Що робити з черствим хлібом

До хліба наші предки завжди ставилися із пошаною та любов’ю, і нікому б на думку не спало викидати засохлу паляницю. “Хліб усьому голова”, - говорили вони, з’їдаючи весь хліб до останньої крихти.

Цікаво, що у Давній Греції хліб спеціально підсушували, оскільки страви з черствого хліба використовувались для лікування захворювань травного тракту, та й сучасні дієтологи рекомендують споживати у їжу тільки ту випічку, яка була приготована як мінімум 8 годин тому.

Кожний мешканець Землі в середньому викидає за своє життя майже 30 кг хлібних виробів, оскільки часто ми не знаємо, що робити з черствим хлібом.

Хліб

Як оживити черствий хліб

Засохлий хліб не обов’язково зіпсувався - просто з нього вийшла волога, як це трапляється з хлібом, приготованим у тостері. Існують ефективні способи, як повернути черствому хлібу свіжість і м’якість:

  • Потримати нарізаний на шматки хліб у пароварці або на водяній бані протягом 5-15 хвилин.

  • Загорнути хліб у вологий рушник і помістити у розігріту до 150 градусів духовку.

  • Черству випічку покласти у мікрохвильовку у поліетиленовому пакеті на 10-30 секунд.

  • Змочити шматки хліба водою або молоком, покласти на прогріту суху пательню і закрити кришкою.

Реанімування хлібу

Що приготувати із черствого хліба

Черствий хліб не втрачає ні вітамінів, ні харчової цінності, тому з нього можна готувати різні страви - супи, гарніри, десерти і напої, багато з яких здивують вас простотою приготування та оригінальним смаком.

  • Найпростіший спосіб, як використати черствий хліб, це зробити сухарики - звичайні, солені або часникові, які прийнято додавати у супи та салати.

  • З підсушеного і змеленого хліба можна приготувати панірувальні сухарі, збагативши їх морською сіллю і пряними травами. Якщо додавати сухарі у м’ясні та рибні котлети, можна отримати нові відтінки смаку і зекономити на фарші.

  • З нарізаного на шматочки черствого батону виходять смачні грінки до сніданку, які готуються за 5 хвилин: хліб потрібно занурити у суміш зі збитих з молоком яєць і підсмажити на вершковому маслі.

  • Із засохлих скоринок хліба роблять чудовий домашній квас, рецепти кого не важко знайти на теренах інтернету.

Сухарики

Вишукані страви з хліба

  • Оладки з черствого хліба з яблуками - простий і оригінальний десерт, швидкий у приготуванні. Для цього нарізаний на кубики білий хліб розмочується у молоці, змішується з яйцями, борошном і тертими яблуками, а потім з тіста випікаються оладки і подаються зі сметаною.

  • Шарлотка з черствого хліба готується так само, як і звичайний варіант шарлотки, але з додаванням розмочених у молоці шматочків хліба. За цим принципом готуються будь-які пироги і запіканки з хлібом, у які можна додавати фрукти, ягоди, моркву, гарбуз та інші овочі.

  • Хлібний суп характеризується яскравим незабутнім смаком, і більшість гурманів не чекають, поки хліб зіпсується, а підсушують його самі, щоб поласувати делікатесом. Хлібні сухарики заливаються кип’ятком, настоюються півгодини, протираються через сито і варяться з цукром, курагою, родзинками, чорносливом з додаванням кориці, і подається суп у холодному вигляді зі збитими вершками.

  • Піца з хліба відрізняється приємним смаком, якщо хліб попередньо змочити водою або молоком, а потім використати у якості основи.

  • Серед страв з чорного черствого хліба найпопулярнішою вважається м’ясний хліб, який представляє собою яловичий фарш, змішаний з житніми крихтами, яйцями, цибулею, чебрецем і томатною пастою.

Солодкий хлібний суп

Якщо вам не подобається ідея приготування страв з черствого хліба, можна періодично годувати ним птахів або покласти шматочки хліба у холодильник до овочів та фруктів, щоб зберегти їх свіжість. Багато господинь змішують хлібні крихти з землею при висаджуванні рослин для підживлення та утримання вологи, а хтось робить із розмоченої м’якоті хліба маски для волосся.

Можна придумати свій рецепт використання черствого хліба, щоб не викидати цей цінний продукт і не поповнювати сумну статистику, адже, як стверджували наші предки, “калач приїсться, а хліб ніколи”.

М'ясний рулет

А вибрати корисний хліб допоможе стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yak-vybraty-korysnyy-hlib.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.