Що слід знати про цукор

Ні для кого не таємниця, що зловживання солодкою їжею несе у собі масу небезпек: від зайвої ваги до розвитку серйозних захворювань серця, печінки та ендокринної системи організму. Тим не менш навіть найсуворіші прихильники ЗСЖ з дня на день продовжують перевищувати добову норму споживання глюкози. Причиною тому підсолоджувачі та цукрозамінники, які містяться у більшості звичних продуктів. Давайте більше дізнаємось про те, які назви на етикетках повинні стати стоп-сигналом при покупці і чому.

Різні види цукру

Прихована загроза

За статистикою, цукор додають у 74% продуктів, які опиняються на полицях магазинів. Якщо ви при врахуванні зїденого за день цукру порахували тільки ті декулька ложок, які додали у їжу та напої протягом доби, то це самообман. Норма споживання цукру на добу — 30 г (6 чайних ложок). Але якщо врахувати перекуси на роботі, десерти за обідом та солодкі йогурти на сніданок, реальна цифра виявиться по-справжньому жахливою: у середньому кожна людина зїдає у загальному від 100 до 140 г цукру на добу. Послідкуйте за власним раціоном протягом дня, ретельно записуючи увесть цукор, що міститься у їжі. Швидше всього, результат вас неприємно здивує.

Як це буде по-нашому

Щоб збити з пантелику покупців, виробники використовують як мінімум 61 синонім слова “цукор” на етикетках продукції. У числі найпопулярніших підсолоджувачів — глюкоза, декстроза, мальтоза, патока, сорбітол, фруктоза, ячмінний солод та багато різновидів сиропів: від кукурудзяного до тростинного.

Кубики цукру

Обманний маневр

Один із найголовніших цукрозамінників, який вселяє довіру практично кожному — фруктоза. Незважаючи на безпечну назву, яка викликає асоціяції з корисними плодами, фруктоза чинить на печінку практично такий же вплив, як і алкоголь: руйнує її та викликає патології.

Великі перегони

Ствердження про те, що цукор допомагає справитись із поганим настроєм, невірне. Швидкий ефект від шоколадки або печива, будь то заряд енергії чи напад ейфорії, повязаний з підвищенням у крові рівня інсуліну, за яким неодмінно слідує різкий спад: адже у результаті цукор опускається нижче потрібної норми, що приводить до запаморочення, апатії, втоми, нудоти, сильної дратівливості та кличе за собою інші симптоми гіпоглікемії.

Солодощі

Математичний аналіз

Усього одна банка солодкої газованої води на день підвищує ймовірність смерті від захворювань серцево-судинної системи приблизно на третину. Причина є очевидною: дужн високий вміст цукру. Наприклад, у півлітрі коли міститься кількість цукру, еквівалентна приблизно 16 чайним ложкам. 

Один із цих пунктів може бути причиною поганого самопочуття або проблем з позбавленням від зайвої ваги. Ніхто не каже повне виключення цукру і його похідних з щоденного раціону. І все ж слід почати уважніше стежити за кількістю зїденого солодкого та грамотно лімітувати кількість десертів і цукровмісних продуктів — тоді результат у вигляді покращення стану здоровя, шкіри, волосся, а значить, і настрою не змусить на себе довго чекати.

Банка CocaCola

А про різновиди цукру розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/cukor-i-yogo-riznovydy.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.