Післяноворічний детокс

Після новорічних свят особливо важко повернутися не тільки у робочий режим, а й у форму. Постійні застілля та алкоголь не змушують довго чекати і нагадують про себе зайвими кілограмами та посереднім самопочуттям. У такому випадку багато хто задумується про детокс - давайте дізнаємося більше, як це працює, навіщо потрібно і чи можна таким чином швидко привести себе до ладу.

Жінка п'є сік

Що таке токсини

Кажучи про токсини, ми маємо на увазі пестициди, отруйні хімічні сполуки, важкі метали, штучні добавки у їжі, забруднення повітря, викиди шкідливих газів у атмосферу, віруси та бактерії, і так далі. Це те, що напряму може завдати нам шкоди. Ми постійно контактуємо з різноманітними токсинами, і при досягненні критичних значень тілу стає усе важче з ними справлятися.

Практично усі проблеми зі здоров’ям виникають через багаторічне накопичення різноманітних токсинів. Ми не можемо захиститися від усього на світі, але є те, що ми можемо контролювати щодня: вода, їжа, місце проживання, спосіб життя, психологічний стан. Наше тіло здатне самостійно виводити токсини, це одна з основ життя - токсини виводяться природними шляхами (випорожнення, піт, дихання).

На жаль, саме слово “детокс” наштовхує на думку, що можна жити як завгодно, постійно забуваючи про потреби тіла, і що усе можна виправити коротким курсом зелених коктейлів, голодування або прийомом вітамінів. Це не так: необхідно щодня підтримувати тіло, даючи йому ресурси у вигляді сну, хорошого харчування, адекватного фізичного навантаження, зниження рівня стресу та іншого. Тільки тоді можна говорити про нормальну функцію детоксикації тіла.

Чому після свят слід задуматись про детокс

Набагато краще одразу вибирати здорову їжу для святкового столу, наприклад, запечену курку зі свіжими овочами замість традиційних салатів з майонезом, а також вибирати більш активні розваги замість тривалого застілля. Однак якщо уже пізно, то навіть невеликий період посиленої уваги до свого здоров’я позитивно вплине на самопочуття.

Авокадо

Як провести детокс у домашніх умовах

  • Як ми вже говорили, детокс - це спосіб життя. Як можна покращити своє здоров’я?

  • Пити достатню кількість води щодня, уникаючи великої кількості чорного чаю та кави.

  • Спати потрібну кількість годин, лягати у ліжко не пізніше 22:00 без планшетів, смартфонів та інших пристроїв.

  • Регулярно харчуватися, вибираючи хороші, якісні продукти, і за основу раціону взяти свіжі овочі, зелень, фрукти, підключаючи різноманітні джерела білка.

  • Мати регулярне фізичне навантаження: 10 хвилин пішки від метро до офісу і сидіння на стільці по 8-10 годин - це зовсім не про спорт.

Від чого слід відмовитись

  • Однозначно слід виключити рафіновані продукти (біле борошно, цукор, дешеві масла та олії, білий рис), продукти з консервантами, барвниками, замінниками смаку та ароматизаторами. Ті самі смачні сирки і йогурти, крабові палички, ароматизований чай, усі продукти з надписом “зі смаком”.

  • Промислово перероблену м’ясну продукцію: ковбаси, сосиски, паштети, карбонад, шинку, тощо.

  • Дешеву молочну продукцію, зокрема з тривалим терміном придатності: плавлений сир, глазуровані сирки, йогурти та кефір, які довго зберігаються.

  • Овочі та фрукти, які не мають смаку і аромату. Краще купити один хороший дорогий помідор, ніж кілограми пластикових без смаку.

  • Промислово виготовлені соки, морси, газовані напої, а також алкоголь.

  • Продукти, у складі яких є невідомі для вас інгредієнти. Їжа повинна не лише мати приємний смак, а й приносити користь нашому тілу. Усі ми знаємо, що автомобіль потрібно заправляти підходящим паливом, те ж саме стосується і нашого тіла. Якщо годувати його непідходящою їжею, проблем не уникнути.

Фастфуд

Більше води

Вода відіграє, мабуть, ключову роль у детоксі організму. Наше тіло на 80% складається з води, і усі наші клітини та тканини потребують її. Вода дозволяє забезпечувати водно-сольовий, електролітний баланс, тому, якщо води недостатньо, то у тілі буде переважати кислотне середовище. Регулярне споживання води у необхідній кількості дозволяє схилити організм до лужного середовища.

Розрахувати необхідну кількість води можна виходячи з норми: 30 мл на кілограм ваги. При цьому слід пам’ятати, що воду краще пити невеликими ковтками, але частіше: такий підхід дозволяє не просто втамувати спрагу, а й наситити водою клітини. Також слід уважно відноситись до джерела походження води. Краще всього споживати якісну, фільтровану або покупну воду у скляній пляшці. Не слід зловживати водою у пластикових пляшках, а також з кулера: багаторазові пластикові тари при повторному використанні обробляються антибіотиками.

Більше про роль води в організмі людини розкаже стаття - https://harchi.info/articles/voda.

Вода

Овочеві соки замість фруктових

Детокс на соках - це данина тренду. Добре включати у раціон свіжі соки, але вони обов’язково повинні бути на овочевій основі - наприклад, морква з яблуком, яблуко з селерою або буряк з яблуком та імбирем. Саме такі поєднання будуть корисними для організму, фруктові соки швидко піднімають цукор у крові, а це зовсім неправильно.

Детокс на фруктових соках або з підсолоджувачами не те, що не очистить організм, а навпаки, дасть додаткове навантаження на печінку. Овочеві соки у чистому вигляді мають лікувальні властивості - наприклад, сік буряка позитивно впливає на печінку, а сік капусти завдяки вмісту L-глутаміну корисний для кишечника і загоєння його стінок.

Овочеві соки

Спосіб життя

Жодна детокс-програма не спрацює, якщо потім знову почати жити по-старому зі всіма своїми шкідливими звичками.

Короткий курс детоксу, так само як і будь-яка дієта, якої дотримуються лиш обмежену кількість часу, не приносить тривалих результатів. Результат з’явиться тільки тоді, коли якісь звички будуть присутні з дня на день протягом тривалого часу. Тому краще почати з малого і намагатися дотримуватися хоча б однієї правильної звички, ніж, шокуючи організм, провести тиждень на воді та соках.

Кому не слід боротися з токсинами

Детокс є небезпечним для дитячого організму, для вагітних і жінок, що годують груддю. У випадку детоксу при годуванні груддю усі токсини підуть у грудне молоко і потраплять до малюка. Людям із певними генетичними мутаціями протипоказане голодування. Слід перш за все турбуватися про детокс свого життя загалом і на постійній основі: спосіб життя, спосіб мислення, наше оточення та середовище.

Салат

А як попередити переїдання на свята читайте тут - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/pravyla-harchuvannya-na-novyy-rik-ta-rizdvo.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.