Päntsdrunk - нова фінська традиція

Якщо ви сидите вдома у трусах з келихом алкоголю у руках, то ви слідуєте новому скандинавському тренду, для якого вже придумали термін.

Він називається “päntsdrunk” - з фінського “kalsarikännit”, що у перекладі означає “випивати вдома наодинці, у нижній білизні”.

Картинка про päntsdrunk

У Фінляндії це повноцінна національна розвага (не пов’язана з емоційним станом).

Päntsdrunk - частина фінської культури, яку навіть згадують у путівнику цієї країни.

Це пояснюють погодними умовами у країні. У -15 ви би теж, певно, проводили вдома багато часу.

З келихом вина у ліжку

Фінський журналіст Мішка Рантенен називає тренд феноменом, яким допомагає усамітнитись, розслабитись та відновитись. Він вважає, що це шлях до самовдосконалення для подальшої боротьби з життєвими викликами.

Щоб описати цей термін, Мішка навіть написав цілу книгу “Päntsdrunk: фінський шлях до релаксації”. Там він пояснює, як фіни почали випивати у трусах (або іншій нижній білизні), щоб урізноманітнити затяжну зиму і не одягати на себе декілька шарів одягу, щоб вийти на вулицю поспілкуватися з друзями.

Тому вони вирішили залишити на собі один шар одягу і випити у теплому місці.

“Покладіть поряд з собою солоні або солодкі снеки на ліжку або дивані разом із пультом від телевізора та приладами для доступу у соцмережі. Відкрийте пляшку або візьміть улюблений алкогольний напій”, - рекомендує Рантенен.

Книга про päntsdrunk

Ця практика настільки часто використовується фінами, що місцеве Міністерство іноземних справ ввело емоджі-символи, присвячені такому способу життя. У чоловічій версії чоловік у нижній білизні тримає пиво, а у жіночій - зображена жінка, яка смакує вино.

Цьому тренду передував феномен hygge, який був популярний у 2016 році. Він з’явився у Данії, але став популярним у всьому світі. Означає він “стан благополуччя, під час якого можна досягти приємної близькості з людьми навколо”.

Тоді це змусило нас забути про наші турботи, попиваючи гарячий шоколад і одягнувши теплі шкарпетки.

Потім з’явився lagom, який прийшов до нас у 2017 році та означає манімалізм і достаток.

Жінка з келихом вина

А звідки взялася традиція пити на брудершафт розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/tradyciya-pyty-na-brudershaft.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.