібравши групу з двох десятків добровольців, половина яких погодилась харчуватись практично одним чорним хлібом заради науки протягом двох тижнів, а інші - білим. І у тому, і в іншому випадку приблизно четвертина калорій припадала на хліб, а іншу частину дієти становили звичайні продукти. Через місяць групи мінялися місцями та починали їсти інший вид хліба, який для них спеціально випікали автори статті.

За цей час вчені стежили за станом здоров’я добровольців, спостерігаючи за тим, як змінювалась концентрація глюкози, мікроелементів та білків у їх крові при переході на хлібну дієту і при повній відмові від хліба, а також за змінами у вазі, тиску та інших фізіологічних характеристиках.

Ці спостереження, за словами Елінава, привели до несподіваних результатів: перший аналіз зібраних даних показав, що білий та чорний хліб приблизно однаково впливали на роботу організму та майже не змінювали те, як працював обмін речовин в організмі добровольців.

Скибки хліба

Здивовані подібними підсумками експерименту, ізраїльські біологи порівняли те, як організм різних добровольців реагував на білий та чорний хліб. Як виявилось, різниця у реакціях на пшеничне та житнє борошно була дуже великою. Завдяки цьому для деяких добровольців найбільш корисним виявився білий хліб, а для інших - чорний. Що цікаво, споживання ні того, ні іншого хліба не змінювало мікрофлору, що раніше пов’язували з позитивною дією чорного хліба на здоров’я людини.

Чому так відбувається, вчені поки не знають, але припускають, що це пов’язано з відмінностями у роботі мікробів та мікрофлори, які відповідають за переробку крохмалю, глюкози та інших вуглеводів. Розкриття цих відмінностей, на думку Елінава та його колег, допоможе нам зрозуміти, який хліб варто їсти різним групам людей і як особливості у роботі їх організму можуть впливати на успішність або невдачу тих чи інших дієт.

Піта

Більше про те, як вибрати корисний хліб, розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yak-vybraty-korysnyy-hlib.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.