Що очікує кавові плантації у 2080 році

Через зміни клімату до 2080 року багато сортів кави можуть зникнути, а країни-виробники будуть змушені вдвічі скоротити кількість кавових плантацій. Це торкнеться близько 120 млн людей (в основному з бідних прошарків населення), що працюють на кавових плантаціях.

Кавова плантація

Австралійські екологи попереджають: найближчим часом такі країни, як Нікарагуа, Гватемала, Танзанія та інші, ризикують втратити можливість вирощування кави у більшості своїх районів.

У Танзанії, де заробіток 2,4 млн людей залежить від виробництва кави, врожайність вже скоротилась на 137 кілограмів з гектару. В цілому з 1960-х років через підвищення температури спостерігається зниження виробництва на 50%.

Екстремальні температури та зміна кількості опадів викликали поширення шкідників та різноманітних хвороб на кавових плантаціях. У 2012 році від листової іржі постраждала половина урожаю кави у всій Центральній Америці. Збитки становили близько 500 млн доларів, 350 тис людей позбулися роботи.

Кавові ягоди

Кавове зерно

За прогнозами вчених, Нікарагуа може втратити більшість придатних для вирощування кави районів уже до 2050 року. У Танзанії врожай кави сягне критично низького рівня до 2060-го. Дика каaа, ріст якої має важливе значення для генетичного різноманіття культивованих сортів, може повністю зникнути до 2080 року.

Для споживачів це значить, що зміниться смак, аромат та ціна напою. Крупні виробники кави, такі як Starbucks і Lavazza, вважають, що зміна клімату створює серйозну загрозу для галузі. Причому, за словами представника Lavazza Маріо Черутті, мова йде вже не про майбутнє, а про теперішнє.

Мішки з кавовим зерном

Кава

А де п'ють набільше кави читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/de-pyut-naybilshe-kavy-ta-chayu.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.