Рататуй - декілька фактів про страву і рецепт

Рататуй — овочеве рагу бідняків-південців, сьогодні воно завоювало любов не тільки французів, а й усього світу.

Слово “рататуй”, відповідно до “Історичного словника французької мови”, вперше згадується у 1778 році. Складається воно з 2 частин: “rata” — їжа, “touille” — перемішувати.

Вважається, що класичний рецепт рататую (ріпчаста цибуля, різнокольоровий болгарський перець, цукіні, баклажани і помідори) вперше з'явився у Ніцці у кінці 19 століття, але ні ім'я кухаря, ані точна назва ресторану, де страву вперше приготували, у історії не збереглись. Як правильно різати овочі — колами або кубиками — єдино думки не існує. Усе залежить від часу, який ви готові витратити на приготування рататую — кубики готуються швидше.

Попередник рататуюстрава із назвою “боемьєн де легюм”, що можна перекласти з французької як “овочі по-циганськи”. Протягом декількох століть цю страву готували бідні селяни на півдні Франції у Лагендоці та Провансі. Овочі швидко та щедро росли під спекотним південним сонцем.

Рататуй

Хоча рататуй вважається овочевою стравою, деякі господині у Лагендоці додають до неї для ситності шматочки копченого сала (лярдон), точно так, як і у сусідній Іспанії шматочки м'яса або сала нерідко додають у гаспачо.

Від “рататуй” — “ratatouille” — походить діалектне слово “rata”. Воно означає не дуже якісну суміш продуктів. Французькі солдати у 19 столітті словом “рата” називали м'ясо з овочами або просто розігріті залишки їжі.

Страви із баклажанів, кабачків, перців, споріднені з рататуєм, готують у всьому Середземномор'ї. В Іспанії страва отримала назву “пісто”, у Каталонії — “самфайна”, у Країні Басків — “піперад”, в Турції — “імам баялди”, в Італії — “капоната”.

У лагендокському рецепті рататую, на відміну від провансальського, дуже багато томатного соусу. До Лагендоку томати потрапили досить рано, наприкінці 16 — початку 17 століття, із сусідньої Іспанії. Звідси їх уже завезли до французької столиці у самому кінці 18 століття. У період Великої французької революції яскраво-червоний томатний соус, який нагадував кольором кров, став популярним. Деякі вихідці з півдня Франції заробили у той час серйозний капітал на постачаннях помідорів, які тоді називали то овочем, то фруктом. Позаяк французькі кухарі нерідко використовували помідори для приготування десертів за прикладом італійців.

Порція рататую

Рататуй по-лагендокськи

Лагендок — історична область у Франції , що межує з Іспанією. У давнину через Нім, Пон-дю-Гар, Безьє та деякі інші міста цього регіону проходила дорога Доміція. Саме вона з'єднувала Рим з іспанськими землями імперії. Дорогу проклали у правління консула Гнея Доміція Агенобара у 122 році до н.е., за іменем римського консула дорога і отримала свою назву.

Інгредієнти на 6 порцій

  • Цибуля ріпчаста — 2 шт.

  • Баклажан — 2 шт.

  • Цукіні — 6 шт.

  • Болгарський перець різних кольорів — 1 червоний, 1 жовтий, 1 зелений.

  • Помідор — 1 кг.

  • Часник — 3 зубчики.

  • Каперси — 30 г.

  • Оливкова олія для смаження.

  • Чебрець — 4 гілочки.

  • Лавровий лист — 3 шт.

  • Декілька гілочок петрушки.

  • Малиновий оцет — 1 ст.л.
  • Цукор — 0,5 ст.л.

  • Сік лимону — 1/2 шт.

Технологія приготування

Почистіть цибулю, відріжте хвостики у кабачків та баклажанів. Помідори надріжте хрестиком, обпарте та зніміть шкірку.

Сприсніть деко оливковою олією. Викладіть на нього перці та запікайте при температурі 175 градусів протягом 10 хвилин. Перегорніть перці та запікайте ще 10 хвилин. Готові перці перекладіть у поліетиленовий пакет, зав'яжіть та залиште на 20 хвилин. Коли перці вистигнуть, відріжте у них плодоніжки, видаліть насіння, наріжте кубиками.

Цибулю, баклажани, цукіні, томати наріжте дрібними кубиками. Тушкуйте кожний овоч по черзі на гарячій пательні, попередньо змазаній оливковою олією. Баклажани під час смаження трохи полийте лимонним соком. Томати тушкуйте в останню чергу із додаванням половини чайної ложки цукру. Усі овочі окремо посоліть та поперчіть під час смаження.

Розігрійте у сотейнику на невеликому вогні трохи оливкової олії. Викладіть обсмажені цибулю, цукіні та баклажани, влийте ще трохи оливкової олії, додайте болгарський перець та добре все перемішайте. Додайте вогню. Тушкуйте постійно помішуючи. Через 10 хвилин додайте витиснутий часник. Перемішайте. Через 3-4 хвилини посоліть та поперчіть на власний смак.

Заправте рататуй тушкованими томатами. Додайте чебрець, лавровий лист та подрібнену петрушку. Влийте малиновий оцет. Додайте каперси. Усе ретельно перемішайте, накрийте кришкою та залишіть тушкуватися на повільному вогні протягом 30-40 хвилин. Готову страву можна подавати і холодною, і гарячою.

Рататуй по-лагендокськи

Читайте також про салат "Цезар" - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/salat-cezar-istoriya-i-recepty.

А про французького родича торта "Наполеон" розкаже стаття - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/milfey-francuzkyy-rodych-torta-napoleon.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.