Нова упаковка, що попереджує псування продуктів

Часом здається, що свіжі фрукти, овочі та м’ясо псуються за лічені хвилини. Втім незабаром це може змінитися, оскільки вчені розробили нову упаковку з глини, яка може допомогти зберегти свіжість продуктів харчування на довший термін.

Полуниця в упаковці

Упаковка не тільки попереджує перестигання, а й зупиняє ріст і розвиток мікробів, що може подовжити термін придатності продуктів, які швидко псуються. Двома основними проблемами упаковки з поліетиленової плівки є забруднення бактеріями і проникнення кисню і водяної пари. Окрім того, необхідно було попередити утворення надто великої кількості етилену - хімікату, який викликає достигання.

Помідори

Щоб це попередити, команда дослідників з Sabanci University у Стамбулі створили нову упаковку, що попереджує псування продуктів. Вони ввели у поліетиленову плівку глиняні галуазитові нанотрубки - невеликі порожнисті циліндри. Вони допомагають попередити потрапляння кисню у плівку, а також попереджують випаровування водяної пари та інших газів. Також вони поглинають етилен. Самі трубки наповнені натуральною антибактеріальною ефірною олією, отриманою з чебрецю та орегано, під назвою карвакрол.

Ще однією цікавою розробкою вчених є розумна упаковка, що змінує колір залежно від свіжості продуктів - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/rozumna-upakovka-shcho-zminyuye-kolir-zalezhno-vid-svizhosti-produktu.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.