Незвичайні консерви

Коли на східне побережжя США насунувся потужний ураган “Сенді”, одним із найпопулярніших товарів стали консерви, які споживачі буквально змітали з полиць магазинів. Не секрет, що консерви цінуються завдяки властивості зберігатись протягом тривалого часу. Але справедливості заради варто відмітити, що актуальними консервовані продукти є не тільки під час надзвичайних ситуацій та катаклізмів.

Уже протягом 200 з гаком років, з моменту винайдення консервів у 1809 році французом Ніколя Аппером, консервовані продукти популярні у різних куточках планети. У СРСР консервна промисловість виробляла близько 600 одиниць продукту. А сьогодні у продажі можна знайти не тільки доступні по ціні тушонку або зелений горошок, а й дуже дорогі та вкрай рідкісні консерви.

Чорна осетрова ікра

Чорна ікра — один з елітних делікатесів, а також один із найдорожчих консервованих продуктів у світі. Європейці готові платити за кілограм “їжі царів” до 5000 євро. Через таку високу ціну чорна ікра недоступна більшості мешканців. Висока ціна консервів насамперед зумовлена тим, що з року в рік скорочується чисельність осетру. У світі уже з'являються заводи по штучному розведенню осетру, які і є основними постачальниками елітного продукту.

Чорна ікра

Молюски Abalone

Абалон — назва їстівного морського молюску, що мешкає переважно у прибережних водах Каліфорнії, Мексики та Японії. Раковина абалону по формі нагадує людське вухо, через що цей вид молюсків так і називають. Їх м'ясо вважається делікатесом, який споживають як в сирому, так і у вигляді консервів. Правда, поласувати цими морепродуктами — задоволення не з дешевих, навіть попри те, що сьогодні молюсків абалон не тільки добувають природним шляхом,а й вирощують штучно. Виробництвом консервованих продуктів займається компанія Calmex. Дегустація делікатесу обійдеться покупцю у 119,5 доларів, за які він отримає 3 цілих молюски загальною вагою трохи менше 500 г. До речі, окрім того, що м'ясо абалона споживається у їжу, з раковин також роблять прикраси.

Молюски Abalone

Китайські чорні трюфелі

Якщо у розмові на гастрономічні теми заходить мова про трюфелі, то перша асоціація у багатьох може бути пов'язана з шоколадними цукерками. І тільки справжні гурмани думають про делікатес, вартість якого у неврожайні роки може сміливо конкурувати з ціною на золото. У світі існує декілька видів трюфелів. Найбільш доступним по ціні вважається чорний китайський трюфель, але не варто думати, що мова йде про підробку. Нижча вартість китайських трюфелів порівняно з європейськими зумовлена тим, що у Китаї краща врожайність. Китайські трюфелі експортуються у Європу, а також ідуть на виготовлення консервів. Свіжі трюфелі поступають у продаж рідко, простіше знайти їх у консервованому вигляді. Перед виготовленням таких консервованих продуктів, трюфелі чистять, і щоб не зіпсувати їх смак, додають тільки трюфельний сік та сіль.

Чорний трюфель

Фуа-гра

Словосполучення “жирна печінка” звучить не надто апетитно, але саме так з французької і перекладається назва відомого на весь світ делікатесуfoie gras”. Головними виробниками,а заодно і споживачами, елітного продукту є французи. Правда, зовсім не вони, а єгиптяни вперше придумали відгодовувати гусей та качок з метою отримання великої та жирної печінки птахів, із якої потім і роблять делікатес. Ззовні фуа-гра нагадує паштет, але відрізняється від нього способом приготування, ніжним вершковим смаком та консистенцією. У продажі фуа-гра частіше всього зустрічається у вигляді консервів: “entire”цілим шматком та “bloc” — у вигляді фаршу з окремими шматочками печінки. Подавати делікатес обов'язково потрібно холодним, нарізати скибочками ножем без зубчиків та класти на ледь підігрітий хліб.

Канапка з фуа-гра

Ескарго

Одним із улюблених ласощів у Франції є ескарго. За гарною назвою ховається страва з виноградних равликів, яких деякі французи збирають після дощу прямо у власних садах. Споживати равликів у їжу почали ще за античних часів. У Середні віки їх їли під час постів, а сьогодні цей вишуканий делікатес подають до столу на свята та під час званих обідів. Самому приготувати ескарго досить важко: м'ясо равлика потрібно дістати з раковини, фарширувати зеленню та часниковою олією, а потім покласти назад. Що стосується консервованих продуктів, то їх зазвичай заливають пряним бульйоном, який може бути як зовсім простим (вода, сіль та спеції), так і включати в себе деякі рослинні добавки. Перед споживанням консервів бульйон варто злити, а равликів промити під проточною водою.

Ескарго

Каштани

Осінь у Європі вважається сезоном каштанів. Саме у цей період збирають їх врожай, міста наповнюються ароматним запахом цього делікатесу, який готують у жаровнях прямо на вулицях. Мабуть, більше інших каштани цінують французи, і не лише за їх смак, а й за історію виникнення. За легендою, Юпітер був зачарований німфою Неєю, але та не відповіла йому взаємністю і перетворилась на гарне дерево з різним листям та смачними плодами. У нас вже також починають смажити на вулицях каштани. Також, їх можна знайти і у вигляді консервованих продуктів. Каштани закривають у банки як у власному соці, так і у солодкому сиропі та навіть бренді. Окрім того, у продажі можна знайти і консерви з каштановим пюре.

Консервовані каштани

Смажені скорпіони

У європейців одна тільки згадка про скорпіонів зазвичай викликає страх та відразу. А ось в Азії, навпаки, не проти поласувати ними, і вважають їх делікатесом. У Китаї скорпіонів готують на пару та подають на тонкому хлібці з соусом та овочами, а також роблять з них шашлики, які смажать у киплячій олії з листям лайму та гострим перцем чилі. А не так давно у продажу з'явились і скорпіони у вигляді консервів. У банці делікатес знаходиться в обсмаженому вигляді, і повністю готовий до вживання. До речі, саме під час теплової обробки руйнується отрута, після чого скорпіонів можна їсти без остраху. Їх смак нерідко порівнюють зі смаком креветок, але з гірчинкою. В Азії вважається, що скорпіони володіють лікувальними властивостями, а в Європі їх іноді купують як екзотичну закуску до пива.

Смажені скорпіони

Бамбукові черв'яки

До середини 1980-х років комах у Таїланді використовували у їжу виключно у якості спецій. Але після масового нашестя сарани відчайдушні фермери почали ловити її, смажити та їсти. Поступово комахи у Таїланді почали перетворюватись у свого роду делікатес, і сьогодні одним із найбільш доступних вважаються бамбукові черв'яки. Тайці називають їх “рот дуан експрес” через розмір та відносно високу швидкість пересування. Насправді ж це не черв'яки, а личинки трав'яної молі, які народжуються та живуть всередині бамбукових стовбурів. Сьогодні їх добувають не тільки зрізаючи рослини, а й розводять на фермах. Бамбукових черв'яків смажать в олії, а потім розфасовують у пакети, як чіпси, або ж консервують. Завдяки хрусту, що відчувається при їх споживання, цей делікатес порівнюють з попкорном, але якимось специфічним смаком вони не володіють.

Бамбукові черв'яки

М'ясо крокодила в соусі каррі

М'ясними консервованими продуктами, тобто тошонкою, нікого не здивуєш. Інша справа — консерви з м'ясом крокодила, що є на полицях магазинів. Варто відмітити, що м'ясо алігаторів почали споживати ніяк не вчора. У багатьох ресторанах Сингапуру обсмажені в олії шматочки рептилії вважаються хітом меню. У Австралії пиріг з крокодилячим м'ясом — одна зі страв святкового столу, а в США з алігаторів готують суп. Не залишись в стороні у мешканці Таїлінду, які не тільки пригощають м'ясо крокодила у соусі каррі гостей країни, а й консервують делікатес, експортуючи його. Рептилій вирощують на спеціальних фермах, причому неїстівні частини йдуть на виробництво шкіряних виробів. Консерви уже готові до споживання, але їсти їх радять з жасминовим рисом.

М'ясо крокодила в соусі каррі

М'ясо кобри 

Ні для кого не таємниця, що м'ясо змій споживають у їжу. У Франції до 17 століття воно було досить популярним завдяки своєму, як вважалось, позитивному впливу на здоров'я та зовнішній вигляд. Так, письменниця мадам де Севіньє навіть радила своїй доньці один місяць на рік сидіти на “гадючій дієті”. Але якщо на столах європейців та американців зміїне м'ясо так і не прижилось, то в Азії та Африці, навпаки, змія стала однією з королев меню. Практично усі змії, у тому числі і отруйні (звісно, після видалення отруйних залоз та спеціальної обробки), є їстівними та придатними до споживання. Причому основним делікатесом є саме м'ясо кобри: з нього готують багато свіжих страв, а також виготовляють консерви. За межами Азії такі консервовані продукти можна знайти на полицях магазинів етнічних продуктів та продегустувати.

М'ясо кобри

А про найкорисніші консерви читайте у статті - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/korysni-konservy.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.