Що таке гхі та як його приготувати

У давні часи гхі цінувалось у Індії нарівні із золотом та зерном. Воно вважалось головним багатством у кожному домі частково через те, що гхі готується із коров'ячого молока, а корова є священною твариною. Готувати масло гхі можна по-різному. Є простий варіант і складний — для тих, хто хоче пригод.

Почнемо зі складного. Завдяки цьому способу можна дізнатися всю правду про індійську культуру, тому що так в Індії готували вдома із давніх-давен і продовжують готувати досі. Це не архаїчний спосіб, яким уже ніхто не користується. За таким рецептом готує і багато кухарів, які перейняли його від своїх мам.

Масло гхі

Для початку потрібно зібрати хоча б 500 г “малай” — це те, що ми називаємо молочною пінкою. Декілька днів потроху кип'ятити молоко та збирати пінку у окрему банку, поки не назбирається потрібна кількість. Потім перекласти її у емальовану або дерев'яну ємкість і перемішати із 50 г простокваші. Залишити на 15 хвилин. Після почати розмішувати вінчиком. Корінні індійці замість вінчика використовують спеціальний індійський інструмент — дерев'яну паличку із наконечником у формі зірки.

Через 10-15 хвилин із загальної білої маси почне виділятись біле масло. Його потрібно зібрати зі стінок миски вручну і перекласти у чавунну каструлю, вок або іншу посудину із товстим дном, яку можна нагрівати на відкритому вогні. Залишену від масла рідину можна або випити, або готувати із неї: додавати у тісто для хлібців, використовувати у якості основи для супу або зробити напій чач, додавши товчений кмин, сіль та подрібнену м'яту (пити його потрібно холодним перед обідом або вечерею).

Приготування гхі

Біле масло потрібно розігрівати на максимально повільному вогні, потрохи вводячи у нього теплу воду. Приблизно через 45 хвилин масло поступово розшарується на 3 частини: на дні каструлі почнуть накопичуватись шматочки молочної маси, на поверхні збереться біла піна, а посередині — золотисто-бурштинова рідина. Коли молочні часточки почнуть темніти на дні каструлі, а рідина стане кришталево прозорою — гхі готове. Після усе потрібно процідити через тонку бавовняну або шовкову марлю та охолодити до кімнатної температури.

Якщо ж у вас немає великої кількості часу, ви можете просто купити хороше фермерське вершкове масло, покласти його на пательню, у сотейник або каструлю із товстим дном і почати розтоплювати. Також на максимально повільному вогні.

Приготування гхі

Практично ми робимо те саме, що і у першому варіанті, — по суті процес приготування гхі полягає у тому, щоб розтоплювати вершкове масло у посуді із товстим дном на дуже повільному вогні, — просто тут ми пропускаємо декілька кроків.

Через 45-60 хвилин масло також розділиться на 3 компоненти: пінка, грудочки білої молочної маси і бурштинова рідина (гхі). Після потрібно злити усе через марлю і те, що не потрібно — пінка і молочний жир, — там і залишиться, а сама бурштинова рідина відфільтрується.

В принципі нічого складного в процесі приготування масла гхі немає. Навіть якщо ви будете використовувати не найбільш якісне масло, гхі вийде, просто буде не ідеально бурштиновим та смачним.

Також читайте про те, як приготувати солону карамель - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yak-prygotuvaty-solonu-karamel.

Масло гхі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.