Ортофосфорна кислота: уся правда

Ортофосфорна кислота входить до складу дуже популярної, але не дуже корисної газованої солодкої води. Давайте розберемося, наскільки вона безпечна.

Насамперед, потрібно згадати про кислотно-лужний баланс. Це рівень кислотності продуктів харчування. Вимірюється у рН — чим нижчий рН, тим кислішим вважається продукт. Рівень 7,0 — це рН води — нейтральний рівень.

Прийнято вважати, що газована солодка вода є шкідливою для організму, зокрема, для шлунку. Усе тому, що такі напої, мовляв, мають низьку кислотність.

Ортофосфорна кислота формула

По факту, рівень рН нашого шлунку у 100 нижчий, ніж у газованої солодкої води. Тому вона ніяк не впливає на слизову оболонку. Але, якщо людина уже має гастрит або виразку, то краще утриматись від подібних напоїв або споживати їх обережно і в малих кількостях.

Для підвищення кислотності газованої солодкої води, у неї додають лимонну, яблучну або ортофосфорну кислоту. Із першими обома усе зрозуміло. А ось остання, яка входить до складу добре відомої та улюбленої багатьма коли, не може не викликати інтерес. Давайте розглянемо детальніше, що вона собою являє.

Кока-кола

Ортофосфорна кислота

Ортофосфорна кислота — це вже добре вивчена добавка, яка пройшла безліч тестів та випробувань. Її вміст у напоях не перевищує норми та відповідає стандартам. Позаяк, можна не боятися цієї речовини. Навіть більше: ортофосфорна кислота входить до складу не тільки газованої солодкої води, а й багатьох інших продуктів харчування. Наприклад:

  • Сир — 500-600 мг/100 г.

  • Варена ковбаса — 400 мг/100 г.

  • Помідори — 114 мг/100 г.

  • Кола — 60 мг/100 мл.

Ортофосфорна кислота молекула

Це цікаво

Харчове законодавство допускає рівень вмісту ортофосфорної кислоти:

  • У напоях — до 700 мг/1 л.

  • У стерилізованому молоці та молочних продуктах дитячого харчування — до 1000 мг/1 літр.

  • У плавлених сирах — до 20 тис.мг/1 л.

І на додаток: ортофосфорна кислота — джерело фосфора, який приймає участь у багатьох процесах організму людини. Позаяк, не поспішайте вносити цю харчову добавку і продукти із нею у чорний список - у розумних межах вона є цілком безпечною.

Молоко



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Дякую,дужe допомогло.


Вхід на сайт

В мене питання, якщо в напоях перевищена норма ортофосфорної кислоти, це якось може зашкодити здоров'ю?


Вхід на сайт

При нормальному стані здоров'я і помірному споживанні таких продуктів ніяких серйозних наслідків бути не повинно. А таких продуктів, як солодка газована вода, ковбаси, тощо і так краще уникати, оскільки вони і в іншому не є корисними.