Що можна їсти вагітним

Годувати дитину жінка починає не після пологів, а ще на етапі вагітності. Якщо раніше можна було собі дозволити багато всього зайвого або у надмірних кількостях, то під час вагітності раціон харчування потрібно переглянути. Тепер жінка повинна оцінювати не тільк смакові якості їжі та калорійність страв, а насамперед бути впевненою, що ця дієта корисна і їй, і дитині. До вашої уваги список необхідних продуктів для майбутніх мам.

Вагітна жінка їсть овочі

Питання, що можна їсти вагітній жінці, а що не можна, виникає уже через пару хвилин після щасливої новини про те, що ви будете матір'ю. З цієї секунди усе, що ви робите, неодмінно буде супроводжуватись думками, чи корисно це малюку. Точка відліку — перегляд раціону харчування. Лікарі не рекомендують різку відмову від звичного меню, але багаті вітамінами та мінеральними речовинами продукти, безперечно, повинні у ньому переважати. Корисна їжа для вагітних не сильно відрізняється від стандартного збалансованого раціону харчування з вмістом білків, жирів та вуглеводів.

Яйце, риба, пісне мясо, пастеризовані молочні продукти, овочі та фрукти — ось що можна їсти вагітним у помірній кількості без побоювань щодо набору зайвої ваги. Але у кожної групи продуктів є свої обмеження, які не вплинуть на розвиток дитини, однак можуть викликати дискомфорт у матері. У більшості випадків це індивідуальна реакція організму, яка до вагітності не виникала і, швидше всього, не повториться після народження дитини.

Білки тваринного походження відіграють дуже важливу роль у розвитку плоду та обовязково повинні бути присутні у щоденному меню вагітної жінки. На добу потрібно зїдати не менше 200 г нежирного мяса, бажано вареного. Вибір різноманітний — яловичина, свинина, баранина, мясо птиці без шкірки. У червоному мясі високий вміст холестерину та шкідливих жирів, тому його споживання краще звести до мінімуму. На сніданок рекомендовано зїдати 2 яйця: варених або смажених.

Омлет

Такі види риби, як лосось, сардини, скумбрія, форель, оселедець, містять жирні Омега-3 кислоти, білок і форфор, які необхідні для розвитку головного мозку малюка.

На другому місці за коефіцієнтом корисної дії вуглеводи, які необхідні для формування органів та мязів майбутньої дитини. Вагітній жінці краще надати перевагу “довгим” вуглеводам — макаронним виробам, рису, хлібу, картоплі. Солодощі і здоба насичують організм, але швидко викликають відчуття голоду, до того ж призводять до появи зайвої ваги.

Жири необхідні для кращого засвоєння вітамінів групи A, D, Е, К. Найбезпечніші та найкорисніші жири додавайте у їжу з олій. Використовуйте їх у якості заправок для салатів, обєднавши користь овочів та олій. Найкорисніші рослинні олії — рапсова, лляна, кукурудзяна, соняшникова.

Сендвіч

Для формування кісток та зубів майбутньої дитини, а також підтримки власного здоровя волосся, шкіри і нігтів вагітній жінці потрібно збільшити частку продуктів з високим вмістом кальцію. Добова норма кальцію під час вагітності зростає до 1200 мг. Джерело кальцію — молочні продукти. Вагітним на ранніх термінах обовязково потрібно їсти домашній сир, йогурти, тверді сорти сиру.

Фолієва кислота відповідає за ріст і регенерацію клітин. Її прописують з першого триместру і часто на період лактації. Окрім таблеток фолієву кислоту можна отримати з зелених трав та овочів. Високий вміст фолієвої кислоти у шпинаті, листовій зелені, капусті, ріпі, авокадо, броколі. Квасоля і бобові відрізняються високим вмістом фолієвої кислоти, але можуть викликати метеоризм. Маленька чашка будь-якого виду сочевиці різносильна повноцінній добовій нормі фолієвої кислоти.

Для перекусу можна вибирати горіхи та насіння. Сире та пророщене насіння гарбуза, кунжуту, соняшника або льону, мигдаль, арахіс також збагачують організм мабутньої матері фолієвою кислотою.

Вітамін D допомагає засвоїти кальцій, він завжди є у вітамінних пренатальних комплексах. У невеликій кількості з їжі його можна отримати у жирних сортах риби, яйцях або молочних продуктах. Вітамін D утворюється шкірою під дією сонячного проміння, тому так важливо кожного дня здійснювати прогулянки на свіжому повітрі.

Вагітна жінка п'є чай

Їжа для вагіних обовязково повинна включати залізо. Дефіцит заліза в організмі матері приводить до анемії. Безпечне джерело заліза — цільна яловичина, печінка.

У меню сніданку потрібно влючити каші з цільнозернових круп, особливо корисними є гречка, пшоно та нешліфований рис, оскільки ці крупи максимально повноцінні за своїм складом.

Безцінну користь організму принесуть яблука. Ці фрукти сприяють нормалізації роботи травного тракту, збільшує виділення шлункового соку, допомагають боротися з нудотою. У яблуках багато заліза, марганця, магнія, фосфора та калія, які сприяють правильному розвитку плоду. 

Сезонні ягоди (полуниця, ожина, малина) містять необхідні для розвитку плоду мінерали та вітаміни. Їх рекомендують щоденно споживати для підвищення імунітету дитини.

Вівсянка

А про дієту для вагітних на всі триместри читайте тут - https://harchi.info/diet/diyeta-dlya-vagitnyh-na-vsi-trymestry.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.