Що їдять на сніданок у Новій Зеландії

Нова Зеландія — найбільш далека і далеко не найбільш банальна країна. У традиціях її кулінарії та сніданків зокрема — розбираємося детальніше.

Сучасна новозеландська кухня сформувалась під впливом історії. На традиції корінного населення вплинула завезена у 17 столітті культура європейських переселенців, а пізніше — континентальної Азії. Як і раніше, основу гастрономії становить риба і морепродукти, адже два основних острови країни з усіх боків омиваються океаном, також популярним є мясо — дичина, яловичина, птиця. З локальних овочів — картопля та батат, з фруктів — ківі, мандарини та хурма. Експорт свіжих овочів та фруктів, мяса та вина у Нової Зеландії зростає семимильними кроками, а з ним і культура споживання.

Страва азійської кухні

Готувати рибу, молюски та морепродукти тут вміють. Мясо та рибу смажать на вугіллі або грилі — стаціонарному або імпровізованому, з каміння. Супроводжують мясні страви свіжі салати та гарніри з картоплі. Як правило, запеченої, з невеликою кількістю приправ. Кухарі увібрали у себе європейські, полінезійські та азійські традиції, і вміло поєднують їх на кухні.

Ніжні свіжі молюски тут можуть бути приправлені вишуканим соусом на французький манер, простий салат смачно заправлений складною заправкою у паназійському дусі, у пирогах та випічці читається британський дух.

Молюски

Нова Зеландія дала світу десерт Павлова — повітряне безе зі свіжими фруктами. Торт назвали на честь російської балерини, яка гастролювала по всьому світу. З напоїв широку популярність завоював флет вайт — напій на основі кави, який готується шляхом додавання спіненого парою молока в одну або дві порції еспресо і схожий на європейську каву лате.

Сучасні сніданки у Новій Зеландії умовно можна розділити на декілька типів. Швидкий домашній — готові злакові суміші, кранчі та мюслі найпопулярніші. Для дітей вибирають додатково вітамінізовані зі шматочками фруктів та горіхів. Снідають, запиваючи пластівці фруктовими соками, в основному цитрусовими, але не менш популярними є і соки з тропічних фруктів. Дорослий сніданок може складатися з тостів та джему у солодкому варіанті, любителі солоних сніданків виберуть на додачу підсмажений бекон, квасолю та трохи овочів. У вихідні дні новозеландці приділяють сніданку більше часу. Хорошою традицією вважається вибратись у кавярню або ресторанчик. Втім, багато хто надає перевагу провести час і вдома.

Пластівці

Велика трапеза може походити на класичний британський сніданок із смаженими яйцями, квасолею, картопляними хеш-браун і грибами, а також спеченими домашніми десертами.

Кулінари країни зберігають зібрані разом з різних культур традиції домашньої випічки. А її вже у Новій Зеландії люблять! І приготувати простий, але ароматний пиріг у суботній ранок для близьких — мало що може бути приємніше. Подавати зі склянкою фруктового соку або молока. А якщо вам захочеться чогось особливого і з історією — спробуйте приготувати знаменитий десерт Павлова. З Нової Зеландії, з любовю.

Сніданок з яйцями та беконом

Десерт Павлова

ДесертПавлова” або торт “Павлова” — солодка страва на основі безе, “тісто” якого обовязково є трохи рідкуватим і недопеченим всередині. Подають “Павлову” зі свіжими фруктами — частіше всього полуницею, малиною або маракуйєю, але, враховуючи український клімат, у холодну пору року ми можемо подавати його з джемом, а супроводити соком або морсом з ніжним соусом — полуничним або малиновим. Нерідко до десерту подають збиті вершки, креми, муси.

Інгредієнти

  • 2 білки.

  • 150 г дрібного цукру.

  • 1 ч.л. крохмалю.

  • 1 ч.л. лимонного соку.

  • Ванілін на кінчику ножа.

  • Ягоди (полуниця, малина).

  • Вершки для збивання або вже готові збиті вершки (за бажанням).

Порційний десерт Павлова

Технологія приготування

Розігрійте духовку до 130 градусів. Відділіть білки від жовтків (сухим ножем, якщо розбиваєте ним, викладіть у суху миску). Збийте міксером або вінчиком на ручному блендері до густої білої маси, коли сам вінчик буде залишати чіткий слід у білковій піні. Всипте цукор (можна попередньо перемолоти його на пудру). Збивайте до блиску та повного розчинення. Всипте крохмаль, лимонний сік та ванілін. Збивайте ще декілька хвилин.

Деко застеліть пергаментним папером. Олівцем накресліть коло та викладіть “тісто” десерту по колу, у вигляді кошика або гнізда. Випікайте 55-60 хвилин при температурі 130 градусів. Потім ще 5-6 хвилин при 170 градусах.

Ягоди помийте та обсушіть. Можна покропити ароматним алкоголем — лікером, ромом, трохи посипте цукром. Випечений “корж” охолодіть. Збийте вершки або використовуйте готові, начинивши середину. Викладіть фрукти та подавайте. Зимовий варіант — можна використовувати банани, гранат, цукати цитрусових, замість ягід. 

Цей десерт у Новій Зеландії вважають практично національною гордістю. У березні 2005 року студенти Східного інституту технології у Хоук Бейї приготували “Павлову” довжиною 64 м, побивши попередній рекорд по приготуванню гігантського десерту на 19 метрів. Для його приготування знадобилось 5000 яєчних білків, 150 кг цукру і 150 л вершків.

Десерт Павлова

А що їдять на сніданок у Німеччині розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shcho-yidyat-na-snidanok-u-nimechchyni.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.