Практичне керівництво по гастрономічним сувенірам

Усі, хто часто подорожує, прагнуть не тільки побачити визначні місця тієї чи іншої країни, а й спробувати її кухню. Кожна нація має свої звичаї, традиції і, звісно, страви та напої, які є її візитною карткою. І для тих, кому набридли банальні магніти на холодильник, міні-копії пам'яток архітектури, майки із принтами та брелоки, гастрономічні сувеніри можуть стати чудовою альтернативою.

Можна не тільки забрати із собою додому їжу, яка припала до душі, щоб згадати про мандрівку у рідних краях, а й здивувати друзів та знайомим незвичайним та, будемо надіятися, смачним подарунком. Проте, деякі гастрономічні сувеніри вимагають особливого підходу у виборі, щоб не перестаратися і не “здивувати” усіх, хто чекає гостинців, надміру. Давайте про них і згадаємо.

Сир

Оригінальні сири, куплені на їх батьківщині значно відрізняються від їх місцевих аналогів. Проте, вирішивши привезти з-за кордону сир, не забудьте про правила безпеки. По-перше, поцікавтесь правилами транспортування, зберігання та споживання. Адже окремі сорти сиру, такі як рокфор або горгонзола, які містять у своєму складі плісняву, можуть викликати харчову алергію.

Зберігати такі гастрономічні сувеніри потрібно у холодильнику, а ось подавати на стіл — у той момент. Коли вони досягнуть кімнатної температури. Екзотичні сири типу тофу та паніра варто просушити паперовою серветкою перед подачею.

Запам'ятайте правило, яке має місце для всіх сирів без виключення: чим м'якшим є продукт, тим менший термін придатності має.

Також варто пам'ятати, що такі сири, як, наприклад, моцарелла, буратта, рікотта, маскарпоне — молоді італійські сири — перевозити потрібно у сумці-холодильнику або у пакетах із льодом. Окрім того, упаковка повинна бути вакуумною.

 Сири

Спеції

Візьміть собі за правило: якщо везти спеції у якості сувеніру або подарунку, то тільки справді хороші.

Забудьте про усі ці екстравагантні пакетики із кодовою назвою типу “зоряний пил”: не можна бути впевненими, що і хто туди запакував, і, тим більше, як цим користуватися.

При чому, чим екзотичнішою є країна, тим з більшою обережністю потрібно поставитись до спецій.

Впевненими можна бути у спеціях, куплених у спеціалізованих магазинах у заводській упаковці або на ринках у професійних торговців (хоча, в цьому ви не можете бути впевненими, якщо не часто купуєте пряності, але завжди можна спитати поради у знайомих або місцевих мешканців).

Якщо ви все ж таки вирішили оживити свої чи чужі страви за допомогою прянощів, то не забудьте до них інструкцію із використання, а, також, спробувати та понюхати перш ніж додавати у їжу, а, ще краще — перш ніж купувати.

 Спеції

Чай

Підійти до вибору чаю потрібно так само, як і до спецій. Особливо остерігайтесь трав'яних зборів, що покращують здоров'я, відновлюють волосся, зуби та фінансову стабільність.

Маленька, але охайна і красива пачечка із спеціалізованого магазину набагато краще сумнівного мішечка із стихійного ринку. Також, не полінуйтесь поцікавитись у продавця, як правильно заварювати та пити обраний чай.

Існує золоте правило екзотичного чаю на подарунок: презентувати його разом із усіма необхідними компонентами для його приготування. Якщо ви обираєте чай для себе, про наявність цього, також, варто подбати.

Наприклад, вам припав до смаку чай карак із Саудівської Аравії або Арабських Еміратів. У такому випадку запам'ятайте, що повинно входити до комплекту гастрономічного сувеніру: чай чорний, шафран, кардамон, банка згущеного молока і, звісно, рецепт. Також, не забудьте поцікавитися, чи є у наявності необхідний посуд — якщо прагнете готувати чай за усіма правилами чайної церемонії.

 Чай

Алкоголь

Один із найбільш неоднозначних гастрономічних сувенірів. Дорогий алкоголь купувати і дарувати не завжди є можливість, а дешевий — страшно через вірогідність того, що він виявиться поганим.

Для цього гастрономічного сувеніру найкраще спрацьовує правило золотої середини. Для вин надайте перевагу столовим — легкий смак і помірна ціна. А для міцніших напоїв — хороша історія, пов'язана із даної пляшкою алкоголю, може приховати деякі вади смаку. Хоча занадто надіятись на розповіді, також, не варто.

Чого однозначно варто остерігатись — так це алкоголю із пацюками, зміями, комахами та іншою фауною у складі. Виняток — текіла — пляшка із личинкою всередині може стати досить оригінальним подарунком.

Пляшка рому 

Кухонні гаджети

Яке б екзотичне кухонне приладдя ви не побачили — навряд чи воно знайде практичне застосування на вашій кухні.

Однак, можна поставити або повісити десь такий сувенір у якості елементу декору. І, звісно, не забудьте цікаву історію на додаток. 

 Кухонний гаджет для яблук

А щоб не потрапити у ще одну пастку — уже на митниці — поцікавтесь правилами митного контролю: скільки і якому вигляді можна ввозити-вивозити. А, також, які продукти вивозити-ввозити не можна взагалі — про деякі з них, читайте у статті — http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shcho-ne-mozhna-vyvozyty-z-za-kordonu-produkty-poza-zakonom.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.