Що не можна їсти вагітним

Після щасливої новини про те, що ви чекаєте дитину, виникає ціла лавина запитань. Одне з перших — як змінити свій раціон харчування, щоб малюк отримував тільки корисні речовини і при цьому добре себе почував? До вашої уваги заборонені та нерекомендовані продукти для майбутніх мам.

Вагітність — щасливий та водночас важкий період у житті жінки. Головною турботою майбутньої матері є виношування здорового малюка, а розваиток нового життя змушує більше думати про своє самопочуття і харчування. Основне правило 9 місяців — їсти потрібно не за двох, а заради двох. Позяк продуктами, які не можна їсти вагітним, не рекомендується зловживати усім: дорослим і дітям незалежно від статі.

Вагітна жінка

До заборонених продуктів на період вагітності відносяться усі страви та напої, які можуть викликати алергію, затруднити травлення, у найгіршому випадку — спровокувати загрозу переривання вагітності а навіть пороки розвитку плоду.

У списку заборонених продуктів та напоїв для вагітних на першому місці стоїть алкоголь. Хоча автор світового бестселлера “Французькі діти не плюються їжею” Памела Друкерман і заявляє, що француженки під час вагітності дозволяють собі регулярно випивати келих вина, бажано не брати її спостережання за поклик до дії. При успішному розвитку вагітності, яка не супроводжується набряками та іншими небезпечними наслідками для матері і дитини, ваш лікар може дозволити півкелиха вина за святковим столом і не більше.

Продукти

Алкоголь особливо небезпечний на ранніх термінах вагітності і може спровокувати пороки розвитку плоду. Особливо токсичними є алкогольні напої на першому триместрі, під час якого відбувається важливий процес формування усіх внутрішніх органів та систем дитини.

Сиру рибу і мясо також не можна вагітним на ранньому терміні через високий ризик зараження лістеріозом, який може негативно вплинути на розвиток дитини. Протягом усієї вагітності потрібно ретельно мити овочі та фрукти, а також сирі яйця і будь-які інші продукти, які використовуються у приготування їжі. Краще всього використовувати спеціальні засоби для безпечного миття продуктів. Харчові отруєння під час вагітності приводять до зневоднення організму, часто потребують медикаментозного лікування, так що по можливості потрібно звести усі ризики до мінімуму.

Будь-які молочні непастеризовані продукти відносяться до категорії небажаних від час вагітності. Ці продукти можуть бути джерелом сальмонельозу. Це тяжке захворювання у вагіних може привести до серйозних наслідків і для матері, і для дитини. Токсичні елементи бактерій сальмонелли проникають через плацентарний барєр а здатні впливати на розвиток плоду.

Суші

Під забороною морські та річкові делікатеси, особливо солона ікра, яка викликає сильну спрагу. На останніх місяцях вагітності страви і продукти з підвищеним вмістом солі краще виключити з раціону взагалі. Сіль затримує рідину в організмі, а саме набряки частіше всього мучають у останні місяці перед пологами.

Список продуктів, які можуть викликати у дитини вроджену алергію, включає у себе екзотичні фрукти, шоколад, мед, продукти з високим вмістом штучних барвників.

З обережністю слід споживати консервовані овочі та мариновані гриби через можливість захворювання ботулізмом. Це отруєння приводить до серйозних наслідків для життя і здоровя матері та дитини.

Список безпечних продуктів для розвитку дитини є ширшим. Ці рекомендації швидше відносяться до здоров’я матері. Лікарі нагадують, що борошняні і кондитерські вироби не можна їсти вагітним у великих кількостях. Хоча і здається, що тепер вже можна все, але краще утриматись від солодкого, фастфуду та інших заборонених гастрономічних задоволень з високою калорійністю. Зайва вага може стати серйозною проблемою і під час пологів, та й навряд чи буде радувати після них.

Маракуйя

Серед напоїв також є декілька виключень. Квас та усі газовані напої викликають здуття живота і метеоризм. Міцний чорний чай і кава підвищують тиск та посилюють тонус мязів.

Важливу роль у раціоні вагітних жінок відіграють фрукти, але деякі з них також потрапити у чорний список продуктів. Краще всього їсти фрукти на голодний шлунок, щоб вони не затримувались в організмі. Якщо ви вирішили перекусити яблуком після ситного обіду, то фрукт затримається у шлунку і почнеться процес бродіння, що викликає дискомфорт.

Не можна їсти вагітним і екзотичні фрукти. Завезені у нашу країну фрукти можуть бути насиченими пестицидами, але це не найстрашніше. Папайя та ананаси викликають скорочення матки, що може спровокувати передчасні пологи. 

Під час вагітності слід уважно ставитись до харчування вдома та у ресторанах. Ретельно мити усі продукти та руки, слідкувати за термінами придатності і дотримання правил зберігання їжі.

Вагітна і торт

А що можна і слід їсти вагітним читайте у статті - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shcho-mozhna-yisty-vagitnym.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.